10/11/09

Ξανά στο τραπέζι οι συμφωνίες για Μπουργκάς και South Stream

ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ των όρων συμμετοχής της Ελλάδας σε δύο σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream αντίστοιχα, έθεσε χθες με δηλώσεις του ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.

Σε ημερίδα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Μανιάτης με τις θέσεις που εξέφρασε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα, όπως κατά πόσο συμφέρουν την Ελλάδα οι συμφωνίες με τη Ρωσία για τους αγωγούς Saouth Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Και έθεσε σαφώς θέμα επανεξέτασης των δύο συμφωνιών, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ έβαλε ευθέως κατά της κυβέρνησης Καραμανλή μιλώντας για επικοινωνιακό χειρισμό των εν λόγω ζητημάτων.

«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Έκτοτε παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις, αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Για να συμπληρώσει ότι «αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας, τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δύο σχέδια που μας αφορούν άμεσα, όσο και από τη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα».

Εν συνεχεία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, αφού αποδείχθηκε ότι εταίροι και μη δεν μας υπολόγιζαν στον βαθμό που νομίζαμε ή πιστεύαμε». Τέλος ο κ. Μανιάτης έριξε την ιδέα δημιουργίας μεικτών ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή, ώστε να αναλάβουν την εμπορία αερίου και πετρελαίου για το σύνολο της περιοχής.ΝΕΑ

Σπ.Κουβέλης για Κοπεγχαγη, Γ.Μανιάτης για ενεργειακή πολιτική σε ημερίδα ΙΕΝΕ Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ. (ANA)
Απαισιόδοξος ως προς την προοπτική επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης μιλώντας το πρωί σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική». Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες. Ο κ.Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα με «όχι καλούς οιωνούς» καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσέρχονται με λιγότερα πράγματα στο οπλοστάσιό τους από εκείνα που χρειάζονται για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. «Λείπει χρόνος», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε πως «το πιθανότερο είναι να φτάσουμε σε μια καλή πολιτική συμφωνία».

Ο κ.Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να αποσυνδέσουμε την ανάπτυξη από τη ζήτηση ενέργειας εφαρμόζοντας πολιτικές αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας. Το ενεργειακό ζήτημα, όπως είπε, «ακουμπά» σε τρεις πυλώνες που είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα περιλαμβάνουν εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, προώθηση νέων τεχνολογιών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τη χρήση καθώς και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τέλος ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream ενώ υπογράμμισε και το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο κ.Μανιάτης παρουσίασε από την πλευρά του επτά στόχους της ενεργειακής πολιτικής, που περιλαμβάνουν:

1.Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς.

2.Ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών.

3.Διάλογο μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ενεργειακών πρώτων υλών.

4.Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς.

5.Μείωση της ζήτησης ενέργειας με μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικής χρήσης ενέργειας.

6.Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

7.Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι το 80 % των ποσοτήτων που καταναλώνει η χώρα προέρχονται από τη Ρωσία και το υπόλοιπο 20 % από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατανάλωση αερίου θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2015, οπότε προβλέπεται να φτάσει στα 7,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που θα καλυφθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύμβαση προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016 με πρόβλεψη δεκαετούς παράτασης και η κυβέρνηση επιδιώκει την έγκαιρη ανανέωσή της. «Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή αγορά για τους προμηθευτές, ανοιχτή χώρα διέλευσης αγωγών και πρέπει να γίνει κέντρο διάθεσης, όχι μόνο διέλευσης ενέργειας».

Άσκησε εξάλλου κριτική στην ενεργειακή διπλωματία της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ακολούθησε τις πρωτοβουλίες άλλων, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αντί να τις συν-καθορίζει. «Εταίροι και μη, πρόσθεσε, δεν μας υπολόγιζαν όσο νομίζαμε ή θέλαμε». Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αερίων του θερμοκηπίου.

