21/3/19

ΑΝΑΛΥΣΗ : Τριμερής - Tρεις άξονες στρατηγικής σημασίας

Ανδρέας Α. Αποστόλου, Ιωακείμ Αμπαρτζίδης
Δεν χωράει αμφιβολία και αμφισβήτηση ότι η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο στόχο ‘Γλαύκος’ του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil πυροδοτεί μια σειρά από εξελίξεις στην περιοχή μας, που ενεργοποιούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Για του λόγου το αληθές, η επιβεβαιωμένη παρουσία του  Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου, με θέμα τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον East Med δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών.
Επιχειρώντας να αναλύσουμε τα δεδομένα που διαμορφώνονται κρίνεται αναγκαίο να σταθούμε σε τρία επιμέρους κεφάλαια-άξονες που επαναοριοθετούν την θέση της Κύπρου σε διεθνές, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ : Κοινή πολιτική για την Ασφάλεια στην περιοχή

Η Κύπρος ως κράτος μέλος του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε και σε σύμπνοια με γειτονικά κράτη που πρεσβεύουν κοινά συμφέροντα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα κοινές προκλήσεις, μπορεί και πρέπει να εδραιώσει την συνεργασία με απτά οφέλη. Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και η συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος επιτρέπουν την δημιουργία ενός άξονα αμυντικών συνεργασιών για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και κοινής αντιμετώπισης των κινδύνων. Ο άξονας πάνω στον οποίο θα κτιστεί η κοινή πολιτική ασφάλειας των κρατών της περιοχής είναι η κοινή αντίληψη πως η Τουρκία αποτελεί ένα ασταθή γείτονα ο οποίος δεν εγγυάται την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή. Άλλωστε όσοι, κράτη ή εταιρίες, επενδύουν στην ενεργειακή προοπτική που δημιουργείται στην Ανατολή Μεσόγειο αντιλαμβάνονται πως τα συμφέροντα τους θα εξυπηρετηθούν μόνο αν επενδύσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : Ενεργειακοί σχεδιασμοί – Επένδυση σε υποδομές

Η επιλογή του τρόπου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των επόμενων γεωτρήσεων, από την πρόθεση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ αλλά και όσων θα ήθελαν να επενδύσουν στο κομμάτι των υποδομών πάντα σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί και προσγειωμένοι. Δεδομένου ότι το μοναδικό μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο κοίτασμα -το "Αφροδίτη" στο οικόπεδο 12- οδεύει προς το τερματικό Ίντκου της Αιγύπτου, αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο αλλά μη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, το «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 και τον «Γλαύκο» στο οικόπεδο 10.

Θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και στη συνέχεια να έχουμε ακόμη τουλάχιστον μία ή δύο επιτυχημένες γεωτρήσεις σε άλλους στόχους, για να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις των εταιρειών ως προς την επιλογή των υποδομών για την εκμετάλλευσή τους. Οι τρόποι εκμετάλλευσης είναι είτε ο αγωγός EastMed είτε το χερσαίο τερματικό υγροποίησης (LNG) είτε ο συνδυασμός των δύο, αν το μέγεθος των κοιτασμάτων το επιτρέπει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία με το Ισραήλ, την Ε.Ε. και η σύμφωνος γνώμη των εταιριών, κυρίως της ExxonMobil και της TOTAL.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Σύμπλεγμα συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο

Εάν κάτι θεωρείτε βέβαιο μετά την ανακάλυψη στον «Γλάυκο» σε επίπεδο πολιτικής είναι η συγκρουσιακή αντίληψη και αντιμετώπιση από πλευράς Τουρκίας, η σύζευξη συμφερόντων με ΕΕ και ΗΠΑ και η καχυποψία της Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος καλείται να αποφασίσει που θα ταχθεί με τα ανάλογο όφελος αλλά και κόστος. Λογικές του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν και η ουδετερότητα ή ακόμα χειρότερο η διαχείριση λεπτών ισορροπιών δεν μπορεί να σταθεί.

Επομένως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να παρθούν αποφάσεις που θα κρίνουν και θα καθορίσουν το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι σχέσεις Η.Π.Α. και Τουρκίας μπορεί να φαντάζει σχεδόν αδύνατο να επανέλθουν πλήρως, ειδικά όσο παραμένουν οι σημερινές ηγεσίες, αλλά ούτε πρόκειται να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως είναι σήμερα. Αυτό το διάστημα όσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να είναι αποτελεί ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να αξιοποιηθεί, φτάνει να είμαστε ειλικρινείς, ξεκάθαροι και αποφασιστικοί.

Η εθνική ενότητα και συνεννόηση αποτελεί προϋπόθεση για τα χρόνια που έρχονται. Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Δημοκρατίας μας και των πολιτών της.


Ανδρέας Α. Αποστόλου

Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών

Ιωακείμ Αμπαρτζίδης

Υποψήφιος Διδάκτωρ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.