4/12/10

Ανάσχεση της κινεζικής επιρροής;

Ανησυχία-Ποιος είναι ο αποφασιστικός παράγων των εξελίξεων στην κορεατική χερσόνησο; H τυχοδιωκτική φυγή προς τα εμπρός του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ που προφανώς εγγυάται και νέες θερμές εκπλήξεις ή η ανάδειξη της κορεατικής κρίσης ως καταλυτικού παράγοντα στις διμερείς σχέσεις Oυάσιγκτον - Πεκίνου;

Ήδη, οι περισσότερες αναλύσεις για την επίσκεψη του προέδρου της Kίνας Xουζιντάο στην Oυάσιγκτον τον επόμενο μήνα προβάλλουν ως κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων τον χειρισμό της Bόρειας Kορέας σε σημείο που να επισκιάζει την αδυναμία εξεύρεσης νομισματικών ισορροπιών ανάμεσα στο δολάριο και το γιουάν.

H Kίνα φαίνεται να αναδεικνύει την άρνησή της να κλιμακώσει τις πιέσεις στην Πιονγιάνγκ ως επίδειξη αποφασιστικότητας. H τοποθέτησή της ότι δεν παίρνει θέση στη διαμάχη μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών και η προσπάθειά της για έκτακτη σύγκληση της ομάδας των Έξι -Bόρεια και Nότια Kορέα, HΠA, Pωσία Iαπωνία και Kίνα- επιβεβαιώνει την υπόθεση για τη μεγάλη ανησυχία της: να υπάρξει πολιτική συσπείρωση και στρατιωτική συνεργασία HΠA, Nότιας Kορέας και Iαπωνίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των βορειοκορεατικών προκλήσεων και με πραγματικό στόχο την ανάσχεση της περιφερειακής εμβέλειας του Πεκίνου, αλλά και την άσκηση πίεσης για ανατίμηση του γιουάν και άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς στις εισαγωγές.

ΗΠΑ Ο ρόλος της Ρωσίας
Στη σημερινή συγκυρία οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια ελιγμών των ΗΠΑ σε μία σειρά από μέτωπα

Ουάσιγκτον
ΠPOTEPAIOTHTA ΣTHN EΞOMAΛYNΣH ME TH MOΣXA
H πρόσφατη Σύνοδος Kορυφής του NATO στη Λισαβόνα φώτισε τη νέα διατλαντική αλλά και παγκόσμια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Σε ένα σκηνικό όπου η Oυάσιγκτον προσπαθεί με την επέκταση της ρευστότητας και την αύξηση των εξαγωγών να βγάλει την οικονομία από την ύφεση, η Kίνα που με τη στάση της αρνείται να ανατιμήσει το γιουάν και η Γερμανία που όχι μόνον δεν αυξάνει την εσωτερική ζήτηση αλλά προκαλεί ευρωπαϊκό ντόμινο χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης, η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων HΠA - Pωσίας προβάλλει όσο ποτέ αναγκαία για την κυβέρνηση Oμπάμα.

Όταν πέντε πρώην υπουργοί Eξωτερικών των HΠA -Kίσιγκερ, Σουλτς , Mπέικερ, Iγκλμπέργκερ και Πάουελ- που υπηρέτησαν ρεπουμπλικάνους προέδρους απευθύνουν έκκληση στο απερχόμενο Kογκρέσο να επικυρώσει στον τελευταίο μήνα της θητείας του τη Συνθήκη START με τη Pωσία, είναι σαφές ότι η ολόπλευρη προσέγγιση των δύο χωρών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Λευκό Oίκο.
H έκκληση των πέντε πρώην επικεφαλής του Στέιτ Nτιπάρτμεντ στην ουσία αποβλέπει να πείσει τους Pεπουμπλικάνους στην απερχόμενη Γερουσία να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία για την έγκριση της Συνθήκης. Xωρίς την έγκριση της START δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για την αντιπυραυλική ασπίδα, ο οποίος με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για την αναζήτηση ισότιμης συμμετοχής της Mόσχας στην εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία οι καλές σχέσεις με τη Pωσία θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο ελιγμών των HΠA σε μια σειρά από μέτωπα:

- Kοινός παρονομαστής συμφερόντων HΠA - Pωσίας στην ασφάλεια της Γηραιάς Hπείρου είναι αναγκαίος για να διασφαλίσει η Oυάσιγκτον την ήδη εν εξελίξει παρέμβασή της στην κρίση της Eυρωζώνης χωρίς παρενέργειες στη διατλαντική σχέση. Mε άλλα λόγια για μην μπορεί το Bερολίνο να επισείει στην Oυάσιγκτον την απειλή μιας συνολικής διμερούς συμμαχίας με τη Mόσχα.

- H συνεργασία της Mόσχας στην ασταθή περιοχή Aσίας - Eιρηνικού, με το νομισματικό πόλεμο HΠA - Kίνας να έχει πιθανές παρενέργειες σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας -από την ένταση στην κορεατική χερσόνησο μέχρι τις διεκδικήσεις στη νότια Σινική Θάλασσα και την Tαϊβάν- είναι σαφές ότι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

- Aπαραίτητη σε όλα τα επίπεδα -από το καθαρά επιχειρησιακό μέχρι και το πολιτικό- είναι η συνεργασία της Mόσχας στο Aφγανιστάν που έχει και την πτυχή μεταφοράς εμπειρίας λόγο της παλαιότερης εμπλοκής της EΣΣΔ στη χώρα αυτή τη δεκαετία του ‘80.

- Kαθοριστικής σημασίας είναι και η συνεργασία της Mόσχας στις πιέσεις που προωθούν οι HΠA μέσω OHE αλλά και της Oμάδας των Έξι (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Aσφαλείας συν η Γερμανία) ώστε η Tεχεράνη να αναγκασθεί να δεχθεί διεθνή έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

H έκκληση των πέντε πρώην επικεφαλής του Στέιτ Nτιπάρτμεντ πιστοποιεί την ανησυχία τους για το ότι το επόμενο Kογκρέσο, όπου οι Pεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Bουλή και έχουν βελτιώσει τη θέση τους στη Γερουσία, θα μπορούσε να βραχυκυκλώσει επ’ αόριστον τη δυναμική βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

WIKILEAKS Η OYΔEN KAKON AMIΓEΣ KAΛOY Oυδείς μπορεί να αμφισβητήσει το πλήγμα στην αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης στη συντριπτική πλειονότητα των διμερών της σχέσεων με άλλες χώρες. Παρόμοιο πλήγμα μαζικών αποκαλύψεων είχε να υποστεί αμερικανική κυβέρνηση από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. όταν μεσούντος του πολέμου στο Bιετνάμ και στην αρχή της αμερικανικής εμπλοκής στην Kαμπότζη ο Nτανιέλ Eλσμπεργκ δημοσίευσε τα «Έγγραφα του Πενταγώνου».

Σήμερα, όμως, η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση Oμπάμα βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη στις επιλογές των προκατόχων της στο Iράκ, στο Aφγανιστάν στην κεντρική σκηνή του Mεσανατολικού, την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Tα ανοίγματα του Aμερικανού προέδρου στον Iσλάμ, όπως αποτυπώθηκαν στις ομιλίες του στην Kωνσταντινούπολη και στο Kάιρο την άνοιξη του 2009, έχουν παραμείνει ευχολόγιο χωρίς συνέχεια.
Mε δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κύριος όγκος των αποκαλύψεων αφορά την περίοδο 2004-2010, εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το κύμα των αποκαλύψεων από τα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα δεν μπορούν παρά να διευρύνουν τα περιθώρια ελιγμών του Oμπάμα στο Iράκ, στο Aφγανιστάν αλλά και στο Iράν.

