26/11/09

Ένα άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν ειναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έδωσε άρθρο για δημοσίευση για το Κυπριακό από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας -δεν θυμόμαστε τουλάχιστον να υπάρχει προηγούμενο- μάλιστα επιλεκτικά μόνο σε δύο εφημερίδες. Τη «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ και στην τουρκική του Λονδίνου «Τοπλούμ Ποστασί», που πρόσκειται στον εκπρόσωπο του Αττίλα, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αγνοώντας εμφαντικά όλες τις υπόλοιπες τόσο της ομογένειας Βρετανίας όσο και της Κύπρου.

Άρθρα υφυπουργών και υπουργών έχουν γραφτεί στο παρελθόν, αλλά όχι πρωθυπουργού και μάλιστα με τέτοια εμφανή διάκριση.Κατ' αρχήν, από την πρώτη παράγραφο ο πρωθυπουργός τονίζει ότι είδε τον «καλό του φίλο του Δημήτρη Χριστόφια την περασμένη εβδομάδα» και ότι αναμένει τώρα να δει και τον ομόλογό του στις συνομιλίες, τον Ταλάτ, σύντομα. Δηλαδή δεν γράφει ότι είδε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τον Δ. Χριστόφια τον «καλό του φίλο» και αμέσως μετά εξισώνει τον εκπρόσωπο του Αττίλα με τον Δ. Χριστόφια, εφόσον δηλώνει ότι αναμένει να τον δει σύντομα και αυτόν.

Πώς μας έτυχε λοιπόν το άρθρο αυτό, διερωτάται ο πολίτης. Οι λόγοι είναι τουλάχιστον τρεις:
Ο πρώτος είναι λόγω των πιέσεων που έπεσαν απάνω στον Γκόρντον Μπράουν, όταν είδε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, στις 11 Νοεμβρίου 2009. Οι Τούρκοι του Λονδίνου από τις 10 Νοεμβρίου διαμαρτύρονται και τον κατηγορούν πώς τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο, μάλιστα την ίδια μέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο ξεκινούσε την ακρόαση της υπόθεσης Αποστολίδη εναντίον Όραμς.

Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταφέρουν συνάντηση του Μ. Α. Ταλάτ με Βρετανό πρωθυπουργό και δεν τα καταφέρνουν. Μέχρι τώρα οι προσπάθειές τους, έμμεσες ή άμεσες, εντοπίστηκαν εγκαίρως και ναυάγησαν λόγω της δράσης της ομογένειάς μας, που προβαίνει σε παραστάσεις κάθε φορά που το δοκιμάζουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι, βεβαίως, η έντονη προσπάθεια της Βρετανίας να προωθήσει όσο μπορεί την τουρκική ενταξιακή πορεία λόγω και του Δεκεμβρίου, ειδικά τώρα που αναλαμβάνει ως υπουργός Εξωτερικών της Ε. ΄Ενωσης η Βρετανίδα βαρόνη Cathy Ashton. Το περιεχόμενο του άρθρου του Γκόρντον Μπράουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τη βαρόνη ως ένδειξη προόδου στο Κυπριακό, άρα η Τουρκία βολεύεται, άσχετο με ό,τι λέγεται στην Κύπρο και άσχετο με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται τα αντίθετα, ότι δεν πάμε καλά, δεν γίνεται τίποτα, φέρνουν δυσκολίες οι Τούρκοι. Το περιεχόμενο του άρθρου του πρωθυπουργού μπορεί να βοηθήσει άμεσα την Τουρκία, εφόσον κιόλας δεν λέει λέξη που να ενοχλεί την κατοχική Τουρκία και εφόσον δεν αντικρούεται από τους Χριστόφια/Ταλάτ.

