16/12/10

Στην μνήμη ενός μεγάλου διπλωμάτη και φιλέλληνα, του Dick Holbrooke

Προσωπικότητες της Ουάσιγκτον με διακεκριμένες επιδόσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πλέκουν τούτες τις μέρες, μέσα από τις στήλες των εφημερίδων και τις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών της Αμερικής, το εγκώμιο ενός μεγάλου διπλωμάτη, του Richard Holbrooke, που έκλεισε την Δευτέρα για πάντα τα μάτια σε ηλικία 69 χρονών.

Σε μια από τις πολλές νεκρολογίες που γράφτηκαν ο Χόλμπρουκ χαρακτηρίζεται ως «ο πιο λαμπρός διπλωμάτης της εποχής μας».  Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού, ή CEH, όπως αποκαλείται από τα αρχικά των αντίστοιχων αγγλικών λέξεων μια οργάνωση ηγετικών στελεχών της ομογένειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει πως ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα οποία ο Χόλμπρουκ ήταν προσηλωμένος.

Andrew Manatos 
Andrew Manatos, πρόεδρος του CEH

Η CEH μας θυμίζει ότι «ο Ντικ Χόλμπρουκ είχε την ικανότητα να προωθεί προς την σωστή κατεύθυνση Ελληνικά και Κυπριακά θέματα, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν στην υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο διπλωμάτη στην περίοδο από την Προεδρία Τζων Κένεντι μέχρι την Προεδρία Μπαράκ  Ομπάμα».  Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού αποκαλύπτει στην συνέχεια πως «με την σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Χόλμπρουκ από μόνος του έδωσε στα θέματα μας μεγαλύτερη ώθηση από όση είχαν δώσει σε αυτά όλοι μαζί οι προκάτοχοί του στο Στέητ Ντηπάρτμεντ».  Εκτιμά πως με τον θάνατο του Χόλμπρουκ τα ομογενειακά θέματα «είναι τώρα πιο ευάλωτα».
Philip Christopher 
Philip Christopher

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Andrew Athens,  o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Philip Christopher, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Panikos Papanicolaou και άλλοι ηγέτες της ομογένειας όπως ο Nikos Mouyaris και ο Mike Manatos, που απαρτίζουν τον πυρήνα της CEH, είχαν συνεργαστεί στενά με τον εκλιπόντα Αμερικανό διπλωμάτη.  Λένε μεταξύ άλλων πως «ο Χόλμπρουκ ενήργησε και έπεισε την Γαλλία και την Γερμανία να παύσουν να εγείρουν αντιρρήσεις στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο και έκαναν (οι δύο χώρες) μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί τους».  Οι ηγέτες της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού τονίζουν πως «χάρις στον Πρόεδρο Κλίντον και τις ενέργειες του Χόλμπρουκ η Αμερικανική διπλωματία τάχθηκε πλήρως υπέρ της υλοποίησης του ονείρου της Κύπρου να μπει στην ΕΕ».  Το συμπέρασμά τους είναι πως «Ο λαός της Κύπρου θα βρίσκονταν σήμερα σε μια αφάνταστα πιο δύσκολη θέση δίχως την Ευρωπαϊκή ένταξη και τις προσπάθειες του Χόλμπρουκ».


Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού προσθέτει πως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην εποχή που εργάζονταν πυρετωδώς για την διευθέτηση του Βοσνιακού προβλήματος, «ενήργησε επίσης για να απομακρυνθούν οι Τουρκικές δυνάμεις από τα Ίμια και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος σύρραξης». Παράλληλα «έδωσε τέλος στις πολλές απειλές της πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, μέσω του συντάγματος του γειτονικού κράτους, ραδιοφωνικών προγραμμάτων του και συμβολικά με την χρήση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης σε χαρτονομίσματα και επίσημα έγγραφά του». 

Ακόμα, κατά την ίδια πηγή, ο Χόλμπρουκ «συνέβαλε στην αποφυλάκιση των πέντε μειονοτικών στελεχών της Ομόνοιας που είχαν καταδικαστεί στην Αλβανία και μάλιστα ο ένας σε θάνατο, και βοήθησε την Χίλαρι Κλίντον να υλοποιήσει τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία ο Μπιλ Κλίντον κατέστη ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με την CEH, ακόμα και τον τελευταίο καιρό που υπηρετούσε στην πολύ απαιτητική θέση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν ο Χόλμπρουκ έβρισκε περιοδικά χρόνο για να ασχολείται και με θέματα του Ελληνισμού.  Ως παράδειγμα η ομογενειακή ανακοίνωση αναφέρει την υποστήριξη που ο Χόλμπρουκ παρέσχε πρότινος σε προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέσω ειδικής αποστολής του ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρη Δόλλη, με αποτέλεσμα την επιτυχή απελευθέρωση ενός Έλληνα πολίτη που κρατείτο από τους Ταλιμπάν.

