5/11/09

Πώς ο «άπιστος» έγινε «πρόεδρος»

Ο Ταλάτ αφηγείται άγνωστες πτυχές σε βιβλίο για τον ίδιο και το Κυπριακό.
«Αν δεν ερχόταν στην εξουσία ο Ερντογάν, δεν θα ήμουν πρόεδρος και δεν θα εγκρινόταν το σχέδιο Ανάν», αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης.«ΑΝΤΑΡΤΗΣ» Ήλθε με τουρκικό αποβατηγό στην Κύπρο και πολέμησε τους Έλληνες «στα βουνά»

"Απιστο" θεωρούσε τον Ταλάτ, ο Ταγίπ Ερντογάν. Το ομολογεί ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης, σε αφήγησή του στο βιβλίο "ΑDAM. Η Κύπρος του Ταλάτ", το οποίο εκδίδει δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ". Παρ' όλα αυτά ο Ταλάτ θεωρεί ότι εάν δεν ανερχόταν στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, ο ίδιος δεν θα ήταν "πρόεδρος" του ψευδοκράτους, ούτε το σχέδιο Ανάν θα εγκρινόταν από τους Τουρκοκυπρίους. Για να παραδεχθεί, επίσης, ότι στην περίοδο της τουρκικής εισβολής ήλθε στην Κύπρο και πολέμησε τους Έλληνες "στο βουνό".

Παραθέτουμε τις δηλώσεις Ταλάτ, που είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.
Εάν δεν υπήρχε το ΑΚΡ
«Εάν το ΑΚΡ δεν άλλαζε την πολιτική του για την Κύπρο, ούτε εγώ θα καθόμουν στο θώκο αυτό, ούτε και το σχέδιο (Ανάν) όχι μόνο δεν θα γινόταν αποδεκτό, αλλά ούτε σε ψηφοφορία δεν θα ετίθετο. Σκεφθείτε ότι εγώ το 2000 είχα λάβει μέρος στις εκλογές παίρνοντας μόλις το 10%. Πέντε χρόνια μετά, πήρα περίπου 56%. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις συγκυρίες της εποχής εκείνης. Ο τ/κ λαός πραγματοποίησε τη δική του δημοκρατική επανάσταση και ως πολιτική πρωτοπόρο κίνηση επέλεξε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Η ανάλυση του Ντενκτάς
«Ο Ντενκτάς και από παλιά είχε μια περιθωριακή άποψη. Σήμερα η στάση του έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Εκπροσωπεί την άκρα εθνικιστική πλευρά. Ο Ντενκτάς δεν σκέπτεται σαν ένα παγκόσμιο άτομο. Δεν ονειρεύεται έναν τουρκισμό, ο οποίος θα έχει καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Σήμερα κινείται στις εφημερίδες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που εκπροσωπούν τις μικρές περιθωριακές ομάδες, και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, λες και ζει σε άλλον πλανήτη.

»Εμείς, όταν φθάσαμε στη Νέα Υόρκη (Φεβρουάριος 2004) ως αντιπροσωπία, παρακαθίσαμε σε ένα γεύμα. Εκεί διαδραματίστηκε ένα ενδιαφέρον γεγονός. Ο Ντενκτάς άρχισε πάλι να μιλά για πατρίδα, έθνος και άλλες σοφιστείες. Ο U?ur Ziyal (υφυπουργός Εξωτερικών τότε) είπε: “Με συγχωρείτε, αλλά οι δικές μου εντολές είναι να μη σηκωθούμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Αργότερα, από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ (τότε υπουργό Εξωτερικών) πληροφορήθηκα ότι την εντολή αυτή την είχε γράψει ο ίδιος προς τον Z?yal».

Με αποκαλούν νέο Ντενκτάς
«Το ότι με αποκαλούν “νέο Ντενκτάς” πηγάζει από το γεγονός ότι εκείνοι (οι Ε/κ) οι οποίοι δεν επιθυμούν τη λύση, καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να φορτώσουν το ανεπίλυτο στους Τ/κ, οι οποίοι είπαν “Ναι” στο σχέδιο Ανάν. Πάντως, και σ' εμάς είναι μια κατηγορία, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από τις περιθωριακές πλευρές. Όσα αναφέρονται στην ε/κ πλευρά έχουν απήχηση και στο βορρά. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς μέσω του Τύπου. Μοιάζω, λένε, με τον Ντενκτάς!».