Εξάλλου ο κ.Α.Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος εκτίμησε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον «ουδείς είναι αντίθετος» ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να υφίσταται κριτική επειδή συμμετέχει σε συμφωνίες όπως για τον αγωγό South Stream τη στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ανταγωνιστικού αγωγού, Nabucco. Συνέστησε επίσης στην κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση της επέκτασης της συμφωνίας προμήθειας αερίου από τη Ρωσία να περιληφθεί όρος για αδιατάρακτη ροή του αερίου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία με τις ενδιάμεσες χώρες όπως συνέβη π.χ. πέρυσι με την Ουκρανία.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5 σχόλια:

  1. Είναι να τρελλαίνεται κανείς με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η χώρα πάει να ακυρώσει συμφωνίες οι οποίες θα την εκθέσουν διεθνώς. Στο λιμάνι η τωρινή κυβέρνηση βρίσκεται έμπροσθεν πρωτοφανούς αδιεξόδου. Από τη μία οι Κινέζοι και οι απειλές για τεράστιες ρήτρες που είναι σε θέση να καταβαραθρώσουν εντελώς την οικονομία και από την άλλη οι λιμενεργάτες συνεπικουρούμενοι από τα υπερατλαντικά συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν με τίποτε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Και στη μέση μία κυβέρνηση που δαγκώνει τη γλώσσα της για αυτά που έλεγε προεκλογικά.
    Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, βγαίνει και ο περισπούδαστος κύριος που αναφέρετε να μας πει ότι η Ελλάδα δεν συνκαθόρισε τον αγωγό, ωσαν να ήταν δικό μας το πετρέλαιο και ωσάν να μην υπήρχε άλλη εναλλακτική διαδρομή οπότε και θα δικαιούμασταν να μπαίναμε στο ρόλο του μονοπωλητή. Λες και για τον αγωγό Ιταλίας, Ελλάδος, Τουρκίας η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε σκληρά.
    Έίναι δυνατόν η βλακεία σε αυτή τη χώρα νά έχει πάρει ενδημική μορφή? Είναι δυνατόν πλέον να έχουμε τόσα παραδείγματα αργυρώνητων, οσφυοκαμπτών και ανόητων ταυτόχρονα?
    Πλέον είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε το πλέον παράλογο σχόλιο και να μην παραξενευτούμε.
    Πως θα ξεφύγουμε από αυτόν το μεσαίωνα στον οποίο μπήκαμε μόνοι μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι πολύ πρόσφατο απ’ τα πεπραγμένα της «Σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης…
    ===============================
    Λ. Κατσέλη:
    Η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά
    NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009 13:09
    «Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα [...] Η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά και, επιπλέον, θα έδινε ένα κακό σήμα στις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους», υπογραμμίζει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
    ===============================

    Ιανουάριος 2007

    Μονογράφηκε η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
    Απολύτως θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Βουλγαρία των τριών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Ρωσίας και Βουλγαρίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά.
    "Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και για μια εθνική επιτυχία", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σχετικά με τη μονογραφή στη Βουλγαρία της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
    ……………………………….
    Δήλωση Παπουτσή
    Η μονογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι οπωσδήποτε ένα καλό και θετικό βήμα, δήλωσε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια άνευ προηγούμενου επικοινωνιακή εκμετάλλευση.
    ===============================

    Αντί άλλου σχολίου θα έλεγα ότι αν ήμουν ρώσος θα έτριβα στην μούρη του κου πρωθυπουργού μας αυτές τις δηλώσεις και θα του υπενθύμιζα ότι οι συμφωνίες είναι της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι της Νέας Δημοκρατίας. Ας σκεφτούν λοιπόν πριν πάθουν καμιά νίλα και ξαφνικά βρεθούν από νέα κυβέρνηση μετά φανών και λαμπάδων βρεθούν να τους κυνηγά ο ελληνικός λαός που θα μείνει χωρίς εισοδήματα επειδή θέλουν να ξεχρεώσουν τα γραμμάτια σε αυτούς που τους ανέβασαν εκεί που βρίσκονται τώρα κάνοντας την Ελλάδα μια αντολικοευρωπαϊκή μπανανία τύπου Ουκρανίας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GIORGOS....ΠΡΟΣΕΧΕ....ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ......
    Ο ΛΑΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝ ΤΑΧΥ.....
    ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ....
    ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ...ΕΝ ΤΑΧΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Μπουργκας εριξε τον Καραμανλη και ο Μπουργκας εφερε τον papandreou...Η επιταγη που εχει υπογραψει ο Papandreou εχει αντικρυσμα την ακυρωση της συμφωνιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν μας κυβερνάνε οι διασκεδαστές της Άγκυρας καλά να πάθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.