22/9/09

Η ροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Της Ελίνας Γαληνού
Η πρόσφατη εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά την εισροή και εκροή ξένων άμεσων επενδύσεων, αποτελεί μια χαρακτηριστική ένδειξη για τις επενδυτικές προοπτικές που αναπτύσσονται στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον και σαφώς, καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε από κοινού το UNCTAD (United Nations Conference on Trade & Development) με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στις 17/9, παρουσιάστηκε η ετήσια αναφορά επενδύσεων (World Investment Report) του 2009, για όλες τις χώρες του κόσμου και ειδικότερα για την Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο της βιβλιοθήκης του Deree στην Αγία Παρασκευή, ενώ παρόμοιες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου.
Οι παγκόσμιες τάσεις για τις ξένες άμεσες επενδύσεις του περασμένου έτους (2008), μας δείχνουν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά από την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Οι εισροές αναμένεται να μειωθούν από $1,7 τρις το 2008 σε χαμηλότερα από $ 1,2 τρις το 2009. Η ανάκαμψη αναμένεται να έρθει με αργούς ρυθμούς το 2010 και ταχύτερους το 2011 σύμφωνα με τις προοπτικές ανόδου των εισροών Ξένων Αμεσων Επενδύσεων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι εκροές επενδύσεων από τις αναπτυγμένες χώρες σημείωσαν λιγότερο απότομη πτώση το 2008 σε σχέση με τις εισροές. Οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρώτη θέση τους ως χώρα προέλευσης εκροών Ξένων Επενδύσεων, ενώ ακολουθεί η Γαλλία και η Ιαπωνία η οποία με μια αύξηση 74% των εκροών, βρίσκεται σε 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Σημαντική είναι η επέκταση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων που προέρχονται από αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Μεγάλης σημασίας, κρίνονται οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα από Πολυεθνικές Επιχειρήσεις, ενώ στον ίδιο τομέα εμφανίζονται αυξημένες και οι ξένες επενδύσεις. Γενικά οι ξένες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, επεκτείνονται σε περισσότερες από 110 αναπτυσσόμενες χώρες και οικονομίες σε μετάβαση. Οσον αφορά την Ελλάδα, οι εισροές Ξένων Αμεσων Επενδύσεων, έφτασαν το 2008 τα 5.093 εκατ. δολλάρια-αυξήθηκαν δηλαδή κατά 165% σε σχέση με το 2007. Σε σύνολο 206 χωρών, η χώρα μας βρίσκεται στην 49η θέση ενώ το 2007 βρισκόταν στην 73η!. Στις πρώτες θέσεις, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα το Η. Βασίλειο και η Ρωσία. Οι εκροές Ξένων Επενδύσεων από την Ελλάδα, μειώθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2007 -απ΄αυτήν την άποψη η χώρα μας βρίσκεται στην 39η θέση σε σύνολο 158 χωρών, ενώ το 2007 βρισκόταν στην 37η. Η εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, κατατάσσεται ανάμεσα στις 73 μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως που σημειώθηκαν το 2008. Σε όρους εισροών Ξένων Επενδύσεων στον ευρύτερο αγροτικό τομέα, η θέση μας για την περίοδο 2005-2007 είναι 8η.
Την παρουσίαση των στοιχείων αυτών, έκανε η Δρ. Μαρίνα Παπαναστασίου καθηγήτρια του Deree, του Copenhagen Business School και εκπρόσωπος του Οργανισμού, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέροντα σχόλια περί την έκθεση, από τους Δρ. Οδυσσέα Κατσαίτη (καθηγητή Οικονομικών του Deree) και του Αν. Ανδριανόπουλου, Δ/ντή Ινστιτούτου Διπλωματίας & Διεθνών Υποθέσεων του Κολλεγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.