20/3/19

Επιλέγουν την Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες αντί Κύπρο - Ελλάδα

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Μπορεί το 2013- χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει μετά από σχεδόν μια πενταετία πτώσης, απόρροια της οικονομικής αστάθειας και των συχνών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας- οι επιχειρηματίες της αγοράς να έκαναν λόγο για "τουριστική επέλαση" από τη Ρωσία, με πάνω από 1,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα, όμως τις σεζόν που ακολούθησαν όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για άνοδο, αντίθετα η ζήτηση από τη ρωσική αγορά διακόπηκε.   
Η υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην κατάρρευση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως το Labirint έβαλε φρένο στις κρατήσεις.  Και όπως όλα δείχνουν, οι Ρώσοι τουρίστες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στους ελληνικούς προορισμούς ούτε φέτος.  Στην τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2019 (Moscow International Travel & Tourism Exhibition), μία από τις πέντε μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα, η εικόνα ήταν πως οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών θα διαμορφωθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Μόλις το 10% των ρωσικών κρατήσεων, σύμφωνα με την ATOR (the Association of Tour Operators of Russia), κατευθύνεται σε προορισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ το 45-50% των πωλήσεων πακέτων αφορούν την Τουρκία.   

Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε μόλις σε 520 χιλ. ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν η κάμψη και στα έσοδα. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν "βουτιά" 19,2%, φτάνοντας τα 338 εκατ. ευρώ.   

Διαφορετική είναι πάντως η εικόνα για τις ρωσικές κρατήσεις που δίνει το υπουργείο Τουρισμού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια των Ρώσων για την Ελλάδα για το 2019 είναι αυξημένες κατά 15%. Σημειώνει ακόμη πως στο πλαίσιο των επαφών της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για να συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα, και πως με τη θετική αυτή δυναμική οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.   

Η Χαλκιδική, παρά την μικρή περσινή πτώση, συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους, σημειώνει επίσης ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Πέρσι η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν για το 2018 κατά 4,75% μειωμένες σε σύγκριση με το 2017.  Η Τουρκία στο αντίποδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος για τη ρωσική αγορά. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία φέτος εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά περίπου 10 έως 15%, υπερβαίνοντας τα 6,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας.  

ΠΗΓΗ: Capital.gr

4 σχόλια:

  1. Μα δεν είναι φυσικό; Γιατί σας κάνει εντύπωση, κύριοι ανεγκέφαλο Κεφάλαιο;
    Θέλετε νάρθουν και να αφίσουν τα λεφτά τους, σε μια χώρα εχθρική, που κρατά 19 μήνες προφυλακισμένο ένα συμπατριώτη τους χωρίς δίκη, καταζητούμενο από την Ρωσία (και από τις ΗΠΑ, πάντα), χώρα που έχει μεταβληθεί σε απέραντη επιθετική βάση εναντίον της χώρας τους.
    Την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα, αλλά περισσότερη ασφάλεια και κίνητρα ανταπόδοσης βρίσκουν απέναντι.
    Το αστείο είναι πως ...αγανακτεί και το Das Capital ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι να τους ξαναριξουν οι τουρκοι κανενα αεροπλανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τους χειρότερους τουρίστες οι Ρώσοι..!!Σε μεγάλο βαθμό ιδιότροποι,αγενείς και με τουπέ..!!Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα που είχαν.Είναι λογικό να διαλέγουν σαφώς φτηνότερους τουριστικούς προορισμούς(Τουρκία και Αίγυπτος).Είναι εξοικειωμένοι και με καθεστώτα εντός εισαγωγικών τύπου Ερτογαν(βλέπε Πούτιν).Σε αντίθεση φυσικά με Αμερικανούς και Ευρωπαίους.Ευχαριστω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνοι, κ. Vas ist Das. Ας πανε στην Τουρκία. Μήπως έχετε γνωρίσει τους Ισραηλινούς τουρίστες; Ρωτήστε κανένα νησιώτικο΄ξενοδοδοχείο, από όπου πέρασαν.
    Αν ίσως θέλετε να μάθετε και για την ποιότητα των υπερπολιτισμένων Σουηδών και άλλων Σκανδιναυών, πλησιάστε τους, αν τους συναντήσετε σε καμιά παραλία, και ετοιμαστείτε να μαζεύετε πίσω τους άδεια μπουκάλια μπύρας, σακούλες νάϋλον και γόπες.
    Πολλοί υπερπολιστσμένοι Δυτικοί έξω από την χώρα τους αποκαλύπτονται γουρούνια.
    Σε όσους έχουν μάτια για να βλέπουν, φυσικά, Γιατί πολλοί βλέπουν μόνο κατ' επιλογήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.