26/11/09

Ερώτηση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το τουρκικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων

Οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ Α. Κολοκοτρώνης (Α΄ Θεσ/νίκης), Κ. Αϊβαλιώτης (Β΄ Αθηνών), Π.Μαρκάκης (Μαγνησίας) και Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη( Ευβοίας) κατέθεσαν την εξής Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αρκετά ενωρίτερα απ΄ ότι υπολογιζόταν, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει το νέο δορυφορικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων (υποκλοπές επικοινωνιών, λήψη φωτογραφιών με διακριτική ικανότητα 40 cm, λήψη real time strategy data κλπ), με το κωδικό όνομα GOKTURK, το οποίο θα αποτελείται από έξι τεχνητούς δορυφόρους.

Η έναρξη του προγράμματος με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου ορίστηκε το 2012. Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν αμιγώς δικό τους δορυφορικό σύστημα, υπερβαίνοντας το ευάλωτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, σύστημα δορυφόρων επικοινωνιών TURKSAT. Ο GOKTURK είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα το οποίο θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Επιτελείου και της υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), το οποίο θα παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας μέχρι αντικειμένου 40 εκατοστών(!), θα παίρνει εικόνες σε υπέρυθρο ή υπεριώδες φάσμα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, στέλνοντας 90 φωτογραφίες το λεπτό.

Παράλληλα οι δορυφόροι θα φέρουν πέραν από τις ηλεκτροπτικές και φασματικές κάμερες, ειδικές συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών και αντιμέτρων (ECM), οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα μπορούν να παρεμβάλλουν τις συχνότητες του αντιπάλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσβληθούν από αντίαντίμετρα (ECCM).Είναι σημαντικό επίσης να τονισθεί πως οι εν λόγω δορυφόροι θα μπορούν να επιτελέσουν το έργο της άμεσης μεταφοράς δεδομένων προς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση σύρραξης, έχοντας έτσι οι Τούρκοι στρατιωτικοί άμεση και πραγματική εικόνα από το θέατρο των επιχειρήσεων (real time strategy data).

Το σύστημα των νέων στρατιωτικών δορυφόρων της Τουρκίας, θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από περίπου έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο, έως την Κεντρική Ασία. Το πρόγραμμα GOKTURK έχει
χαρακτηριστεί ως «Επείγον» από την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ο πρώτος
δορυφόρος αναμένεται να βρίσκεται στο διάστημα στα τέλη του 2012.Για το λόγο αυτό, δημιουργείται και μια νέα βάση επίγειων δορυφορικών επικοινωνιών έξω από την ’γκυρα, η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις τουρκικές δυνάμεις και τελεί υπό τη διοίκηση του Τμήματος Διαστήματος της τουρκικής Αεροπορίας.

Ερωτάσθε

1) Ποιές οι ενέργειες της χώρας μας στο τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας;
2) Προκαλεί ανησυχία το γεγονός της ανάπτυξης έξι (!) κατασκοπευτικών δορυφόρων της γείτονος
με τις δυνατότητες που περιγράφονται;"

laos.gr

12 σχόλια:

  1. η τροχιά που περιγράφεται είναι υπερβολικά χαμηλή.
    Χαμηλής τροχιάς LEO, χαρακτηρίζονται οι δορυφόροι που βρίσκονται σε υψόμετρο από 160km έως 2000km.

    Τα 64km είναι υπερβολικά χαμηλά, γιατί οι δορυφόροι θα χάνουν ενέργεια και άρα υψόμετρο από τις τριβές της ατμόσφαιρας. Οπότε αμφιβάλω ότι αυτό είναι το πραγματικό ύψος της τροχίας. Ίσως είναι 640km.

    Το γεγονός ότι θα ρίξουν 6 δορυφόρους οφείλεται στο γεγονός ότι σε λιγότερο από ώρα ο δορυφόρος θα κάνει τον γύρο της γης. Επομένως θα πρέπει να έχουν 6 έτσι ώστε μόλις φεύγει ο ένας να ακολουθεί ο άλλος. 360 μοίρες δια 6 ίσον 60 μοίρες. Για αυτό και τα όργανα τους έχουν μεγάλη διακριτική ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν και από πλάγια, και άρα μεγαλύτερο βάθος ατμόσφαιρας. Οπότε μόνο έτσι θα μπορούν να έχουν συνεχή παρατήρηση.

    Οι αμερικάνοι κάναν ένα ωραίο όπλο καταστροφής δορυφόρων. Patriot πάνω σε F-15, το οποίο και τον εκτοξεύει από στρατοσφαιρικό ύψος.

    Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Είναι θέμα περισσότερο λογισμικού. Τα AEW&C που έχουμε είναι με κεραίες φάσης, υποθέτω (το τονίζω το υποθέτω) ότι σε υψηλό υψόμετρο θα μπορεί (?) να εντοπίζει αυτούς τους δορυφόρους (ειδικά στην περίπτωση που είναι τόσο χαμηλά).
    Αν στο ίδιο υψόμετρο πετά και ένα σκάφος που μπορεί να κουβαλήσει έναν Patriot, μέσω Link16 μπορεί να κατευθυνθεί το βλήμα στον στόχο.

