8/11/09

Οι τρεις Χάριτες της διπλωματίας

BHMA.-ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ Η έμπειρη Με πολύχρονη εμπειρία στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ, με κοινοβουλευτικό έλεγχο σε θέματα άμυνας και εξωτερικών σχέσεων από τότε που ήταν ακόμη πρόεδρος του Συνασπισμού,
-ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ Η επιμελής «Ρωτήστε τον Ανδρέα να δείτε πόσο επιμελής ήμουν στα εξωτερικά» , λέει υπερηφάνως η κυρία Καϊλή, όταν κάποιος τη ρωτά τι δουλειά έχει με τα διεθνή θέματα.
-ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ Η ενθουσιώδηςΗ ίδια λέει ότι τώρα μπαίνει στην πολιτική και συνεχώς μαθαίνει, ωστόσο σημειώνει την εμπειρία της σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν για θέματα κοινωνικής πολιτικής, στις οποίες μετέχει, ενώ συμμετέχει και στη διοργάνωση φόρουμ για την Αρμενία. Στο ενεργητικό της είναι, όπως λέει, και η διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας για το Live Αid στο Ολυμπιακό Στάδιο, η συμμετοχή της στην Υπάτη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις συναυλίες του συζύγου της κ. Γ. Νταλάρα για την Κύπρο κ.ά.

Συναντήθηκαν και οι τρεις αμέσως μετά την εκλογή τους για πρώτη φορά στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, λίγο πριν από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Ηταν για την εισηγήτρια του ΚΤΕ Εξωτερικής Πολιτικής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Νταλάρα και την αναπληρώτρια του ίδιου τομέα κυρία Εύα Καϊλή ίσως η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση ανάμεσά τους, συνάντηση κυρίως γνωριμίας, έστω και στο πόδι, ώστε να αρχίσουν τις πρώτες κινήσεις τους σε θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Η μία, η κυρία Νταλάρα, έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για τους μετανάστες, η άλλη η κυρία Καϊλή, για την κλιματική αλλαγή, για τη λεγόμενη «πράσινη διπλωματία», την οποία εξήγγειλε και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης. Εφεξής ο υφυπουργός θα έχει το προνόμιο να συνεργάζεται συχνά με τις δύο κυρίες του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠαΣοΚ, αλλά και το προνόμιο να συνεργάζεται και με μια τρίτη κυρία, έμπειρη σε κοινοβουλευτικά θέματα και κοινοβουλευτικές επιτροπές, την κυρία Μαρία Δαμανάκη, πρόεδρο εδώ και λίγες ημέρες της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Η έμπειρη σε θητεία στη Βουλή κυρία Δαμανάκη, αναφέρουν βουλευτές του ΠαΣοΚ, κάπως τους έκοψε τον ενθουσιασμό, λέγοντας στις δύο κυρίες του ΚΤΕ να περιμένουν να υπάρξει πρώτα ένας συντονισμός κινήσεων και προτεραιοτήτων. Κίνηση, όπως απεδείχθη, απολύτως προληπτική, αφού η κυρία Καϊλή ήταν έτοιμη, όπως έλεγε, να ετοιμάσει πρόταση για την επερχόμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Πώς έτυχε τρεις προβεβλημένες κυρίες με διαφορετικό χαρακτήρα να βρεθούν και οι τρεις στο επίκεντρο της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και να τεθούν στην ουσία επικεφαλής του νευραλγικού για τα εθνικά μας θέματα κοινοβουλευτικού τομέα Εξωτερικών; Μόνο, όπως λένε στο ΠαΣοΚ, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής μπορεί να απαντήσει, ο οποίος εφεξής θα έχει και την ευθύνη για την πρόταση αυτή, την οποία βεβαίως δεν παραδέχεται ότι έκανε: «Η καθεμία έχει τη δική της διαδρομή», είπε ο κ. Παπουτσής, για να υπενθυμίσει ότι και οι τρεις εξελέγησαν με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, άσχετα αν ήταν πρόταση του κόμματος. Για τις τρεις, όμως, η εκλογή τους πέρασε ήδη στο παρελθόν και άρχισαν από τώρα να σηκώνουν τα μανίκια για να στρωθούν, όπως λένε, αμέσως στη δουλειά.

