7/10/19

Κοκτέιλ πιέσεων Άγκυρας - «ΤΔΒΚ» στο Ευρωκοινοβούλιο για απευθείας εμπόριο με Ε.Ε.

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 
Σκληρό ροκ σε όλα τα επίπεδα με πολιτικές παρεμβάσεις, νομικά επιχειρήματα και δήθεν «ηθικά διλήμματα» επιστρατεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», Άγκυρα και ψευδοκράτος, δημιουργώντας «ένα κοκτέιλ πιέσεων» προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθεί εν ζωή η πρόταση για απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Τουρκοκυπρίων, αλλά και να εγκριθεί εδώ και τώρα! 
Αξιοποιώντας την ανακίνηση του ζητήματος ενώπιον της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και εν συνεχεία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής, το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατοχικό ψευδοκράτος επιχειρούν μέσω συντονισμένων κινήσεων να εξασφαλίσουν την ενεργοποίηση και υιοθέτηση του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Μια πρόταση Κανονισμού που παραπέμπει αβίαστα σε αυτονόμηση σχέσεων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Δίνοντας εκ των πραγμάτων προφανή απάντηση σε σχέση και με τη μορφή της λύσης που επιδιώκει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό... Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι διπλωματικές υπηρεσίες της Άγκυρας έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ καταγράφονται και «πολιτικές παρεμβάσεις προς συγκεκριμένα “πρόσωπα-κλειδιά”... σε διάφορες πολιτικές ομάδες». Όπως ανέφερε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, η τουρκική πλευρά θεωρεί ως δεδομένη την εξασφάλιση στήριξης από τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ενώ επιχειρεί να προκαλέσει ρήγματα σε άλλες πολιτικές ομάδες, ώστε να διασφαλίσει πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων.
 
Στην προσπάθεια έγκρισης του απαράδεκτου Κανονισμού, που προνοεί ταϊβανοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, έχει ριχθεί και το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο, το οποίο απέστειλε και επιστολή προς τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής. Στην επιστολή την οποία εξασφάλισε ο «Φ» (βλέπε φωτοτυπία) θέτει δύο αιτήματα, επισημαίνοντας ότι «το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη νέα νομοθετική του περίοδο, έχει την ευκαιρία να αναβιώσει αυτό το ντοσιέ που βρίσκεται σε διαδικασία ύπνωσης»:
  1. Το Τ/κ επιμελητήριο ζητά «... η Διάσκεψη των Προέδρων να διατηρήσει την αρμοδιότητα της Ευρωβουλής επί του ντοσιέ» για το απευθείας εμπόριο.
  2. «Να επικεντρώσει την προσπάθειά της στο σπάσιμο του αδιεξόδου προκειμένου να επιτρέψει την επανάληψη των εργασιών στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) στοχεύοντας στην υιοθέτηση του Κανονισμού χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». 
Η επιστολή του τ/κ επιμελητηρίου δεν περιορίζεται στα εμπορικά και οικονομικά κέρδη που θα έχει το ψευδοκράτος, αλλά στην επιχειρηματολογία που επιστρατεύει, εκτείνεται και στο πολιτικό κομμάτι της λύσης του Κυπριακού. Διατυπώνει τον απίστευτο ισχυρισμό ότι ενδεχόμενη έγκριση του Κανονισμού (και συνεπώς ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου), θα συμβάλει δήθεν και στη διευθέτηση του Κυπριακού. Με ποιο τρόπο; Προφανώς διά της αυτονόμησης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκοκυπρίων και της εξασφάλισης ενός καθεστώτος ανάλογου με την Ταϊβάν, ούτως ώστε να δύναται de facto να εμπορεύεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να απαιτείται de jure αναγνώρισή του. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση... Ας δούμε όμως τι ακριβώς αναφέρει η επιστολή του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου επί του προκειμένου: Ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο «θα περιορίσει το σημαντικό οικονομικό χάσμα μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της ελληνοκυπριακής πλευράς, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, που θα συνδράμει μια συνολική λύση στο νησί».
Με άλλα λόγια, το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο και ο πρόεδρός του, Τουργκάι Ντενίζ, που προφανώς δεν συνέγραψαν την εν λόγω επιστολή μόνοι τους, θεωρούν ότι ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος θα διχοτομήσει επισήμως και με ευρωπαϊκή βούλα την Κύπρο, από τη μια στις ελεύθερες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη στη «βόρεια Κύπρο» που θα μπορεί να εμπορεύεται ως η Ταϊβάν της Μεσογείου... θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.
Προφανώς και θα συμβάλει σε «λύση» του Κυπριακού. Και κανείς δεν νομίζω να το αμφισβητεί. Αλλά σε τι είδους «λύση»; Καταφανώς σε αυτήν που περιγράψαμε πιο πάνω και είναι «συμβατή» και με τη νομική βάση του απαράδεκτου Κανονισμού που εκλαμβάνει την κατεχόμενη Κύπρο ως «τρίτη χώρα», ζητώντας από την ΕΕ να συνάψει μαζί με τη «βόρεια Κύπρο» απευθείας εμπορικές σχέσεις.  
Άλλωστε, εάν η τ/κ πλευρά θέλει να εμπορεύεται τα προϊόντα της στην ΕΕ μπορεί να το πράξει στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Κανονισμού για την «Πράσινη Γραμμή», μέσω δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ και των νόμιμων λιμανιών της. Τι περισσότερο θα προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη των Τ/κ ο Κανονισμός για απευθείας εμπόριο, μέσω των κατεχομένων/παράνομων λιμανιών; Σε οικονομικό επίπεδο μάλλον λίγα. Σε πολιτικό επίπεδο καταφανώς, πολλά...  
Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από τις επαφές Τούρκων διπλωματών στην Ευρωβουλή και «όλως συμπτωματικώς» και διά της επιστολής του τ/κ επιμελητηρίου είναι το «ηθικό ζήτημα» της υποτιθέμενης υποχρέωσης της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ, από τις 26 Απριλίου 2004.  
Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να εντείνει τις πιέσεις της προς πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, θεωρώντας ότι το ζήτημα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο θα επανέλθει σύντομα στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση είτε για διαγραφή του είτε για διατήρησή του εν ζωή με ό,τι αυτό συνεπάγεται..
  
