28/10/19

Ύψωμα 731: Εκεί όπου Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες ταπείνωσαν το Μουσολίνι

Η Μάχη της Πίνδου και η Τιτανομαχία του Υψώματος 731 - Δύο καθοριστικής σημασίας γεγονότα με πρωταγωνιστές στρατιώτες από τη Θεσσαλία
Στα μεγάλα και αξιοθαύμαστα ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων συγκαταλέγεται και η ηρωική αντίσταση και το πνεύμα θυσίας για την τιμή της πατρίδας που επέδειξε ο Ελληνικός Στρατός, συνεπικουρούμενος από τον ελληνικό λαό, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Τότε οι Έλληνες όχι μόνο απέκρουσαν τον αριθμητικά και υλικά ασυγκρίτως υπέρτερο εισβολέα, αλλά τον υποχρέωσαν σε ταπεινωτική ήττα.
Σ' αυτό το έπος ξεχωρίζουν δύο καθοριστικές πολυήμερες μάχες, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φιλόλογος –δρ. ιστορίας εκπαίδευσης Θεόδωρος Νημάς. «Αυτές ήταν η Μάχη της Πίνδου και η Τιτανομαχία του Υψώματος 731». Και στις δύο, πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν οι Θεσσαλοί που πολέμησαν μέσα από τις μονάδες της Ι Μεραρχίας (Λαρίσης), δηλαδή το 4ο Σύνταγμα Λαρίσης, το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων, το 2ο Σύνταγμα Βόλου, το 51ο Σύνταγμα Τρικάλων, το 52ο Σύνταγμα Λαρίσης και την Ταξιαρχία Ιππικού Λαρίσης. Στη Μάχη της Πίνδου (28 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 1940) η Ι Μεραρχία ήταν αυτή που αντιμετώπισε επιτυχώς την ιταλική μεραρχία «Τζούλια», η οποία είχε επιτεθεί στον τομέα τής Πίνδου. Η απόκρουσή της ανέτρεψε τα σχέδια του Ιταλού δικτάτορα Μπ. Μουσολίνι για ταχεία προέλαση και κατάληψη της Ελλάδος. Στην Τιτανομαχία του Υψώματος 731 (9-24 Μαρτίου 1941), κατά την οποία οι Έλληνες απέκρουσαν την καλά προετοιμασμένη μεγάλη Εαρινή Ιταλική Επίθεση και ταπείνωσαν τον Μουσολίνι, που παρακολουθούσε από κοντά την πολυήμερη μάχη, πρωταγωνιστές κατά τις πρώτες ημέρες ήταν και πάλι οι Θεσσαλοί, ιδίως δε το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων, στο οποίο υπηρετούσαν κυρίως Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες, σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Νημάς.
Μιλώντας ο κ. Νημάς για την Τιτανομαχία του Υψώματος 731, τονίζει πως η Ιταλική Εαρινή Επίθεση άρχισε στις 6 π.μ. της 9ης Μαρτίου 1941 σε ολόκληρο τον τομέα της Ι Μεραρχίας, ο οποίος συγκλονίστηκε από ορυμαγδό εκρήξεων βλημάτων πυροβολικού παντός διαμετρήματος και βαρέων όλμων που κράτησε δυόμιση ώρες. Τα πάντα ανασκάφτηκαν από 100.000 βλήματα που έπεσαν στις ελληνικές θέσεις. Το μανιακό σφυροκόπημα συγκεντρωνόταν στα υψώματα 731 και Μπρέγκου Ράπιτ, καθώς και στο Κιάφε-Λούζιτ, τα οποία υπεράσπιζε το 5ο Σύνταγμα Πεζικού. Με το φως της ημέρας στα 400 πυροβόλα και τους 300 βαρείς όλμους προστέθηκαν και τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας (περίπου 190 αεροσκάφη στον κεντρικό τομέα). Ήδη το ύψ. 731 είχε κατεβεί κατά 5 μέτρα! Στις 9 το πρωί, συνεχίζει ο κ. Νημάς, άρχισε η κανονική επίθεση κατά των Υψωμάτων 731 και Μπρέγκου Ράπιτ από το ιταλικό πεζικό, το οποίο προχωρούσε με τη βεβαιότητα ότι στα υψώματα αυτά δεν θα υπήρχε πια κανένας ζωντανός. Όμως, με την βοήθεια του ελληνικού πυροβολικού, οι Έλληνες έκαναν το θαύμα. Οι επιζώντες Έλληνες μαχητές την κατάλληλη στιγμή βγήκαν από τα χαρακώματά τους και με εφ'όπλου λόγχη και την κραυγή «ΑΕΡΑ» αντεπιτέθηκαν στους πολυάριθμους Ιταλούς, οι οποίοι αποκρούστηκαν και υποχώρησαν καταδιωκόμενοι. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε έως 5 φορές την ημέρα και για πολλές ημέρες. Κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες της Εαρινής Ιταλικής Επιθέσεως, στα Υψώματα 731 και Μπρέκου Ράπιτ, όπου ήταν ταγμένο το 5ο Σύνταγμα Πεζικού, οι απώλειες ήταν: Αξιωματικοί νεκροί 6 και τραυματίες 8. Οπλίτες νεκροί 119 και τραυματίες 425, εξαφανισθέντες δε 27. Συνολικά οι εκ του Νομού Τρικάλων νεκροί του Πολέμου (αξιωματικοί και οπλίτες) είναι 441.
www.alfavita.gr

7 σχόλια:

  1. το κειμενο σας, εχει εντονο θρασος να αποκρύπτει τον διοικητη του ταγματος στο 731, Κασλα, και την μετεπητα ιστορια του ως εξοριστου και κυνηγημενου απο σαπιο συστημα εθνικοφροσυνης. Ουτε καν τ ονομα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.
      Κάτι Τρικαλινοί με κάποιους Καρδιτσιώτες. Μία μάχη όπου απαιτείται υψηλό ηθικό, στρατιωτική γνώση, και εμπνευσμένη ηγεσία, εμφανίζεται στο κείμενο, ως το κατόρθωμα μιας παρέας.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Ο Δημήτριος Γ. Κασλάς (1901- 1966) υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, στον Ελληνοϊταλικο πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά. Κυρίως έμεινε γνωστός μετά θάνατον για την συνεισφορά του ως διοικητής στο ΙΙ/5 τάγμα πεζικού στην απόκρουση της Ιταλικής επίθεσης στο 731 ύψωμα. Λόγω της συμμετοχής του στον ΕΛΑΣ αποστρατεύθηκε από τον Ελληνικό στρατό ως επικίνδυνος και εξορίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ύψωμα 731 ήταν μια μανία που στοίχειωνε το Μουσολίνι, ο οποίος ήθελε να το καταλάβει για λόγους γοήτρου πριν μπουκάρουν οι Γερμανοί τον Απρίλιο. Διάφοροι ιστορικοί λένε πως διαφορετικά, θα μπορούσε να το έχει αγνοήσει και να επιτεθεί σε άλλο, πιο αδύναμο σημείο. Αλλά επειδή το 731 είχε γίνει "διάσημο", πλέον ο Μουσολίνι είχε "κολλήσει" μ αυτό. Στις 12 Μαρτίου, o Μουσολίνι έδωσε διαταγές στο ατρατηγό Geloso: "Πρέπει να επιτεθείς αύριο, γιατί αλλιώς ο στρατός θα αρχίσει να ριζώνει στο έδαφος και να πιστεύει πως η δράση τελείωσε. Οι Έλληνες πρέπει όλη μέρα να βρίσκονται κάτω από το πυρ μας. Το αντίδοτο στον όλμο είναι η μεγάλη ταχύτητα. Είναι απολύτως αναγκαία μια νίκη γοήτρου του ιταλικού στρατού μέχρι το τέλος του μήνα! Έκανα πάντα ό,τι μπορούσα για να κρατήσω ψηλά το όνομα και το γόητρο του ιταλικού στρατού, αλλά τώρα χρειαζόμαστε απολύτως να σπάσουμε το μέτωπο."

    Ο Cavallero αντίθετα, είπε στο Μουσσολίνι: "Οι μονάδες μας δεν είναι ικανές να προκαλέσους σπάσιμο του μετώπου του εχθρού, ο οποίος, όσο καιρό εμείς φτιάχναμε μέτωπο, εκμεταλλεύτηκε το χρόνο για να κάνει πολύ αποτελεσματικά οχυρωματικά έργα. Απέναντι σε μια καλά οργανωμένη αμυντική διάταξη, με κέντρα πυρός, χρειάζεται πεζικό που να ξέρει να εκτελεί τακτικές διείσδυσης και να έχει ισχυρή ηγεσία από αξιωματικούς. Εμείς δεν έχουμε αυτές τις συνθήκες και έτσι αντί να κάνουμε διείσδυση, ρίχνουμε βάρος και τακτικές φθοράς. Αν σήμερα ή αύριο, κάνουμε κάτι, μπορούμε να συνεχίσουμε με μέγιση ένταση. Αλλιώς, πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια".

    Τελικά η ιστορία απέδειξε πως ο Καβαλέρο είχε μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα από το Μουσολίνι...

    Ιταλική φωτογραφία κατά τη διάρκεια επίθεσης στο 731:


    https://i.postimg.cc/wx1dsj8q/1.png

    Επιθεώρηση του υψώματος από Ιταλούς και Γερμανούς, τον Ιούνιο. Διακρίνονται και κάποιες από τις ελληνικές οχυρώσεις.

    https://youtu.be/01Ro57WvN00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ταγματάρχης Κάρλας πηρε την πρωτη στρατιωτική εκπαίδευση στην τουρκια και συνέχισε την στρατιωτική του πορεία αφού κατετάγη στον ελληνικο στρατό .Εσησε στο Βόλο και πέθανε πικραμένος και μέσα στην αφάνεια μια και κανεις δεν του απέδωσε ουτε ενα ευχαριστω στις τεράστιες υπηρεσίες που προσέφερε στην πατριδα του.Ηταν αυτος με τους στρατιώτες του που ανέκοψαν και στραπατσάριςαν τον ίδιο τον Ντούτσε που επέβλεπε την εαρινή επίθεση ,οπως ομολογείτε εαν περνούσε απο το πέρασμα αυτο πιθανα να έφτανε στην αθηνα μετα..
    Ο δε ταγματάρχης αν και αρχικά κατετάγει στο αντάρτικο του ζερβά μετα συνέχισε την αντιστασιακή του δράση στο ΕΑΜ και το πλήρωσε μια και αποτάχθηκε και υποβιβάστηκε σε απο στρατιώτη.. μεχρι του θανάτου του καπου στο 1960,δεν αποκαταστάθηκε αν δεν κανω λαθος
    Και μια ιστορική χρήσιμη αναφορά

    https://www.youtube.com/watch?v=zrB7F5GnoZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πέθανε νομίζω το 1966.η μνήμη του αποκαταστάθηκε από τον Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ αποδίδοντας τον βαθμό του ταξίαρχου μετά την αναγνώριση της εθνικής Αντίστασης.Οσοι του μιλούσαν και τον ρωτούσαν αν είναι ο Κασλας δεν το παρεδεχόταν.Ελεγε λάθος ΄"κανετε".Δεν είμαι εγω.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.