    Αν όμως είναι στα 650km, αυτό το σχέδιο είναι αδύνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο και από το πως θα μπορούσαμε να τους καταστρέψουμε, είναι το γιατί δεν έχουμε αρχίσει εμείς τις απαραίτητες ενέργειες για κάτι ανάλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστοί και οι δυο σχολιαστές. Η Τουρκία προσπαθεί να έχει υπεροχή σε όλα και μεις πρέπει να σκεφτόμαστε αποτελεσματικά αντίμετρα. Δώστε κι άλλες λύσεις, όπως μία θα μπορούσε να είναι η προτεινόμενη του Αριστοτέλη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργικέραυνε κάποτε σου είπα ότι όταν θα μαζέψω στοιχεία για τον ιο θα στα στείλω πες μου που και στα στέλνω .ΜΑζί με κάποιες μελέτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με τους προλαλλήσαντες αλλά θα προσθέσω οτι ένας δορυφόρος είναι τόσο ευάλωτος όσο και οι σταθμοί ελέγχου του, οπότε, η Ελλάδα εκτός του ότι θα πρέπει να κινηθεί προς την απόκτηση ανάλογων δορυφόρων και επειδή κακά τα ψέματα, anti-Sat όπλα ΔΕΝ μπορούμε να φτιάξουμε ή να τροποποιήσουμε...μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς την συλλογή πληροφοριών για τη θέση των κέντρων ελέγχου με σκοπό την προσβολή με Scalp των σταθερών σταθμών καθώς και της δολιοφθοράς/καταστροφής με Ειδ.Δυν/ΕΥΠ μάλλον, σε κινητούς σταθμούς λήψης σε περίπτωση σύρραξης..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστίνα, έχω τόσο υλικό που δεν φαντάζεσαι. Αν σου λέει κάτι το Thimerosal, ο υδράγυρος, οι 10 δόσεις της αμπούλας, το υγροποιημένο τ...κ.λ.π είσαι στο σωστό δρόμο. Υπάρχουν αντίμετρα. Ενημέρωσε άλλους, όσους μπορείς.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως είπα, ο πόλεμος είναι στο μυαλό μας. Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τον εναέριο χώρο της με κόστος πολύ χαμηλότερο από τα συμβατικά όπλα θα ήταν απολύτως εφικτό, αλλά υπάρχουν διεθνείς επιπλοκές. Πρώτη ύλη για όπλα ......Φως! - Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

    - Κανόνι με Ειδικότητα αέρια συμβατή με το φως.

    - Κανόνι Μικροκυμάτων.

    Αλλά “φαίνεται” ότι η Ελλάδα έχει οριστεί με το European Union Satellite Centre (EUSC).

    Για την Ημερομηνία: Υπάρχουν δορυφόροι με Leser!

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πριν από 50 χρόνια, η Τουρκία δεν είχε σχεδόν καμιά βιομηχανία. Ο ΠΙΤΣΟΣ εξήγαγε χιλιάδες ... γκαζιέρες βενζίνης .... στην Τουρκία και αυτή τα πλήρωνε .... με αυγά Τουρκίας !

    Ακόμη και το 1973, η Τουρκία απήχε από την Ελλάδα, τεχνολογικά και βιομηχανικά δεκάδες χρόνια !

    Σήμερα, οι όροι έχουν αντιστραφεί !

    Η πατρίδα μας δεν παράγει .. παρά .... τίποτα !

    Η Τουρκία παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και δημιούργησε μια πρώτης τάξεως πολεμική βιομηχανία !

    Η TOYOTA και η MERCEDΕS BENZ, κατασκευάζουν εν μέρει και εξ ολοκλήρου τα αυτοκίνητά τους στην Τουρκία !

    Ενώ εμείς, όπως είπε και .... ο ..... ποιητής στο περίφημο debate ... "Μηδέν εις το πηλίκιον" ....!

    Μήπως το ξεχάσατε κιόλας το "Μηδέν εις το πηλίκιον" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη έγραψα λάθος Αργικέραυνος το σωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου λέει πολλά Αγρικέραυνε όπως επίσης μού λένε και οι 3 διαφορετικές παρτίδες εμβολίων που κυκλοφορούν (και η της Ελλάδος δεν είναι η ίδια με της Αμερκής) και σαφώς αυτές που έχουμε εμείς δεν έχουν καμμία μα καμία σχέση με την σωστή και την πιο ''ουσιαστική'' μου λένε και οι νευροτοξίνες και το κεντρικό αμυντικό σύστημα και mikrotsip και πολλά άλλα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναφορικά με το προηγούμενο σχόλιο διάβασα πως στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένη ανεργία στην περιφέρεια και πιο περιορισμένη στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ στην Τουρκία συμβαίνει το αντίθετο, πάντως χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες το 93΄ με την ΕΕ καθώς υπήρξε αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων πάσης φύσεως να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μια ανάλογη ευκαιρία, βλέπετε πόσες επιχειρήσεις θέλουν να μετεγκατασταθούν, θέλει να το κυνηγήσουμε το πράμα, παρουσίαση συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ερωτηματολόγιο για το τί ζητάει κάποιος για να επενδύσει(μιλάμε για άμεσες επενδύσεις και όχι στο χρηματιστήριο που έμαθαν στα αφορολόγητα μερίσματα και φεύγουν όποτε θέλουν) και να παρθούν αποφάσεις, π.χ. τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι σε νηπιακό στάδιο, πολύ θέλει ρε παιδιά? Μιλάμε για αυτονόητα πράματα!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστίνα, είσαι πράγματι ενημερωμένη. Υπάρχει 40σέλιδη αναλυτική αναφορά, και περιληπτική 18σέλιδη. Εμπεριέχει λεπτομέρειες ανατριχιαστικές, για το τι συμβαίνει παγκοσμίως. Στην εκπομπή Γκρίζα Γραμμή της T.V KOSMOS της Ρόδου, εμείς στο Ανατολικό Αιγαίο είδαμε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.