7/10/19

Η Πρεσβεία της Ολλανδίας σε συνεργασία με την Υ.Α. και το ΕΣΠ οργάνωσαν εκδήλωση στην Αθήνα για την ένταξη των μεταναστών



Kάνουμε ένα βήμα μαζί με τους πρόσφυγες στην εργασία και την επιχειρηματικότητα #Stepwithrefugees
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που χτίζουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα, η ένταξή τους αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία αλλά και πρόκληση. Καλώντας διάφορους φορείς να κάνουν ένα βήμα μαζί με τους πρόσφυγες (#StepWithRefugees) στους τομείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) οργάνωσαν στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα μια εκδήλωση σχετικά με την ένταξη.

Μέσα από εμπνευσμένες ομιλίες, παράλληλες συζητήσεις και σύντομες συνεντεύξεις, η εκδήλωση αποτέλεσε μια πλατφόρμα όπου εταιρείες, φορείς λήψης αποφάσεων, ΜΚΟ και πρόσφυγες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κα Stella Ronner-Grubačić, Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που παρέχει η μετανάστευση σε κάθε οικονομία και κοινωνία. «Είμαι πεπεισμένη ότι και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το διαφορετικό υπόβαθρο και τις εμπειρίες των προσφύγων: η διαφορετικότητα ενισχύει την καινοτομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Ο κ. Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, τόνισε τη σημασία που έχουν οι συλλογικές προσπάθειες στην προώθηση της ένταξης. «Η λήψη μέτρων ένταξης θα έπρεπε να αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της προσφυγικής ανταπόκρισης, ώστε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να μπορούν να γίνουν αυτάρκεις και ανεξάρτητοι το συντομότερο δυνατόν. Είμαι βέβαιος ότι με τις απαραίτητες προσπάθειες από τις τοπικές και τις κεντρικές αρχές, τον ιδιωτικό τομέα και τους ίδιους τους πρόσφυγες, θα μπορέσει η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη να αναπτυχθεί περαιτέρω σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Μάρκος Καραβίας, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία που έφερε κοντά διαφορετικούς φορείς, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους με στόχο την προώθηση της ένταξης των προσφύγων.

Ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΠ, έκανε μια εισαγωγή στα πολύπλευρα ζητήματα που θέτει η ένταξη. Η κα Nazha Rustom, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας ABN AMRO, μοιράστηκε τη συγκινητική ιστορία που την οδήγησε στο να εκπροσωπεί την ABN AMRO, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι μια ίση ευκαιρία. Ο κ. Mahmoud Taala, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Reem στη Λέσβο, περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αλλά και τη στήριξη που ένιωσε από τους ανθρώπους στην Ελλάδα στην προσπάθειά του να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Η κα Κατερίνα Καρνιαδάκη, Αντιπρόεδρος της Triton Act, άγγιξε το θέμα εκ μέρους των ιδιοκτητών της εταιρίας και μίλησε για τη στρατηγική απόφασή τους να στηρίξουν την ένταξη με τρόπο ενεργό. Μια πολύ συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Asma Alheder από το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα διάβασε ένα από τα ποιήματά της για την πατρίδα της τη Συρία. Αφού έθεσαν το γενικότερο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις διάφορες πτυχές της ένταξης σε τρεις παράλληλες θεματικές συνεδρίες με θέμα τον σχεδιασμό πολιτικών και συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση των προσφύγων. Όλες κατέληξαν σε ζωντανές συζητήσεις και νέες ιδέες πάνω στην ένταξη των προσφύγων.

Τέλος, υπήρξαν κάποιες συνεδρίες με σύντομες συνεντεύξεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις όπως οι ABN AMRO, Unilever, Barilla, ΑΒ Βασιλόπουλος, Triton Act, Marinis Warehouses Co και σε 25 πρόσφυγες με άμεσο ενδιαφέρον απασχόλησης. Στις συνεδρίες αυτές, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αξιολογήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να διερευνήσουν τα αναγκαία πρώτα βήματα για την κάλυψη υπαρχουσών θέσεων εργασίας.

Η πρέσβειρα, με αφορμή τη διάδραση μεταξύ των πολλών συμμετεχόντων, δήλωσε: «Δεν μπορώ παρά να τονίσω πάλι πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή όλων των εταίρων, ώστε να μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας. Είμαι σίγουρη ότι εάν το κάνουμε σωστά, μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από αυτό. Χαίρομαι που σήμερα κάναμε ένα βήμα όλοι μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση.»



