10/12/10

Φιλί ζωής στις αµυντικές βιοµηχανίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς ∆ηµάκας 

ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ στις αµυντικέςβιοµηχανίες του δηµόσιου τοµέα δίνει η κυβέρνηση µε άµεσες αναθέσεις συµβάσεων 5ετούς διάρκειας γιααµυντικά υλικά υψηλής προτεραιότητας – κυρίως οχήµατα στρατιωτικής χρήσης και πυροµαχικά διαφόρωντύπων – αξίαςπολλών δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ.

Πρόκειται γιαένα εξαιρετικάεπείγον πρόγραµµα του υπουργείου Αµυνας για τη σωτηρία των χιλιάδων θέσεων εργασίας ενόςκλάδου που οι περικοπές των εξοπλισµών, λόγω
του δηµοσιονοµικού προβλήµατος, έχουνπλήξει καίρια,µε αλυσιδωτέςεπιπτώσεις και σεάλλες οµοειδείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα.Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότιενδεχοµένως να αυξηθούν τα προβλήµατα απασχόλησης και ελλειµµάτων για τις εγχώριες βιοµηχανίες από τη νέα ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τις αγορές εξοπλισµών που θα ισχύσει από την άνοιξη.
«∆εν πρόκειται να δεχθούµε µοιρολατρικά τηναπαξίωση τηςαµυντικής παραγωγικήςβάσης της χώρας»δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο αρµόδιος για την αµυντική βιοµηχανία αν. υπουργός Αµυνας κ. Παν. Μπεγλίτης για το πρόγραµµα αντιµετώπισης των συνεπειών από το ψαλίδισµα των αµυντικών δαπανών που έχει επεξεργαστεί.

Ηδη ξεπάγωσε δεκάδες συµβάσεις για αντισταθµιστικά πουη προηγούµενη κυβέρνηση κρατούσε «στο ράφι» για χρόνια εις βάρος κυρίως µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων. Οιαπευθείας αναθέσεις, όπως προβλέπει η νοµοθεσία για κατασκευαζόµενα από εγχώριες βιοµηχανίες αµυντικάυλικά, θα συντµήσουν τον χρόνο που απαιτείται για άλλες διαδικασίες, δίνοντας µια ανάσα και στις κρατικές εταιρείες.

«Ενδιάµεση λύση»
Το σχέδιο-εξπρές, όπωςλένε στελέχη τουΠενταγώνου,αποτελεί «ενδιάµεση λύση» στήριξης των κρατικών αµυντικών βιοµηχανιών µέχρι να προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότησή τους που περιλαµβάνει – για την ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) – από µειώσεις λειτουργικώνεξόδων και συγχωνεύσεις εργοστασίων µέχρι και την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή. Για την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία (ΕΑΒ) το πρόβληµα είναι µικρότερο, καθώς η εταιρεία έχει ήδη µεγάλο όγκο µε ανεκτέλεστες παραγγελίες από το εξωτερικό και δυναµική αύξησής τους. Το υπουργείο ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε µε τις κρατικές εταιρείες για τα συσσωρευµένα προβλήµατά τους, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία άµεση καταγραφή των αναγκών για τα επόµενα έτη που µπορούν να καλυφθούν από προϊόντα των εγχώριων βιοµηχανιών. Οι παραγγελίεςθα δοθούν εντός των πρώτων µηνών του2011 και θα έχουν τη µορφή πολυετών προγραµµατικών συµβάσεων ώστε µε τον κατάλληλο προγραµµατισµό να ελαττώνουν το κόστος παραγωγής.
ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Αυτό έπρεπε να γίνεται από το ΄74 και μετά συστηματικά!!!
    Να είμαστε καλυμένοι κατά 80% από εγχώριες παραγωγές.
    Να μπουν στο παιχνίδι και τα ναυπηγεία μας, μικρά και μεγάλα...
    Κάθε νησί μας, από τα 15 πιό επίφοβα να δεχθούν επίθεση, να καλύπτονται από ακάτους Ειδικών Δυνάμεων και τορπιλο/πυραυλακάτους ώστε να γίνουν αστακοί.
    Τα ναυπηγεία μας ανά την Ελλάδα μπορούν σε μια 5ετία να ναυπηγήσουν και πάνω από 100 σκάφη μικρού και μέσου μεγέθους, εκτός από τα μεγάλα.

    Να απεξαρτηθούμε από τους ΝΑΤΟϊκούς προμηθευτές όσο γίνεται πιό πολύ !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Παρεμβαίνω -μόνο- για να επισημάνω το μέγα σφάλμα του τίτλου. Ποιός τις θεώρησε «πεθαμένες» για θάψιμο, να τον ξέρουμε!; Ποιός εθίζει -τόσο αντεθνικά- το Ελληνικό κοινό;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε \\Υμετερε\\ το ρεπορταζ γραφει οτι τα μετρα λαμβανονται για τη σωτηρία των χιλιάδων θέσεων εργασίας ενός κλάδου που εξ αιτιας των περικοπων των εξοπλισµών, λόγω
    του δηµοσιονοµικού προβλήµατος, έχουν πληγειει καίρια,µε αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλες οµοειδείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα.Μάλιστα -γραφει -οτι υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχοµένως να αυξηθούν τα προβλήµατα απασχόλησης και ελλειµµάτων για τις εγχώριες βιοµηχανίες από τη νέα ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τις αγορές εξοπλισµών που θα ισχύσει από την άνοιξη. Με αλλα λογια λεει οτι ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΑΜΕΝΕΣ.ΚΑΙ φυσικα αν τις αφησεις χωρισ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ (μεταφορικα) θα πεθανουν τωρα που υπαρχει προβλημα ή αυριο που ερχεται...
    Αληθεια αυτος που δεχθηκε ασμενως τις ντιρεκτιβες της ΕΕ πως λεγεται; Βασιλακος; ή ειναι αλλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.