2/12/10

Νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στα Κόκκινα

Του Κλεόπα Στυλιανού

Πυρ άνοιξαν οι Αττίλες εναντίον δύο Ε/κ ψαράδων, οι οποίοι τοποθετούσαν παραγάδια στη θαλάσσια περιοχή Παχύαμμου - Κοκκίνων. Η νέα προκληση από τα τουρκικά στρατεύματα εναντίον Ε/κ ψαράδων σημειώθηκε αργά προχθές, γύρω στις 5.00 το πρωί, κοντά στο θύλακο των Κοκκίνων. Άνδρες των δυνάμεων του Αττίλα, από τουρκικό φυλάκιο των Κοκκίνων, έριξαν περίπου 14 με 15 πυροβολισμούς εναντίον ψαρόβαρκας, στην οποία επέβαιναν ο 60χρονος Στάθης Καρσουμάς από τη Λεμεσό και ο 42χρονος γιος του Μιχάλης.

Τα τουρκικά στρατεύματα πυροβόλησαν με τη «δικαιολογία» ότι οι ψαράδες είχαν εισέλθει στο λεγόμενο ελεγχόμενο από αυτούς θαλάσσιο χώρο των Κοκκίνων.

Μετά τους πυροβολισμούς οι ψαράδες αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα παραγάδια τους και να επιστρέψουν στο αλιευτικό καταφύγιο του Πωμού, όπου και κατήγγειλαν το συμβάν στην Αστυνομία.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καρσουμάς ανέφερε: «Ξεκινήσαμε να βάζουμε τα δίκτυα. Αφού βάλαμε περίπου τα μισά, μου είπε ο γιος μου ότι άκουσε πυροβολισμό. Του απάντησα ότι μπορεί να ήταν η ιδέα του. Μετά από λίγη ώρα, όμως, άκουσα και εγώ τους πυροβολισμούς που περνούσαν δίπλα από την ψαρόβαρκά μας». Παρά το γεγονός αυτό, πατέρας και γιος δεν πτοήθηκαν. Συνέχισαν την τοποθέτηση των παραγαδιών προχθές το βράδυ και χθες μετέβησαν στην περιοχή και μάζεψαν τα παραγάδια. Με αφορμή την τουρκική πρόκληση, οι επαγγελματίες ψαράδες κατήγγειλαν ότι η θαλάσσια περιοχή στην οποία ψαρεύουν είναι πολύ μικρή, λόγω της ύπαρξης του θυλάκου των Κοκκίνων.

Δεύτερη πρόκληση μέσα σε 24 ώρες
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ κατήγγειλε την προκλητική ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων να ανοίξουν πυρ εναντίον άοπλων ψαράδων.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε πως «η επίθεση αποτελεί άλλη μια ενέργεια της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, η οποία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη».

«Είναι το δεύτερο συμβάν μέσα σε 24 ώρες», τόνισε, «που αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, αφού προχθές απαγόρευσαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα».

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, συνέχισε, «να προβεί αμέσως σε καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας στον ΟΗΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει στον τουρκικό θύλακο των Κοκκίνων ηλεκτρικό ρεύμα».

«Αναμένουμε από τους αντιπροσώπους του ΟΗΕ να κινηθούν προς την τουρκική πλευρά για να παύσουν οι εντεινόμενες προκλήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και να αφήσουν τις ποντιοπιλατικές τους προσεγγίσεις», κατέληξε.

Η Κυβέρνηση διερευνά…
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το επεισόδιο.

Απαντώντας στο περιθώριο της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, «όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία πολύ προσεκτικά διερευνά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα επεισόδια και ανάλογα προβαίνει σε διαβήματα και παραστάσεις στον ΟΗΕ και σε άλλα αρμόδια Σώματα και Οργανισμούς».

«Θερμό επεισόδιο»
Άσοφες ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης εξέθρεψαν περαιτέρω την τουρκική αυθαιρεσία στην περιοχή Τηλλυρίας, ανέφεραν χθες σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, προσθέτοντας ότι «η επίθεση κατά των ψαράδων αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της τουρκικής επιθετικότητας».

Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν «άσοφη ενέργεια» εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ, με την οποία δόθηκε ηλεκτρικό ρεύμα στο τουρκικό οχυρό των Κοκκίνων στην Τηλλυρία, επιτρέποντας, όπως αναφέρεται, τη χωρίς έλεγχο διέλευσή τους από τον Κάτω Πύργο.
Μετά τις παρεμβάσεις τους στη νεκρή ζώνη και στη θαλάσσια περιοχή, τώρα προχωρούν σε «θερμό επεισόδιο» κατά των ψαράδων της περιοχής, κατέληξαν οι Οικολόγοι. http://www.sigmalive.com

2 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπε "Υπάρχουν λεφτά", πήρε τις εκλογές και λεφτά δεν υπήρχαν (τουλάχιστον φανερά και για όλους)

    Είπε "Δεν θα χρεοκοπήσουμε", ενώ ήμασταν ήδη χρεοκοπημένοι, πράγμα που παραδέχτηκε εκ των υστέρων.

    Είπε "Δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ ή άλλους μηχανισμούς στήριξης" και προσφύγαμε.

    Τώρα λέει: Οχι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου .

    Tι συμπέρασμα βγάζετε; Κι εγώ. Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.