25/10/19

Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα

Manlio Dinucci
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στο ξεκίνημα της αποσυναρμολόγησης του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου στο έδαφός του ανακοινώνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να το αντικαταστήσει η ίδια. Είναι ταυτόχρονα θεμιτό ενώπιο της πυρηνικής απειλής του Ισραήλ, και ένα βήμα προς τη χειρότερη κατεύθυνση.

Δίκτυο Βολταίρος | Ρώμη (Ιταλία) | 25 Οκτωβρίου 2019

« Ορισμένες χώρες έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά η Δύση δεν θέλει, εμείς να τους έχουμε. Αυτό είναι απαράδεκτο »: 
αυτή η δήλωση του προέδρου Ερντογάν αποκαλύπτει ότι η κρίση ξεπερνά εκείνη που άνοιξε η τουρκική επίθεση στη Συρία.

Στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ εξάπλωσαν πυρηνικά όπλα κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1962, στις συμφωνίες με την ΕΣΣΔ για την επίλυση της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, ο πρόεδρος Κένεντι υποσχέθηκε να αποσύρει αυτά τα όπλα από την Τουρκία, αλλά αυτό δεν έγινε. 
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περίπου 50 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 (οι ίδιες με εκείνες που αποθηκεύονται στην Ιταλία στις βάσεις του Αβιάνου και της Ghedi) παρέμειναν στην Τουρκία στην αεροπορική βάση Ινσιρλίκ, κυρίως κατά της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία παραβιάζουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης. Τούρκοι πιλότοι, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύονται (όπως οι Ιταλοί πιλότοι της βάσης Ghedi) να επιτεθούν με πυρηνικές βόμβες Β61 υπό αμερικανική διοίκηση. Σύντομα, οι Β61 θα πρέπει να αντικατασταθούν στην Τουρκία από τις  ίδιες τις Η.Π.Α.  (όπως θα γίνει στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) από τις νέες πυρηνικές βόμβες Β61-12, που και αυτές κατευθύνονται κυρίως προς τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, μετά την τουρκική αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών S-400, οι ΗΠΑ απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, κύριο φορέα των Β61-12: το μαχητικό αεροπλάνο το οποίο η Τουρκία έπρεπε να αγοράσει 100 αντίτυπα και του οποίου ήταν συμπαραγωγός. « Το F-35 - δήλωσε ο Λευκός Οίκος - δεν μπορεί να συνυπάρχει με το αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθει κανείς τις ικανότητες του μαχητικού αεροπλάνου», δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ενισχύσει την άμυνα της κατά του F-35.
Παρέχοντας στην Άγκυρα τους αντιαεροπορικούς πύραυλους S-400, η ​​Μόσχα κατάφερε να αποτρέψει (τουλάχιστον για τώρα) την ανάπτυξη 100 μαχητών F-35 στο τουρκικό έδαφος, έτοιμων για επίθεση με τις νέες πυρηνικές βόμβες B61-12 των ΗΠΑ.

Φαίνεται πιθανό σε αυτό το σημείο ότι, μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται στην Ουάσιγκτον, υπάρχει αυτή της μεταφοράς αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Τουρκία σε άλλη πιο αξιόπιστη χώρα. 
Σύμφωνα με το  Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων  (ΗΠΑ), αναγνωρισμένη αναφορά στο θέμα αυτό, «η αεροπορική βάση του Αβιάνο μπορεί να είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή επιλογή από πολιτική άποψη, αλλά δεν διαθέτει πιθανώς αρκετό χώρο για να δεχθεί όλα τα πυρηνικά όπλα του Ινσιρλίκ». Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί χώρος, δεδομένου ότι στο Αβιάνο έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες αναδιάρθρωσης για να λάβουν τις πυρηνικές βόμβες Β61-12.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος, βασιζόμενος επίσης στην απειλητική παρουσία του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, ανακοινώνει την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Σχέδιο όχι εύκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικές τεχνολογίες, που δόθηκαν κυρίως από ιταλικές εταιρείες, ειδικά τη Leonardo.  
Διαθέτει κοιτάσματα ουρανίου. Έχει εμπειρία στον τομέα των ερευνητικών αντιδραστήρων, που παρέχεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε την υλοποίηση της δικής της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, αγοράζοντας μερικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Κίνα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Τουρκία μπορεί να έχει ήδη αποκτήσει στην "πυρηνική μαύρη αγορά" φυγοκεντρωτές για εμπλουτισμό ουρανίου.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να γίνει πυρηνική δύναμη, που ερμηνεύεται από ορισμένους ως ένα απλό παιχνίδι εκβιασμού για να κερδίσει περισσότερο βάρος στο ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ανακαλύπτει αυτό που συνήθως κρύβεται στη μιντιατική συζήτηση: το γεγονός ότι, στην ταραγμένη κατάσταση που προκαλείται από τις πολιτικές πολέμου, ένας ολοένα και πιο σημαντικός ρόλος διαδραματίζεται από τη κατοχή πυρηνικών όπλων, πιέζοντας όσους δεν τα έχουν να τα προμηθευτούν.


