24/11/09

Μπροστά το περιβάλλον, πίσω το όνομα

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών έχουν ήδη παρουσιάσει πρόταση για την επίλυση -σταδιακώς- του θέματος της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, με στόχο να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ από τις ελληνικές προϋποθέσεις και να δοθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, όπως έχει εισηγηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΣΕ ΤΡΙΜΕΡΗ «ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ξαφνική άτυπη τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, την Παρασκευή στις Πρέσπες, ανακοίνωσε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Γ. Παπανδρέου, Ν. Γκρούεφσκι και Σ. Μπερίσα θα τα πουν την Παρασκευή στις Πρέσπες Γ. Παπανδρέου, Ν. Γκρούεφσκι και Σ. Μπερίσα θα τα πουν την Παρασκευή στις Πρέσπες Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει από τον Αγιο Δομίνικο την Τετάρτη το βράδυ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση ανήκει σε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκειμένου «να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών».

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική αυτή πρωτοβουλία επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Για την ονομασία

Οσο όμως η Αθήνα επιμένει επισήμως στο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, άλλο τόσο Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΠΓΔΜ επιμένουν ότι η αναμενόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αφορά το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων και τις πιθανότητες που υπάρχουν να αρχίσει η χώρα αυτή ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Το τελευταίο διάστημα ο προεδρεύων του Συμβουλίου στην Ε.Ε., Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, είχε καλέσει την Αθήνα και τα Σκόπια να αρχίσουν διμερείς διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και να ξεμπλοκαριστεί η προοπτική ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ από τον Δεκέμβριο και ύστερα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του, είχε εκφράσει την ανάγκη «ανάληψης πρωτοβουλιών» και απ' ευθείας επαφών με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, επιμένοντας όμως στην «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής θέσης (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).

Στα Σκόπια, η επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι «είχε σκάσει μύτη» από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Κίνηση Βρυξελλών
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών έχουν ήδη παρουσιάσει πρόταση για την επίλυση -σταδιακώς- του θέματος της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, με στόχο να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ από τις ελληνικές προϋποθέσεις και να δοθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, όπως έχει εισηγηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα της ΠΓΔΜ, αυτή η «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία» προβλέπει διμερή συνάντηση πρωθυπουργών με κατ' αρχήν αμοιβαία αποδοχή του νέου ονόματος και διμερή συμφωνία για την επίλυση των υπόλοιπων θεμάτων (π.χ. εύρος χρήσης, ταυτότητα, γλώσσα), πιθανότατα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Τα σενάρια αυτά επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Ιβανόφ.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει μέχρι στιγμής ότι οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. δεν θα ξεκινήσουν έως ότου τηρηθεί η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Αθήνα.

Ν.Δ.: Οχι προκάλυμμα
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η "Τριμερής των Πρεσπών" δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων "Γκρούεφσκι-Παπανδρέου" για το όνομα.
Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και τη -σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας- ελληνική θέση, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

3 σχόλια:

  1. Περιβάλλον; Χτες πέρασα τα σύνορα στους Ευζώνους - Γευγελή και στην Σκοπιανή πλευρά μετά τα διαβατήρια περιμένοντας στο τελωνείο πετάξαμε την γόπα από το τσγάρο στην άσφαλτο. Πλησίασε κάποιος, μας είπε να την μαζέψουμε και ότι να έχουμε υπ' όψιν ότι πέταγμα οποιουδήποτε σκουπιδιού στον δρόμο έχει πρόστιμο 50 ευρώ!! Μας την χάρισε αλλά τώρα ξέρουμε. Από τα σύνορα μέχρι το Γευγελή ούτε ίχνος από σκουπίδια πλαστικά μπουκάλια και άλλα γνωστά σε μας δεξιά και αριστερά του δρόμου, πεντακάθαρος ο δρόμος και μέσα στην κωμόπολη όλα τζάμι. Ούτε οδοντογλυφίδα κάτω... Και επιστρέφοντας στην Ελλάδα η ανωμαλία πρώτη πρώτη φάτσα κάρτα. Χρόνια τώρα το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρωτοβλέπεις μόλις μπαίνεις το έχουν με 16 και όχι 12 αστέρια. Γελάει ο κάθε πικραμένος ξένος που εισέρχεται στη χώρα. Χρόνια το λέμε στέλνουμε μηνύματα σε αρμόδιους φορείς και το σήμα εκεί, με 16 αστέρια για να ρεζιλευόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Αν δεχθούμε (αν δεχθεί ο πρωθυπουργός)αυτή τη "λύση", κλάψε μας. Αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη των Σκοπίων χωρίς να έχει λυθεί πλήρως το ζήτημα (όνομα, χρήση για όλους κλπ)θα χάσουμε το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε. Ο χαρακτηρισμός μια τέτοιας πράξης ανήκει στον καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΑ:
    -ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ
    - ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ( ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ -ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ).
    -ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    -ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΗς ΘΕΛΗΣΗς ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ( ΧΑΛΚΗ, ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΑΠΟΧΏΡΗΣΗ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ).
    -ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ.
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ...
    ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΕΙΠΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ..!!
    Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΑΛΛΑ..
    ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.