7 σχόλια:

  1. «Δεν μπορώ παρά να τονίσω πάλι πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή όλων των εταίρων, ώστε να μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας. Είμαι σίγουρη ότι εάν το κάνουμε σωστά, μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από αυτό. Χαίρομαι που σήμερα κάναμε ένα βήμα όλοι μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση.»

    ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ και αναλογικά με τον πληθυσμό, αλλά και τις δυνατότητες προσφοράς εργασίας. Τι ζητούν από μία χρεοκοπημένη χώρα, που έχει τόσους ανέργους και που έχει την ατυχία να είναι η κυρία πύλη εισόδου λαθρομεταναστών από την Τουρκία; Τι ζητούν από μία χώρα, που οι λαθρομετανάστες αγγίζουν το 30% των κατοίκων της; Τέλος, τι δουλειά έχει η πρέσβειρα τής Ολλανδίας μ' όλα αυτά; Αντί να μάς κάνει μαθήματα, πώς θα ενσωματώσομε ~ 3.000.000 λαθρομεταναστών, εκεί που αποτύχαμε εδώ και 500 χρόνια να ενσωματώσομε τούς Τσιγγάνους, δεν φροντίζει να τούς πάρει στην πλούσια χώρα της, με τις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ευρέσεως εργασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      Ἐδῶ γιὰ να καταλάβετε ποιοὶ εἶναι οἱ ἑταῖροι μας.
      Δὲν ἔχουν ἀλλάξει καθόλου.

      Συγκλονιστικά ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ Ὁδοιπορικὸ τοῦ Σατωβριάνδου ἐν ἕτει 1806.
      Μετάφρασις,Ἐμμ.Ροΐδου.
      «Θέλουσι ποτὲ πιστεύσει οἱ ἀπόγονοι ἡμῶν ὅτι ὁ χριστιανικὸς κόσμος ἐν τῇ ἀκμῇ τοῦ πολιτισμοῦ ἐπέτρεψεν εἰς πλοῖα φέροντα χριστιανικὴν σημαίαν νὰ μετακομίσωσιν ἀπὸ τῶν λιμένων τῆς Ἀφρικῆς εἰς τοὺς τῆς Εὐρώπης πλήθη Μωαμεθανῶν, ἵνα σφάζωσι χριστιανούς;
      Στόλος ἑκατόν καὶ ἐπέκεινα πλοίων,διοικούμενος ὑπὸ ὁπαδῶν δῆθεν τοῦ Εὐαγγελίου διέπλευσεν τὴν Μεσόγειον φέρων τῷ Ἰβραΐμῃ ὁπαδοὺς τοῦ Κορανίου,ἵνα ἀποτελειώσωσι τὴν ἑρήμωσιν τῆς Πελοποννήσου.»……………………………………………………………………….


      Διαγραφή
    2. To κείμενο αυτό είχε αναρτηθεί το 2015 στην ιστοσελίδα "Ολυμπία", η οποία δεν διακρίνεται για την σοβαρότητά της. Η δε αναρτήσασα αυτό "Κόριννα"(*), γνωστή και μη εξαιρετέα, γράφει με 100 ψευδώνυμα. Όχι ότι έχω αντίρρηση ως προς το κείμενο, απλώς δεν ξέρω αν είναι αληθές, διότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο τού Σατωβριάνδου.

      François-René de Chateaubriand-Σατωβριάνδος(1768-1848)

      Σατωμπριάν 1768-1848

      Ο Σατωβριάνδος για τους Τούρκους

      (*) Βεβαίως, επειδή ο/η εν λόγω χρήστης αποκλείεται να συνέταξε κείμενο στην ροϊδική γλώσσα, μάλλον από κάπου το αντέγραψε, αλλά δεν ξέρω αν είναι από το συγκεκριμένο βιβλίο, διότι δεν το είδα να αναφέρεται πουθενά αλλού.

      Διαγραφή
  2. Να τους πανε στην Ολλανδία να τους εντάξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι που ηταν εκει στην αρχαια Αθηνα..θαχαν εξοριστει..για παντα...Στην Σπαρτη θαχαν πεθανει..κι η Ολλανδεζα θα πηγαινε στην Ινδονησια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διπλα μας καθε μερα κυκλοφορει αυτη η σαπιλα..και δεν τους φτυνει κανεις στον δρομο..στην γειτονια...στο μαρκετ..Αλλα μπορουν αυτοι να φτυνουν ολους μας...Καλα κανουν...και λιγα κανουν..και θα κανουν κι αλλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απορία, αν οι άνεργοι της Ευρωπαικής Ενωσης παραμένουν στα 20 μύρια. Ελπίζω να μειώθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.