22/10/19

Ξέφραγο αμπέλι και με τον νόμο η Ελλάδα - ΣτΕ: Ελεύθερα θα κυκλοφορούν όσοι πρόσφυγες έλθουν στο εξής



Οι πρόσφυγες που θα έλθουν στο εξής στην Ελλάδα θα κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν θα υπόκεινται δηλαδή σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας· αντιθέτως, υπό περιοριστικό καθεστώς θα εξακολουθήσουν να είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Ρόδου και Κω από την 20ή Μαρτίου 2016, σε Hot Spots.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ελήφθη ύστερα από προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Το Συμβούλιο ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου με βάση την οποία είχε τεθεί περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα έξι νησιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την απόφαση, κρίνοντας – κατά πλειοψηφία – ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος· εκτίμησαν ωστόσο ότι για να επιβληθεί ο περιορισμός, θα πρέπει να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε.

Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στους αιτούντες διεθνή προστασία έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους σε σχέση τις άλλες περιοχές της χώρας.

Πράγματι, σημειώνουν οι δικαστές, τα έξι αυτά νησιά καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι οποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.

Εφόσον δεν προκύπτουν – σημειώνουν οι σύμβουλοι – οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς: 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.
Στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται επίσης ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα ανατρέχουν στο χθες.
Δείτε ακόμη: Δοκιμάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών – Φόβοι για ισχυροποίηση των εθνικιστών στα Σκόπια
Αξιωματούχος ΕΕ: Ανησυχητική η απόφαση
«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την απόφαση αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατάφεραν να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και κρατώντας τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Εάν οι νέοι αιτούντες άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν, πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τις πιο ευημερούσες χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

6 σχόλια:

  1. Στον κον Πάϊατ οι διαμαρτυρίες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πραγματική αλήθεια είναι εδώ: http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/01/o-agnostos-polemos.html

    Γιατί φέρνουν λάθρο?? Τι συμβαίνει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ,αυτοι στο συμβουλιο επικρατειας ....μιλουν για συνταγμα ελλαδος!!γι'αυτους που μιλαν δεν γνωριζουμε αν ειναι εγκληματιες,ειναι παρανομοι,ειναι χωρις ταυτοτητα,επρεπε να συλλαμβανοντε και να οδηγουντε στην φυλακη,αυτοι οι κυριοι που ζουν!!!τα παιδια των δικαστων που φοιτουν!!!,γιατι δεν τους βαζουν με την δικια τους προστασια στις γειτονιες των!!!!ποιος συμφωνιες !!!η τουρκια τους εχει γραψει στα παλια της τα παπουτσια!!!ποια ΕΕ ειναι ανιπαρκτοι!!αποτελουμενοι απο μεθυστακες!!!ο ΟΗΕ αλλη απατη...τι να γραφω ζουμε στον αιωνα των απατεωνων!!!αυτοι κυβερναν την ανθρωποτητα !!!!!ΟΙ ΑΝΩΜΑΛΟΙ!!!!!

      Διαγραφή
  3. Οταν ουριος ανεμος φυσηξει στον τοπο..θα πρεπει να εξεταστει αν αυτοι ειναι συμβουλοι..η πρεπει να πανε στα λατομεια πετρας για τους δρομους..Να ιδρωσουν μια φορα στην ζωη τους και ισως και για παντα.Φλομωσαμε στην παραγωγη εργου διανοητικου..ας γινει και καμμια δουλεια..
    Αυτους ολους πρεπει να τους πληρωνουμε με ...διαφανη χαρτονομισματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας από το 2015 - ένα ζήτημα που δεν συζητείται από κανέναν ... (επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα "δημοκρατία")

    Θέλω να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών αλλά και των συντελεστών της εφημερίδας σας σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας που σε μεγάλο βαθμό διαφεύγει της δημόσιας συζήτησης, σε όλα τα επίπεδα. Μιλώ για το μείζον ζήτημα του τρόπου απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Ποιος γνωρίζει ότι εκκρεμεί προσφυγή συμπολιτών μας στο ΣτΕ κατά του τελευταίου νόμου από το 2015;

    Εν συντομία παραθέτω το ιστορικό:

    Με τον νόμο 3838/2010 (περίφημος νόμος «Ραγκούση» επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου) κατάφερε η τότε Βουλή να αποδίδεται ελληνική ιθαγένεια χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και χωρίς να τίθεται ζήτημα ποσόστωσης αλλοδαπών στον συνολικό πληθυσμό. Τρεις έλληνες πολίτες και τρεις σύλλογοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Το ΣτΕ προς τιμήν του και πράττοντας το καθήκον του δικαίωσε την προσφυγή και με την απόφαση 460/2013 έκρινε τον παραπάνω νόμο Α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ό.

    Στην συνέχεια, το 2015, η υφυπουργός μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατέθεσε πρόταση νόμου για την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας. Τότε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου με περισσό θράσος είχε δηλώσει ότι οι τροποποιήσεις είχαν γίνει «για να αποφευχθούν στο μέλλον οι σκόπελοι του ΣτΕ» λες και η απόφαση του Συμβουλίου δεν προστάτευε την Συνταγματική νομιμότητα αλλά ήταν το εμπόδιο στο «θεάρεστο» (αλλά πάντα εθνομηδενιστικό) έργο της.

    Υπερψηφίστηκε πανηγυρικά (με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή) και έγινε ο νόμος 4332/2015 (εις αντικατάσταση του 3838/2010).

    Κατά του νόμου αυτού κατατέθηκε και πάλι προσφυγή στο ΣτΕ στις 9/11/2015 από λιγοστούς Έλληνες πολίτες, περισώζοντας την τιμή όλων μας. Με μεγάλη καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έγινε η συνεδρίαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2017 και περιέργως έως σήμερα (2019) δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

    Περιληπτικά μόνο να σας μεταφέρω κάποια βασικά σημεία της προσφυγής κατά του νόμου, που:

    • «Παραβιάζει δεκαπέντε (15) άρθρα του Συντάγματος των Ελλήνων»
    • «Εκδόθηκε κατά παράβαση άρθρων που απαιτούν υπουργική απόφαση»
    • «Αναγνωρίζει ιθαγένεια σε τέκνα αλλοδαπών που οι ίδιοι απέκτησαν ιθαγένεια με τον νόμο Ραγκούση που έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικός»
    • « ... στην ουσία είναι τέτοια η εκτεταμένη παραβίαση του Συντάγματος όπως έχει αναγνωριστεί από το ΣτΕ (2010) και μάλιστα επαναλαμβανόμενη που θα μπορούσε να γίνει λόγος για σφετερισμό της λαικής κυριαρχίας με κοινοβουλευτική κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος ...» - ενεργοποιώντας το άρθρο 120 του Συντάγματος.


    Παρότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει κινητοποίηση και ενδιαφέρον για το ζήτημα της Μακεδονίας (και πολύ καλά υπάρχει) είναι απορίας άξιον, πως το ζήτημα των μαζικών ελληνοποιήσεων διαφεύγει του ενδιαφέροντος ... Τρέξαμε να σώσουμε την Μακεδονία μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αλλά κινδυνεύει να χαθεί δια παντός η ελληνικότητα του έθνους μας. Ενώ επισημαίνεται η δημογραφική συρρίκνωση των Ελλήνων, η μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, δεν γίνεται συζήτηση για τον εγκληματικό νόμο απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας κατά του οποίου μάλιστα εκκρεμούν οι παραπάνω σοβαρότατες προσφυγές.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.