Τουναντίον και προς όφελος της Τουρκίας, τονίζει ρητά ότι έχει καλυφθεί πολύ έδαφος στις διαπραγματεύσεις, «much ground has been covered». Όπως ακριβώς έγραψε πρόσφατα και η «Χουριέτ», δίδοντας μάλιστα και λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων, και αναμεταδόθηκε από το κυπριακά ΜΜΕ -βλέπε «Σημερινή» 21/11/2009- με το οποίο δημοσίευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενοχλήθηκε και εξοργίστηκε.

Αν, όμως, ο κ. Χριστόφιας διαφώνησε και εξοργίστηκε με όσα έγραψε η «Χουριέτ», τότε γιατί δεν εξοργίστηκε με τον ίδιο θυμό και αγανάκτηση με όσα δημοσίευσαν η «Χαραυγή» και η «Τοπλούμ Ποστασί», με το άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού; Ο οποίος, πολύ πιο διπλωματικά αλλά σαφώς, τονίζει όντως πως «έχει καλυφθεί πολύ έδαφος» στις διαπραγματεύσεις. Ποιο είναι, λοιπόν, αυτό το έδαφος, εκείνο που δημοσίευσε η «Χουριέτ»; Αν βέβαια αμφότεροι, Γκόρντον Μπράουν και «Χουριέτ», δεν μας λένε την αλήθεια και τα όσα γράφουν είναι για λόγους εντυπωσιασμού και για ΒΟΗΘΕΙΑ της τουρκικής ενταξιακής πορείας, τότε σ΄ αυτόν εναπόκειται -τον Πρόεδρο Χριστόφια- να τους διαψεύσει με δικό του άρθρο σε όλες τις εφημερίδες παροικίας και Κύπρου. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τολμά να διαψεύσει τον Βρετανό πρωθυπουργό μέσω του Τύπου με δικό του ενυπόγραφο άρθρο;

Ο Γκόρντον Μπράουν, κλείνοντας το άρθρο του, καλεί τους δύο ηγέτες να είναι θαρραλέοι και να προχωρήσουν... και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι στο πλευρό τους.Όμως ο κ. Χριστόφιας για να προχωρήσει δεν πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στην υποστήριξη του κυπριακού Ελληνισμού. Και με όσα απαιτεί ο Γκόρντον Μπράουν και η Τουρκία απ΄ αυτόν, την υποστήριξη του κυπριακού Ελληνισμού μάλλον δεν θα την έχει!

Ο τρίτος βέβαια λόγος, κρίνοντας και από τη χλιαρή αντιμετώπιση του όλου θέματος από την κυπριακή πλευρά (όσον αφορά τη συνάντηση με τον Ταλάτ) ίσως να είναι η πιθανότητα κατά τη διάρκεια της συνάντησης Χριστόφια/Μπράουν, ο τελευταίος να ενημέρωσε τον κ. Χριστόφια για την πρόθεσή του να συναντηθεί και με τον Ταλάτ, και ο κ. Χριστόφιας να συμφώνησε. Οπόταν το άρθρο, το οποίο εμφανίστηκε δέκα μόνο μέρες μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο Χριστόφια/Μπράουν (11/11/2009) και έντεκα μετά τις διαμαρτυρίες των Τούρκων (10/11/2009), κάλυψε τρεις στόχους των Βρετανών: Ικανοποίηση των Τούρκων στο επίπεδο προσπάθειας προώθησης της αναγνώρισης του στάτους του Ταλάτ, βοήθημα προς την ενταξιακή της Τουρκίας και πιέσεις πάνω στον Πρόεδρο Χριστόφια!

*Ερευνήτρια/συγγραφέας ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ* - ΣΗΜΕΡΙΝΗ

*Οι φωτογραφίες της Χαραυγής είναι απο το eretiko-istologio.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Ε βέβαια,οι εγγλέζοι χρωστάνε και ευγνωμοσύνη στο ΑΚΕΛ (και στους Τούρκους!)που τους βοήθησαν στα χρόνια το απελευθερωτικού αγώνα!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.