Προς ανακωχή; 
Ρευστό σκηνικό με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, επικρατεί στην Ευρωβουλή, αναφορικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης ή τη διαγραφή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι ισορροπίες τρόμου που επικρατούν μεταξύ των πολιτικών ομάδων και η αβεβαιότητα ποιος θα εξέλθει νικητής μέσα από μια ψηφοφορία, ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα «ανακωχή», παραπέμποντας σε «μια μέση λύση». Από τη μια δηλαδή, η επίμαχη πρόταση Κανονισμού να παραμείνει εν ζωή (όπως επιθυμεί η τουρκική πλευρά), και από την άλλη να διασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει στο ψυγείο, όπως ακριβώς ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια (κάτι που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τη Λευκωσία).  
Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, υπέρ του Κανονισμού τοποθετήθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών (διά της Αντιπροέδρου Κάτι Πίρι και πριν εκδηλωθούν οι αντιδράσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών), των Φιλελευθέρων και των Πράσινων. Εναντίον τοποθετούνται οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες. Πρόκειται για την «Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας» και η «Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», η στάση των οποίων ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα, εάν και εφόσον το ζήτημα τεθεί σε ψηφοφορία. 
Πρωτοστάτης της προσπάθειας έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, εξακολουθεί να είναι η Αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κάτι Πίρι, μέχρι πρότινος εισηγήτρια της Ευρωβουλής για τη Τουρκία. Όπως πληροφορούμαστε, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής (ουγγρικής καταγωγής) έχει αναγάγει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Ως αποτέλεσμα, η κ. Πίρι έχει παρέμβει προς ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών ομάδων, προκειμένου να στηρίξουν τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Σημειώνεται ότι η κ. Πίρι αποτελούσε κόκκινο πανί για την κυβέρνηση Ερντογάν, την οποία επέκρινε έντονα για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η σπουδή της για προώθηση του απευθείας εμπορίου, χαρακτηρίζεται ως κίνηση εξιλέωσης και επαναπροσέγγισης με τη τουρκική πλευρά... μέσω Κύπρου. Άλλωστε, κατά τη συγγραφή της έκθεσής της για τη Τουρκία, η κ. Πίρι υιοθετούσε σκληρές αναφορές κατά της Άγκυρας στα ζητήματα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρούσε να εξισορροπήσει το κείμενο με «δώρα» στο ζήτημα προώθησης διαπραγματευτικών κεφαλαίων και στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν έδιναν θετική ψήφο στην έκθεση την Κάτι Πίρι, για την Τουρκία. 
 
Παρασκηνιακές ενέργειες... 
Παρασκηνιακές ενέργειες για διαγραφή της πρότασης Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο εκδηλώνονται από το κυπριακό ΥΠΕΞ στην Ευρωβουλή, καθώς και από Κύπριους ευρωβουλευτές, κυρίως προς τις πολιτικές τους ομάδες. Όπως πληροφορούμαστε, στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, και του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, που είναι μέλη της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών -Δημοκρατών, είχαν επαφές με την Ισπανίδα Πρόεδρο, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, στην οποία μετέφεραν έντονη αντίδραση αναφορικά με την πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου, Κάτι Πίρι, υπέρ της έγκρισης του απαράδεκτου Κανονισμού. Όπως πληροφορούμαστε, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση αναφορικά με το απευθείας εμπόριο και δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε Αντιπρόεδρος να αποφασίσει ατομικά για ένα ζήτημα που καταστρατηγεί ζωτικά συμφέροντα κράτους-μέλους. Οι δύο ευρωβουλευτές υπενθύμισαν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής που έκρινε ως «ακατάλληλη» τη νομική βάση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, καθώς εκλαμβάνει μεταξύ άλλων το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως τρίτη χώρα. Σημειώνεται ότι δεδομένη εκλαμβάνεται η στήριξη των κυπριακών θέσεων από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που ανακίνησε το ζήτημα διαγραφής του Κανονισμού) και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά που για λόγους αρχής στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Σημεία και τέρατα διαβάζουμε .
    Ωσάν καί η ΕΕ ζεί σε άλλο πλανήτη .
    Με χρήματα της ΕΕ αναβαθμίστηκαν κατεχόμενες -κλεμμένες περιουσίες Ε/Κ εις όφελος των κλεφτών -κατακτητών !
    Η ΕΕ διαθέτει γραφείο -αντιπροσωπεία στην Κύπρο και βλέπει ότι τα Τ/Κ προιόντα (πολλά είναι τούρκικα ) περνούν τα οδοφράγματα για εξαγωγή .Κλεμμένα προιόντα απο περιουσίες Ε/Κ !!
    Τα τ/κ ταξί αλωνίζουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μεταφέροντας τουρίστες στα κλεμμένα ξενοδοχεία ή σε νέα που κτίστηκαν σε κλεμμένη -κατεχόμενη γή !
    Στο δι@ολο ΕΕ καί σοσιαληστές (ΓΑΠ ) ΠΡΟΔΟΤΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.