5 σχόλια:

  1. Οι Τουρκομογγολοι κανουν μυστικο αλισβερισι με το πυρηνικο Πακισταν,σε τι σημειο βρισκονται ;θα επρεπε η ΕΥΠ να επαγρυπνει και να ενημερωνει.Καλο ειναι να παει Προς ΜΟΣΣΑΝΤ για συνεργασια μπας και βρουμε ακρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρα συρμενος απο την επαρση και τον μεγαλοιδεατισμο του ο ερντογκαν αποκαλυψε τον στοχο ολων των κινησεων του που ειναι τα πυρηνικα.
    Μεχρι να τα αποκτησει θα κανει και τον πουτιν και τις ΗΠΑ να πινουν νερο στο ονομα του.
    Μολις τα σιγουρεψει θα γελασει το παρδαλο κατσικι και τα σημερινα φιλαρακια του θα τρεχουν να μαζεψουν τα σωβρακα τους που του τα κατεβασαν.
    Σημειωστε τις εξελιξεις μετα την αποκτηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο μπορώ να θυμάμαι, οι Τούρκοι δεν έχουν κρύψει ποτέ τις επιδιώξεις και τα σχέδιά τους. Το λένε και το καμαρώνουν: «…θα κάνω αυτό, θα κτυπήσω εκεί, θα εισβάλω τότε…». Δεν κρύβονται καν! Όχι μόνο τώρα επί Recep Tayyip Erdoğan. Πάντα το έκαναν.

      Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ΔΕΝ είναι νέο φρούτο. Οι Τούρκοι ΠΑΝΤΑ ήθελαν - ίσως ακόμη και από την δεκαετία του ’50 και του ’60 να μπουν στο club των χωρών που θα έχουν πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν πάρα πολλές καταγεγραμμένες αναφορές Αμερικανών αξιωματικών (που συνυπηρετούσαν με Τούρκους σε NATOϊκες θέσεις) που μαρτυρούν πως Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν ανοικτά πως σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα (από την δεκαετία του ’60 ακόμη - πολύ πριν τα γεγονότα της Κύπρου το 1974), θα κλέψουν Αμερικανικά πυρηνικά, θα τα φορτώσουν σε Τούρκικα αεροσκάφη και θα κτυπήσουν την Ελλάδα. Ακόμη κι αν η ιστορία ακούγεται κωμική, για να φτάσει η Αμερικανική ηγεσία να εφαρμόσει νέους κανόνες ασφαλείας, σημαίνει πως οι Τούρκοι μεταξύ σοβαρού κι αστείου το εννοούσαν - ή έστω ήλπιζαν πως θα το καταφέρουν.

      Μια καλοσχεδιασμένη Ελληνική version της επιχείρησης «Opera 1981», δεν είναι κακή ιδέα να αρχίζει σιγά - σιγά να τίθεται ως ενδεχόμενο.

      Διαγραφή
    2. Απο ποιους κ.Ποιντμαν ???
      Διοτι δεν στεκει με την εικονα ολη...Δεηση κανετε ?? Και η επιγνωση της καταστασης ?? Που ειναι ??

      Διαγραφή
  3. He has 50 under his control. We too had dozens, but Papandreou saw them as a danger to our national imterests!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.