Ηκυρία Μαρία Δαμανάκη θα προτιμούσε προφανώς, όταν έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος, να ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ή Πολιτισμού (αλλά εκεί υπήρχε συνωστισμός, αφού συγκεντρώθηκαν καλλιτέχνες, ηθοποιοί, όπως η κυρία Πέμη Ζούνη, ο κ. Ι. Βούρος, δημοσιογράφοι όπως η κυρία Μάγια Τσόκλη κ.ά.). Στη διάρκεια των «πέτρινων» και δύσκολων χρόνων του ΠαΣοΚ στην αντιπολίτευση ήταν «σκιώδης» υπουργός Πολιτισμού, με σημαντικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γνώριζε συνεπώς καλά το θέματα του Πολιτισμού.

Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού όμως εξελέγη ένας δικηγόρος, ο οποίος ως τώρα είχε αρμοδιότητες στον τουρισμό, ως αναπληρωτής της κυρίας Αντζελας Γκερέκου , ο κ. Γ. Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου.

Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση δεν έχουν και τόση δραστηριότητα, αφού η «δουλειά» σε αυτούς γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία και στην προκειμένη περίπτωση από το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο υπουργός είναι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και αναπληρωτής υπουργός ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο κ. Δ. Δρούτσας. «Ωστόσο έχουν την αξία τους οι ΚΤΕ», λέει ο κ. Παπουτσής τόσο για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα όσο και για τη στήριξη διαφόρων νομοσχεδίων του αρμόδιου υπουργείου που συντόμως αναμένονται να έλθουν στη Βουλή. Οπως και να ΄χει το πράγμα, και οι τρεις κυρίες έδειξαν με την εκλογή τους μια εντυπωσιακή δραστηριότητα να αρχίσουν αμέσως κάθε λογής εισηγήσεις, προτάσεις, ακόμη και συναντήσεις με την αφρόκρεμα της Διπλωματίας και της Αμυνας.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Η έμπειρη
Τη μεγαλύτερη πείρα στα εθνικά θέματα έχει αναμφισβήτητα η κυρία Δαμανάκη, η οποία όμως προς το παρόν διατηρεί τα χαρτιά της καλά κλειστά για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υπάρξουν στην επιτροπή. Με πολύχρονη εμπειρία στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ, με κοινοβουλευτικό έλεγχο σε θέματα άμυνας και εξωτερικών σχέσεων από τότε που ήταν ακόμη πρόεδρος του Συνασπισμού, η κυρία Δαμανάκη προχώρησε ήδη αθόρυβα στις πρώτες κινήσεις της: Ζήτησε, λέγεται, και «έκλεισε» συνάντηση τόσο με τον υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον κ. Δρούτσα, ενώ προετοιμάζει συναντήσεις με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πιθανόν μια συνεδρίαση της επιτροπής προκαλώντας την ικανοποίηση των βουλευτών όλων των κομμάτων που μετέχουν σε αυτή την επιτροπή, έστω και αν αυτή η συνεδρίαση θα είναι μάλλον συνάντηση γνωριμίας και καταγραφής απόψεων.

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ
Η επιμελής

Η κυρία Καϊλή αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένη που μετέχει στο συγκεκριμένο ΚΤΕ, αφενός γιατί αυτή την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και κάτι τέτοιο θα τη βοηθήσει στο πτυχίο της και αφετέρου επειδή και στην προηγούμενη Βουλή ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με «προϊστάμενο» τον κ. Α. Λοβέρδο, τότε «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών: «Ρωτήστε τον Ανδρέα να δείτε πόσο επιμελής ήμουν στα εξωτερικά» , λέει υπερηφάνως η κυρία Καϊλή, όταν κάποιος τη ρωτά τι δουλειά έχει με τα διεθνή θέματα. Στο ενεργητικό της, ως... εξπέρ στα διεθνή θέματα και στις διεθνείς σχέσεις, είναι τα πολλά ταξίδια (ακόμη και στη Νέα Υόρκη στην παρέλαση των ομογενών πήγε) που πραγματοποίησε ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Συμμετείχε επίσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και σε επιτροπές φιλίας.

ΑΝΝΑΝΤΑΛΑΡΑ
Η ενθουσιώδης

Η νεοεκλεγείσακυρία Νταλάρα εμφανίζεται ενθουσιώδης με την εκλογή της ως εισηγήτριας στο ΚΤΕ Εξωτερικής Πολιτικής, αφού αυτή θα έχει τον πρώτο λόγο για τη στήριξη των νομοσχεδίων του αρμόδιου υπουργείου. Τώρα θα πείτε, ποια είναι η σχέση της με την εξωτερική πολιτική της χώρας και ανέλαβε τέτοια υπεύθυνη θέση;

