21/11/09

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Παναγίας του Πέρα


Μια μεγάλη στιγμή στη μακρά ιστορία της έζησε και πάλι σήμερα η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης που συγκεντρώθηκε στον ιστορικό ναό της Παναγίας του Πέρα για να γιορτάσει την αποκατάσταση του ναού από το πλήγματα που του επεφύλασσε η ιστορία.

Η Παναγία του Πέρα, ο πρώτος μεγαλοπρεπής ορθόδοξος χριστιανικός ναός που χτίζει η ελληνική κοινότητα μόλις αρχίζει ο εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στα τέλη του 18ου αιώνα, έπεσε θύμα το 2003 της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του βρετανικού Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το ναό, στην καρδιά του ιστορικού Πέρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που προΐστατο στη λειτουργία και στις τελετές, είδε με την αποκατάσταση και της Παναγίας του Πέρα να συμπληρώνεται ένα έργο που ο ίδιος ενέπνευσε : Την ανακαίνιση όλων των ναών της Πόλης.

Η ιστορία, αλλά και ο καλλιτεχνικός πλούτος που συγκεντρώνεται στην Παναγία του Πέρα, τον ενοριακό ναό της κοινωνικής ηγεσίας του νεότερου -μετά τον 18ο αιώνα ελληνισμού της Πόλης- δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στο έργο της ανακαίνισης αλλά και στον σημερινό εορτασμό.

Η υποδειγματική ανακαίνιση έγινε υπό την επίβλεψη καθηγητών από το Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια Ελλήνων, Ιταλών αλλά και Τούρκων εμπειρογνωμόνων και με τη βοήθεια τεχνιτών που κρατούν ακόμα και σήμερα ζωντανές τις τεχνικές περασμένων αιώνων από χώρες της βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

Τεχνίτες του ξύλου τεχνίτες του χρυσού, ζωγράφοι και αγιογράφοι, τεχνίτες του γυαλιού, του φίλντισι, συνεργάστηκαν υποδειγματικά για να ξαναδώσουν στον ιστορικό ναό της Παναγίας τη λάμψη που είχε όταν χτίστηκε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

  1. Ελπίζω οι διάφοροι εβραιοφάγοι που γράφουν εδώ μέσα, να σεβαστούν την Παναγία και να "ξεχάσουν" ότι η Μυριάμ ήταν Εβραία κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακαινείστε τις εκκλησίες. Ας ετοιμαζόμαστε να τις λειτουργήσουμε. Η αφύπνιση ξεκίνησε, ο καιρός γαρ εγγύς.

    Β.Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΩΡΑ???Η ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει, εβραία ήταν η κοπέλα αλλά...ήταν από τις καλές εβραίες..και από καλό σόι, του David!

    Αλλα αυτή η κακόγουστη ζωγραφιά την αδικεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΥ Zanglos ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ????ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ...ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ....ΒΑΛΤΟΣ ΕΙΣΑΙ???ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΜΑΙΜΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΣΑΙ....TΡΑΒΑ ΑΚΟΥ ΚΑΜΜΙΑ CAROLA ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΧΑΖΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντιεβραιοφάγε, με κούφανες ! Ολοι, σε κάθε περίσταση, με κάθε ευκαιρία με το ...κουσούρι θες να ασχολούνται ? Σαν τους επαγγελματίες ομοφυλόφιλους ένα πράμα. Την απέριτη γλυκύτητα της παναγιάς(εβραία κι αυτή σαν τον Μάρξ!) την πρόσεξες ? Την απογειωμένη πνευματικότητα, το μεταφυσικό βάθος της βυζαντινής αγιογραφίας σε σχέση με τη δυτική το σκέφτηκες ?
    ΠΑΝΑΘΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί φίλοι
    το θέμα της ανάρτησης δεν είναι θρηκειολογικό, ούτε αφορά το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.
    Αφορά ένα χριστιανικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, ένα μνημείο του οποίου η ιστορία είναι συνυφασμένη με την ιστορία των πολύπαθων Ελλήνων της Βασιλεύουσας.
    Και η είδηση είναι η αποκατάσταση ενός ερειπωμένου ναού, ανάμεσα σε χιλιάδες ισλαμικά τεμένη, σε μια πόλη που είναι κι αυτή συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνισμού από την αρχαιότητα.
    Με το να βγάζετε σα σώψυχά σας για την Ορθοδοξία σε μια τέτοια ανάρτηση, δείχνετε ότι δεν έχετε καμία σχέση με την ορθή σκέψη, που είναι προϋπόθεση της ελληνικότητας.
    Θερμή παράκληση, τα σχόλια να περιορίζονται στο θέμα της κάθε ανάρτησης.
    Δόξα τω Θεώ ή τω Δία, για όσους το προτιμούν, υπάρχουν άλλα ιστολόγια για τέτοιες συζητήσεις.

    φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί φιλε ανώνυμε συνέλληνα οργίζεσαι? σε πειράζουν οι αλήθειες? Η μαρία δεν είναι Ελληνίδα και το ξέρεις και η ζωγραφιά είναι μια κακοτεχνία.

    Είμαι γνώστης τις διεθνούς πολιτικής και συνχαίρω τον Σάββα Καλεντερίδη για τις αναλύσεις του, αλλα δεν διστάζω να κάνω κριτική όπου δεν συμφωνώ.

    Μάθε ότι η δημοκρατία επιτρέπει και η εξέλιξη απαιτεί συνδιαλογισμούς με αντιφρονούντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβώς. Με βάση αυτή τη δημοκρατία μάθε και τη δική μου άποψη: Είσαι άσχετος. Και κάτι ακόμη: Είσαι και εμπαθής. Από τον τρόπο και μόνο που διατυπώνεις την άποψή σου δείχνεις ότι το πρόβλημά σου δεν είναι η αισθητική της είκόνας (που ούτως ή αλλέως δεν έχεις τα φόντα να κρίνεις) αλλά το εικονιζόμενο πρόσωπο και όλα εκείνα που σημαίνει το πρόσωπο αυτό για τους ανθρώπους που -ευτυχώς- δεν έχουν τη δική σου αισθητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζάγκλε, πριν απ΄ όλα και πάνω απ΄ όλα είσαι ++++. Διότι δεν υπάχουν στη γη μεγαλύτεροι ++++ από τους άθεους.++++++++++++++++++++++++++

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.