Αυτό το οποίο έκανε το Κόσοβο…
«Στην ΤΔΒΚ, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν, (αφήστε την αναγνώριση), δεν κατάφεραν ούτε η λέξη αναγνώριση να ακουστεί. Κοιτάξτε τώρα και το παράδειγμα του Κοσόβου. Το Κόσοβο, βήμα-βήμα, σε πλήρη αρμονία με τον κόσμο, ή τουλάχιστον σε αρμονία με μερίδα του κόσμου, κατάφερε να πορευθεί και, όταν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ορισμένες χώρες το αναγνώρισαν. Αυτό το οποίο έκανε το Κόσοβο μέσα σε 2 - 3 χρόνια, εμείς δεν καταφέραμε να το πράξουμε ούτε σε 30 χρόνια. Διότι εμείς υπολογίσαμε ότι αυτό μπορούμε να το πράξουμε, προκαλώντας όλο τον κόσμο.

»Στόχος μου είναι να εξασφαλίσουμε στην Κύπρο μια δίκαιη και μόνιμη λύση, αλλά και να συμβάλουμε σε αυτό. Ακόμη και στις πλέον δύσκολες ημέρες αυτό ακριβώς ονειρευόμουν».

Πιθανότητα σύγκρουσης
«Σήμερα η πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι πολύ μικρή. Όμως, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Εάν εσύ το στρατό, τον οποίο έχεις απέναντί σου, τον αντικρίζεις ως κατοχικό, η πιθανότητα αυτή πάντα θα υπάρχει. Διότι το να διεξάγεις απελευθερωτικό αγώνα απέναντι σε έναν κατοχικό στρατό είναι επιτρεπτό, μάλιστα θεωρείται και αγάπη προς την πατρίδα».

Αισιόδοξος και συγκρατημένος
«Η νέα περίοδος συνομιλιών είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Εάν με ρωτήσετε “είσαι περισσότερο αισιόδοξος;”, θα σας πω ναι, είμαι περισσότερο αισιόδοξος, όμως παράλληλα είμαι και συγκρατημένος. Ο Χριστόφιας σίγουρα θέλει τη λύση, όμως δεν είμαι βέβαιος εάν θα πει το “Ναι” σε μια δική μας εύλογη πρόταση λύσης. Ακόμη δεν είμαι βέβαιος. Τα Η.Ε. πρέπει να παρέμβουν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Διότι δεν είναι δυνατόν εμείς, μεταξύ μας, να συμφωνήσουμε σε όλα. Πριν από τα Η.Ε. πρέπει να παρέμβουν η Τουρκία και η Ελλάδα».

Καταφέραμε μια πρωτιά
«Μπορώ να σας πω ότι οι συνομιλίες του πρώτου γύρου, τις οποίες διεξάγουμε μαζί με το Χριστόφια, από τουρκικής πλευράς ήταν άκρως επιτυχείς. Διαπιστώσαμε τα θέματα στα οποία έχουμε προσέγγιση, τα θέματα στα οποία μπορούμε να φθάσουμε σε μια προσέγγιση, αλλά και τα θέματα στα οποία έχουμε διαφορές. Ετοιμάσαμε περίπου 30 κοινά κείμενα. Καταφέραμε μια πρωτιά. Αυτό είναι μια άκρως σημαντική επιτυχία».

Η Τουρκία πρέπει να επιμείνει
«Το “θέμα των λιμανιών” είναι ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για την Τουρκία. Κατ' εμέ, η Τουρκία πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους. Στο θέμα αυτό η Ε.Ε. δεν έχει δίκιο. Διότι, εάν η Ε.Ε. είχε εκπληρώσει τις δικές της υποσχέσεις και μετά ζητούσε από την Τουρκία το άνοιγμα αυτό, θα μπορούσε να είχε δίκιο. Κατά συνέπεια, τη λύση ας τη βρει η Ε.Ε.».

Ερντογάν: Ο Ταλάτ είναι άπιστος!
«Πριν να ανέλθει στην εξουσία ο Ερντογάν, γνωρίζαμε ότι συνεργάζεται με κάποιους προοδευτικούς λόγιους. Ένας από αυτούς κάποια ημέρα αναφέρθηκε στο άτομό μου. Ο Ερντογάν τού είπε: “Αυτός βρε είναι άπιστος”… Την εποχή εκείνη, εμάς, και μας ήξερε και δεν μας ήξερε».

Από το πλοίο στο βουνό
«Κατά το στάδιο της επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο, εγώ ήμουν στην Τουρκία. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης επιχείρησης, με αποβατικό σκάφος έφτασα στην Κύπρο. Στη μέση της θάλασσας από το φέριμποτ επιβιβαστήκαμε στο αποβατικό. Ήταν μαζί μου και η μητέρα μου. Η μητέρα μου πήγε σπίτι κι εγώ στο βουνό!».
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Εδω είμαι μην ανησυχείς αγαπητέ φίλε 2:57
    απλά υπήρξε μια αλλαγή στο όνομα (η οποία για κάποιους λόγους ήταν απαραίτητη και οι οποίοι λόγοι είναι σε γνώση του Κου Σάββα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.