Η ίδια λέει ότι τώρα μπαίνει στην πολιτική και συνεχώς μαθαίνει, ωστόσο σημειώνει την εμπειρία της σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν για θέματα κοινωνικής πολιτικής, στις οποίες μετέχει, ενώ συμμετέχει και στη διοργάνωση φόρουμ για την Αρμενία. Στο ενεργητικό της είναι, όπως λέει, και η διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας για το Live Αid στο Ολυμπιακό Στάδιο, η συμμετοχή της στην Υπάτη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις συναυλίες του συζύγου της κ. Γ. Νταλάρα για την Κύπρο κ.ά. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που εστίασε ήδη την προσοχή της σε θέματα προσφύγων και μετανάστευσης.
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

6 σχόλια:

  1. κυριακη τα φαρμακεια κλειστα,προσεχετε τις αναρτησεις σας,και βαλτε φωτο απο υπουργειο πολιτισμου......να παει καλα η μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..ώστε να αρχίσουν τις πρώτες κινήσεις τους σε θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

    Τρία πουλιά πετάσασιν.Μεγάλο όπλο Μάνο οι Συναυλίες, "Των Αθανατων"
    γιατί λοιπόν παραπονείσαι; Με λίγη Επιμέλεια με λίγη εμπειρία και έφυγε ο Τουρκος Λεηλάτης,Το Αιγαίο χωρίς γκρίζες ζώνες και η Θράκη χωρίς "τουρκική μειονοτητα" έτσι γίνεται η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής κια της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής πρόσθεσε και το διδακτορικό στο σχέδιο Α(υ)ναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν από δέκα χρόνια ο κύριος Μούν ιδρυτής μιας Νοτιοκορεατικής Θρησκευτικής ομάδας είπε: "Θες να βγάλεις τέσσερα εκατομμύρια δολλάρια; Ίδρυσε μια νέα Θρησκεία".
    Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε ο Γιώργος Σόρος ο οποίος είπε: "Θες να βγάλεις δέκα εκατομμύρια δολλάρια; Ίδρυσε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση!".
    Για το λόγο αυτό προτείνω σε όλους τους βιοπαλαιστές αναγνώστες του Ιστολογίου να προβούμε στην ίδρυση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για...την προστασία των Τζιτζικιών στα δένδρα του Κέντρου της Αθήνας.Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο...θα βρούμε δυο-τρείς αριστεριστές οικολόγους από τους εν αφθονία στην Ελλάδα και μετά...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...ΑΡΗ!
    Αφήστε που μας ανοίγετε και πεδίον δόξης λαμπρό και στο Υπουργείο Εξωτερικών...καθόσον και τα...Τζιτζίκια στην Άγκυρα έχουν ψυχή...Για φανταστείτε...ταξίδια στο εξωτερικό με λεφτά του Ελληνικού Λαού, δεξιώσεις, ρεμούλες,απατεωνιές και άφθονος τηλεοπτικός χρόνος.Μάλιστα και γιατί όχι μπορούμε να γίνουμε και...Ευρωβουλευτές με μηνιαίο μισθό 26000 € ή Πρόεδροι στην ΕΡΤ με ετήσιο μισθό 347000€.
    Όσο για την αγωνιστική προϋπηρεσία, μην ανησυχείτε...μια ή δυο βδομάδες χρειάζονται.Αρχικώς γραφόμαστε στην ΚΝΕ, μετά από δυο-τρείς ημέρες διαφωνούμε και περνάμε στο ΣΥΡΙΖΑ,περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβη που θα καεί πάλι το Κέντρο της Αθήνας ώστε αποδεδειγμένα να συμμετάσχουμε σε κάποιο μπλοκ διαλήλωσης από τις συνιστώσες και εν συνεχεία διαφωνούμε με τις φωτιές που απειλούν τα δένδρα και κατ΄επέκταση την επιβίωση των Τζιτζικιών και γραφόμαστε σε μια κλαδική του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας για να έχουμε παντού "κονέ".
    Τι λέτε...ξεκινάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβασε για τον Κυριακίδη και για τα κατορθωματα Μπακογιάννης και Αβραμόπουλου και κράτα και για κεί λίγο απόθεμα Ζαφείρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου θυμίζουν το σήριαλ 7 θανάσιμες πεθερές εδώ βέβαια είναι τρεις.
    Πάντως συμφωνώ με τον ανώνυμο 8/11 12:25 η οργάνωση με τα τζιτζίκια θα έχει πολύ απήχησει στο κόσμο....το κακο είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε 300 ακρίδες και κάτω από αυτές έναν ολόκληρο στρατό ακρίδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.