20/3/19

Αναστασιάδης-Τσίπρας-Νετανιάχου ασκούν πίεση προς Άγκυρα, υπό την εποπτεία Πομπέο

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Πίεση προς την Άγκυρα επιχειρούν να βάλουν Λευκωσία και Αθήνα τόσο σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και σε σχέση με τα ενεργειακά και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την κυπριακή ΑΟΖ.
Η σημερινή σύνοδος κορυφής στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των ηγετών Κύπρου, Ελλάδα και Ισραήλ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει συγκεκριμένα μηνύματα που θα απαντούν στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. Η αυριανή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας δίνει μια ευκαιρία στην κυπριακή πλευρά να στείλει διπλό μήνυμα προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται εκτενής διακήρυξη στην Ιερουσαλήμ, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες τριμερείς συνόδους, μέσα από την κοινή δήλωση αναμένεται (τουλάχιστον από πλευράς Λευκωσίας) να υπάρξει κάποια ρητή αναφορά σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Παράλληλα, θα χρήζουν προσοχής και οι δηλώσεις που θα γίνουν από μέρους του Αμερικανού ΥΠΕΞ όπου δεν αποκλείεται να σταλεί κάποιο μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία, αναφέρθηκαν στη σημερινή σύνοδο. Ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ «είναι ένδειξη της σημασίας και της σπουδαιότητας του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της ΚΔ και της Ελλάδας». Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως η παρουσία Μ. Πομπέο επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
Οι συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ επικεντρώθηκαν περισσότερο στο Κυπριακό και την αυριανή συνάντηση του Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Ο Γ. Κατρούγκαλος πάει στη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου κομίζοντας εκ νέου τη θέση πως η Ελλάδα αναμένει να ακούσει ποια είναι η στάση της Τουρκίας για τις εγγυήσεις. Το δεύτερο μήνυμα αφορά τα ενεργειακά. Πιο συγκεκριμένα θα του τονίσει πως η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων στη θάλασσα. Ως προς τα περί προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, θα υποδείξει ότι η ψήφιση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων πρέπει να ικανοποιεί την τουρκική θέση για το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων, αφού δείχνει ότι αποκλείεται τυχόν κατάχρηση από μέρους των Ελληνοκυπρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.