5/12/10

Αμερικανοί διπλωμάτες διαδίδουν 'κουτσομπολιά' και 'συκοφαντίες', δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες Σάββατο τους διπλωμάτες των ΗΠΑ ότι διαδίδουν «κουτσομπολιά» και «διαβολές» καθώς τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks κάνουν λόγο για διαφθορά στελεχών της κυβέρνησής του ενώ σκιαγραφούν τον ίδιο ως Ισλαμιστή.
Τηλεγραφήματα που εστάλησαν από αμερικανούς διπλωμάτες στην Τουρκία αφήνουν να διαφανεί η περίπλοκη και δύσκολη σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του NATO.

«Τα ασόβαρα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών, που περιέχουν κουτσομπολιά, σκανδαλοθηρικές λεπτομέρειες, καταγγελίες και δυσφημιστικά σχόλια διασπείρονται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Εκτίμησε ότι η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων μπορεί να αποτελεί «προπαγάνδα» με στόχο να πληγούν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους.

«Πρόκειται για αποκαλύψεις κρατικών μυστικών, ή υπάρχει κάποιος άλλος στόχος; Είναι η δημοσίευση αυτών των τηλεγραφημάτων πλήρης αποκάλυψη όλων των μυστικών, όπως ισχυρίζεται [το WikiLeaks]; Ή είναι μια επιχείρηση στην οποία συγκεκριμένα έγγραφα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, φιλτράρονται από κάποιον; Μήπως πρόκειται για καλυμμένη, σκοτεινή προπαγάνδα; Μήπως γίνονται προσπάθειες να επηρεαστούν, να χειραγωγηθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε συγκριμένες χώρες;», διερωτήθηκε.

Τηλεγράφημα του 2004 που υπογράφεται από τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Έρικ Έντελμαν ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει από δύο επαφές πως ο Ερντογάν έχει οκτώ λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες· η εξήγηση που δίνει ότι ο πλούτος του προέρχεται από τα δώρα που έδωσαν οι καλεσμένοι για το γάμο του γιου του και ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει τα έξοδα των σπουδών και των τεσσάρων παιδιών του Ερντογάν στις ΗΠΑ από αγνό αλτρουισμό είναι αστεία».

Ο Ερντογάν διέψευσε ότι έχει χρήματα σε λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες και απείλησε να υποβάλει μήνυση.

Τηλεγραφήματα του Έντελμαν εμφανίζουν τον Ερντογάν ως αυταρχικό, δύσπιστο ηγέτη του κυβερνώντος AK και τον φέρουν να πιστεύει πως ο θεός του ανέθεσε να κυβερνήσει την Τουρκία. Το κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης προήλθε από ένα --απαγορευμένο-- ισλαμιστικό κίνημα, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Το κυβερνών κόμμα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές του Ιουνίου του 2011, στις οποίες ο Ερντογάν θα διεκδικήσει τρίτη πρωθυπουργική θητεία.http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1905718

3 σχόλια:

  1. Στη φωτογραφία βλέπουμε την ώρα που ο Αλάχ δίνει τις εντολές του στον Ερντογάν.
    Αυτά που έγραψε μετά ο αμερικάνος διπλωμάτης, ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι θεόσταλτος, τελικά δεν είναι ψέματα.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα για τον ερντογαν απο οτι φαινεται για τον Ερντογαν ισχυει κατι που μας ειχαν πει στο σχολειο οτι δηλαδη οποιος εχει μεγαλη ιδεα για τον ευατο του δεν εχει τιποτα αλλο μεγαλο μεσα στο μυαλο του και ο Ερντογαν εχει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ιδεα για τον ευατο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΝΟΥΗΛ Ο Α! ΣΤΟ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΟ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ –ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΗΛΟΙ; (ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ)
    Ο Μανουηλ Α! Κομνηνός «ο πιο λαμπρός και ευφάνταστος απο τους πέντε Κομνηνούς Αυτοκράτορες» (John Julius Norwich, Byzantium: the Decline and Fall σελ. 138) ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα «χαρισματικός» ηγέτης, όπως καλη ώρα ο Ερντογάν..Η πολιτική του ήταν ακραιφνώς φιλοδυτική (αξιζει να θυμηθούμε οτι και ο Ερντογάν εκανε αρχίκα κάποια φιλοδυτικά ανοιγμάτα) και προς σκανδαλισμό των υπηκοοών του σημετείχε σε ιπποτικούς αγώνες (τζούστρες όπως ονομαζονται στο Χρονικόν του Μωρεώς, και μαλιστα ο Παπαρηγόποπουλος μνημονεύοντας εναν Λατίνο χρονικογράφο της περίοδου ανφερει πως οΜανουήλ φορώντας πλήρη ιπποτική πανοπλία αφιππεύσε κατα την διαρκεία ενός τέτοιου αγώνα «σαν να ηταν ψιλός» δηλάδη ελαφρά οπλισμένος στρατιώτης)Τέτοια πολιτική και συμπεριφόρα προκαλούσαν τις αντιδράσεις των απλών υπηκοών και των ευγενών του Μανουήλ οπώς και ο Ερντογάν έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του κατεστημένου με ενέργιες του (δημοψηφισμά για αναθεώρηση του Συντάγματος, εμφανιση της γυναίκας του με ισλαμική μαντιλα σε επίσημη εκδήλωση κτλ)Ενα αλλο χαρκτηριστικο της εξωτερικής πολιτικής του Μανουήλ ηταν η φιλοδοξή προσπάθεια του να επεκτείνει το Βυζαντιο σε αυτο που θεωρούσε τα «φύσικα» του σύνορα π.χ.η εκστρατεια του στην Ιταλια οπώς και ο Ερντογάν δια χειρός Νταβούτογλου προσπαθεί να αναβιώσει την τουρκική ηγεμονία στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή «τον φυσικό της χώρο» π.χ. η αναμειξή του στην προσπάθεια ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής (Παλαιστηνιάκο)Τελικά παρά το γεγονός οτί η εκστρατεία στην Ιτάλια ξεκινησέ με τις καλύτερες προυποθέσεις απετύχε αφ’ενός μεν γιατί ο Μανουήλ υπερκτιμησέ τις δυνάμεις του και αφ’ετέρου γιατί κανενα απο τα Δυτικά κράτη δεν ήθελε την ανασύσταση της Βυζαντινής ηγεμονίας στην Ιτάλια οπως ακριβώς και ο Ερντογάν υπερτιμά τις δυνατότητες της Τουρκίας και κανένα μεσανατολίκο κράτος δεν θα ήθελε την μια νεο-οθώμανικη ηγεμονία
    Όπως η «ώρα της αληθείας» για τον Μανουήλ ήταν η τελική αναμέτρσηση με τους Σελτζούκους, η οποία οδήγησε στο Μυριοκέφαλο ετσι και πιθάνον η «ώρα της αληθείας» για τον Ερντογάν θα ειναί το Κουρδικό ζητήμα. Η ειρωνία της υπόθεσης είναι οτί όπως ο Μανουήλ αρχικά προσπάθησε να προσεταιριστεί τους Σελτζούκους ( η συνθήκη ειρηνής του 1162) ώστε να εκστρατεύσει εναντίον της Αντιοχείας και της Μικρής Αρμενίας) έτσι και ο Ερντογάν προσπάθησε να προσεταιριστεί τους Κουρδούς πιθάνον ωστέ να έχει ελευθερία κινήσεων αλλού...Όπως και το Μυριοκέφαλο σε μια «πρώτη ανάγνωση» δεν ήταν μια καταστροφική ήττα για το Βυζάντιο (ο Μανουήλ μπορέσε να επιστρέψει στην Κωνσταντινουπόλη με τα απομεινάρια του στρατού συντεταγμένα και να κρατησει τον θρόνο του εν αντίθεση με τον Ρωμανό Δ! Διογένη) αλλά πλεον ώς συνέπεια της ήττας δεν είχε τα μέσα να επαναλάβει επιχειρήσεις σε μεγάλη κλίμακα, έτσι και οι Κούρδοι δεν χρειάζονται να επίφερουν μία καταστροφική ήττα στον Τουρκικό στρατό για να επιτύχουν την ανεξαρτησιά τους. (Ετσι και αλλιώς οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι έχασαν τον πόλεμο στο Βιετνάμ και στο Αβγανιστάν χωρίς να υποστούν μια καταστροφική ήττα στο πεδίο της μάχης όπως οι Γάλλοι στο Ντε Βιέν Φου) Αυτό που θα είναι «αρκετό» για τους Κουρδούς είναι να «πείσουν» τους Τουρκούς οτί δεν εχούν τα μεσα για να τους υποτάξουν, ή οπώς έλεγε και ο Γάλλος Στρατάρχης Φερδινανδρός Foch το καλοκαίρι του 1918: «Τον πόλεμο τον χάνει η πλεύρα που πρώτη αναγνωρίζει οτί δεν μπορεί να κερδίσει».Ευχαριστώ και συγνώμμη για το μέγεθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.