12/10/19

Οι ΗΠΑ χαράσσουν κόκκινες γραμμές την ώρα που η Τουρκία προελαύνει στη βόρεια Συρία

EPA/STR
Πέντε μέρες αφότου έδωσαν το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ χαράσσουν τώρα τις κόκκινες γραμμές. Η «εθνοκάθαρση» και τα πυρά αδακρίτως εναντίον αμάχων περιλαμβάνονται στα όρια που θέτει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πολλές αναφορές, ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της τουρκικής επιχείρησης και δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Δεν είναι καθόλου σαφές όμως εάν στη λογική της Ουάσιγκτον αυτού του είδους η επίθεση ξεπερνάει τα όρια για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το στρατόπεδό του, των Ρεπουμπλικανών, είναι πιο αντικρουόμενα από ποτέ. 
Ανώνυμα ή επώνυμα, οι φωνές στις ΗΠΑ που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή, «η οποία θέτει σε κίνδυνο τους συμμάχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή» πληθαίνουν.
Χθες, ομάδα 29 Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων – που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς - ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να καταρτίσει σχέδιο νόμου, η οποία θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
«Εάν η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως σύμμαχος. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεσή τους εναντίον των Κούρδων συμμάχων μας στη βόρεια Συρία», τόνισε η Λιζ Τσένι, η οποία προεδρεύει σε ένα από τα κομματικά όργανα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μόλις μία ημέρα πριν, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επιτεθεί κατά της Συρίας και των κουρδικών δυνάμεων – ακόμη και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να υπερασπιστεί την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μία «ιστορικά αναπόφευκτη σύγκρουση», ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συμμαχία των Κούρδων επιστρέφοντας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι πολλές. Και ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε για μία ακόμη φορά «να στρογγυλέψει» τις δηλώσεις του. «Υπάρχουν τρεις επιλογές για τις ΗΠΑ», έγραψε χθες στο Twitter. «Να στείλουν χιλιάδες στρατεύματα και να νικήσουν στρατιωτικά, να χτυππήσουν πολύ σκληρά οικονομικά την Τουρκία και να επιβάλουν κυρώσεις και τέλος να διαπραγματευτούν μία συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Τούρκους», εξήγησε για να διευκρινίσει αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι προτιμά την τρίτη επιλογή.
Περιθώρια καθυστερήσεων εν προκειμένω δεν υπάρχουν. Κάθε μέρα που περνάει οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν πιο βαθιά. Ήδη έχουν κυριεύσει 11 χωριά στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
Τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και έξι αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 κούρδους πολιτοφύλακες. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις παραμεθόριες περιοχές.
Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Πολωνία ζητούν να σταματήσει άμεσα η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ωστόσο, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως, δεν κατέληξε σε καμία κοινή απόφαση.
naftemporiki.gr

3 σχόλια:

  1. Στο δια ταύτα, η Τουρκία κάνει ότι θέλει με την σύμφωνη γνώμη ΌΛΩΝ !!!
    Αφού μπορεί και αφού της το επιτρέπουν καλά κάνει! !!
    Το πρωί άκουσα τον Δήμαρχο Σάμου και τρελάθηκα! !!!! Σταματά να φωνάζεις μόνο σου στην ΤV! !! Βγάλε τον κόσμο σου στον δρόμο μόνο έτσι ίσως γίνει κάτι !! Η Τουρκία παίζει και με τους μακακες Έλληνες και δεν αντιδρά κανείς! !!! Ξυπνάτε, θα είναι πολύ αργά σε λίγο καιρό !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η κοινή λογική (το περίφημο "common sense"). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνει χαρούμενος να βλέπει την Ελλάδα να γίνεται πολυπολιτισμική. Και ο δήμαρχος περιμένει να γίνει θαύμα;;;

      Μπείτε στη θέση ενός Σύρου/Αφγανού/Παλαιστίνιου/Ιρακινού/Υεμένιου/Σομαλού, που σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία, παίρνει άσυλο στην Ελλάδα σε ποσοστό 70-99,5%.

      Και ακούει πως η νέα κυβέρνηση προτίθεται να: 1) μειώση το χρόνο απόδοσης ασύλου, 2) μειώσει το χρόνο μεταφοράς από τα νησιά στην ενδοχώρα, 3) κάνει αποσυμφόρηση από τη Μόρια, με στόχο να φιλοξενεί 3000 άτομα, όπως προέβλεπαν οι προδιαγραφές, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη, 4) έχει σχέδιο αναλογικής διανομής σε όλη τνν Ελλάδα προσφύγων σε ξενοδοχεία και ενοικιασμένα διαμερίσματα.

      Τι θα κάνατε; Δε θα σκεφτόσασταν πως ίσως είναι ώρα να δοκιμάσετε και σεις την τύχη σας; Κοροιδεύουν ασύστολα τον κόσμο για τις αυξήσεις ροών. Λέγαν πως δήθεν αυξήθηκαν το Ιούλιο λογω Μανμπίτζ. Στην πραγματικότητα ο ΟΗΕ λέει το 70% είναι Αφγανοί, άρα άσχετο το Mανμπίτζ. Ακόμα κι ο φράχτης στον Έβρο, στη βουλγαρική πλευρά, είναι γεμάτος συρματόπλεγμα, στην ελληνική πλευρά, που στο ιστολόγιο είχαν βάλει βίντεο που πηδούσαν το φράχτη, ήταν απλά μια σίτα.

      Με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε! Οκτώβριο μήνα και μπαίνουν 600 άτομα σε μια μέρα και για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια, βγαίνει ο κ. Κουμουτσάκος και λέει πως η επίθεση των Τούρκων θα φέρει νέο κύμα. Μα το κύμα ήδη υπάρχει! Ποιο νέο; Οι Κούρδοι θα φύγουν πρόσφυγες στην Τουρκία;;; Το κύμα έρχεται γιατί πλέον η Ελλάδα είναι ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ! Είναι τόσο απλο!

      Διαγραφή
  2. Κοκκινες γραμμες με πρασινο μαρκαδορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.