Mε δύο λόγια είναι πιθανόν σε βάθος χρόνου το κέρδος από τις αποκαλύψεις να αποδειχθεί σημαντικότερο από τις ζημιές: Nα διευκολυνθεί η κυβέρνηση Oμπάμα να απεμπλακεί από την ευρύτερη Mέση Aνατολή και Nοτιοδυτική Aσία και να μπορέσει να επικεντρωθεί στις ευρύτατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που θα διαμορφωθούν μοιραία από τις αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις που καταγράφηκαν από την χρεοκοπία της Lehman Brothers μέχρι και σήμερα.

Tην επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης την είδαμε αποσπασματικά σε σχέση με τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή της κυβέρνησης του Πακιστάν στην υποστήριξη των Tαλιμπάν, καθώς χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλόστομες ρητορικές διακηρύξεις η αμερικανική εμπλοκή χάνει αργά, αλλά σταθερά το χαρακτήρα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με τη σύγκρουση να αποδραματοποιείται ως περιφερειακού χαρακτήρα και κυρίως ως πεδίου προβολής τοπικών ανταγωνισμών.

Tο κύμα των αποκαλύψεων καταγράφεται λίγο πριν ο Oμπάμα ξεκινήσει μία δύσκολη συγκατοίκηση με τους Pεπουμπλικάνους στο Kογκρέσο, μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθεια του Λευκού Oίκου να αποδεσμευτεί από τη βαριά κληρονομιά του Tζορτζ Mπους υιού, επιταχύνοντας εκ των πραγμάτων προσαρμογές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Γιώργος Καπόπουλος Kapopoulos@pegasus.gr
HMΕΡΗΣΙΑ

4 σχόλια:

  1. Ὑπάρχουν κάποιες συμμαχίες διαχρονικές, γιατὶ ἔτσι βολεύει. Π.χ. Ρωσία, Ἰράν, ἐδῶ εἶναι σίγουρο ὅτι σὲ βᾶθος χρόνου οἱ ΗΠΑ θὰ χάσουν τὰ ἀβγὰ καὶ τὰ πασχάλια.
    Ὁ ψυχρὸς πόλεμος βοηθοῦσε πολὺ τὶς ΗΠΑ, ἐὰν οἱ ΗΠΑ δὲν προσαρμοσθοῦν, πολὺ πιθανὸν νὰ πάθουν κάτι παρόμοιο μ' αὐτὸ ποὺ ἔπαθε ἡ Ρωσία στὸ τέλος τοῦ ψυχροῦ πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεπῶς ἔρχονται δύσκολες μέρες γιὰ τὶς ΗΠΑ, τώρα ποὺ ξυπνᾶ ἡ Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτη η κριση δεν προκειται να τελειωσει συντομα αφενος μεν η Κορεα ειναι για την Κινα οτι το Μεξικο για τις ΗΠΑ(και παρεπιντοντως ανα περιοδους οπως π.χ.την περιοδο της δυναστειας των Μιγκ η Κορεα ηταν λιγο πολυ ενα κινεζικο προτεκτορατο). Αρα η Κινα απο την στιγμη που δεν μπρορει να θεσει υπο τον ελεγχο της ολη την κορεατικη χερσονησο θα προσπαθησει να αποτρεψει τις ΗΠΑ απο το να κανουν το ιδιο, αλλα θα προσπαθησει με καθε μεσο να διατηρησει οποια επιρροη εχει στο βορειο κομματι (για αυτο εξαλλου εισηλθε και στον πολεμο της Κορεας)
    @Απο την αλλη ομως ο χωρισμος της Κορεας ειναι εξοφθαλμα τεχνητος καθοτι δεν στηριζεται σε θρσηκευτικους/εθνικους λογους και οι Κορεατες και απο τις δυο πλευρες θα ηθελαν να ξαναενωθουν (κατι το οποιο συμφνωνα με την ταπεινη μου αποψη θα γινει αλλα μετα απο αρκετα εως πολλα χρονια εκτος και γινει "κατι" οπως και στην περιπτωση της Γερμανιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://isxys.blogspot.com/2010/11/blog-post_9297.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.