Η Συντονισμένη προσπάθεια του Ελληνισμού εκφράζει τέλος θαυμασμό για την, όπως την αποκαλεί, «διπλωματική μεγαλοφυΐα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η οποία του επέτρεψε να πετύχει όλα αυτά τα πράγματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονα να έχει μεγάλη εκτίμηση στην Τουρκία».  Ο σπάνιος συνδυασμός της χαρισματικής προσωπικότητας του, της ευφυΐας του και του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που είχε να βοηθά όπου μπορούσε τον έκανε πολύ αγαπητό σε όλα τα μέλη της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού. Οι ηγέτες της CEH λένε ότι θα του είναι πάντα ευγνώμονες.
Αιωνία του η μνήμη.http://www.voanews.com

28 σχόλια:

  1. what the fu@k??!! Η εγώ δεν κατάλαβα κατι ή αυτή η CEH δεν πάει καλά.
    "στα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα οποία ο Χόλμπρουκ ήταν προσηλωμένος." Τι έκανε ρε παιδιά καλό για την Ελλάδα ; Πεστε το και σ'εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο βικιπαιδεια:Ρίτσαρντ Τσάρλς Αλμπέρτ Χόλμπρουκ(Richard Charles Albert Holbrooke)-γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 24 Απρηλίου 1941 απο οικογένεια Εβραίων μεταναστών.
    Ο πατέρας του ήταν ρωσο-εβραίος και η μητέρα του κατάγοταν απο εβραϊκή οικογένεια του Αμβούργου.
    Απο το 1997 εως το 1999 αντιπροσωπευε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κύπρο και στην Γιουγκοσλαβία.Το 1999 πρίν απο τους βομβαρδισμούς επέδωσε το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
    Κατά την διάρκεια του πολέμου στη Νότια Οσετία τον Αυγουστο του 2008 ήταν απο τους πρώτους αμερικανούς πολιτικούς που ήρθαν στην Γεωργία να υποστηρίξουν τον Μιχαήλ Σαακασβίλη.Τότε δήλωνε ότι η Ρωσία προκάλεσε την Γεωργία και έτσι ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και πως μελλοντικά η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί εναντίων της Ουκρανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έκανε ρε παιδιά καλό για την Ελλάδα ; Πεστε το και σ'εμένα

    16 Δεκεμβρίου 2010 8:10 π.μ.

    Ισως δεν καταλαβες τι γραφει το αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 8:58 π.μ.

    Τον ρωτάς αν το διάβασε καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χόλμπρουκ έφερε μια βαριά κληρονομιά. Την κληρονομιά του ανατολικοευρωπαίου εβραίου εμιγκρέ στην Αμερική. Με όλες τις προκαταλήψεις που κουβαλάει αυτή η ταυτότητα. Βέβαια πιθανότατα η δηλωμένη ταυτότητά του είναι διαφορετική (ίσως κουακέρος ή κάτι τέτοιο) αλλά η πραγματική ταυτότητα αποδεικνύεται από τις πράξεις του. Είναι γνωστό πως το «ενδιαφέρον» για την ορθοδοξία που έδηξε αυτό το ρεύμα της διπλωματίας στην Αμερική δεν είχε παρά ένα και μόνο λόγο. Θέλουν να υπάρχει και να αναπτυχθεί η ελληνική συνιστώσα στην ορθοδοξία με το μυαλό τους στην Ουκρανία όπου εμπλέκονται Πατριαρχείο Μόσχας και Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Βέβαια πολλοί εδώ στην Ελλάδα και ακόμα περισσότεροι στην Αμερική δεν μένουν ασυγκίνητοι στις σειρήνες του εθνοφυλετισμού που κατά «περίεργη σύμπτωση» κατά κύριο λόγο προέρχονται από οικογένειες αμερικανών που έλκουν την καταγωγή από εβραίους εμιγκρέδες της ανατολικής Ευρώπης. Αυτή είναι η «υπεράσπιση» της Ορθοδοξίας που έκανε ο μακαρίτης Χόλμπρουκ ουσιαστικά λέγοντας ψέματα τόσο στους Σέρβους ώστε να μην χρησιμοποιήσουν άμεσα όλη την ισχύ που διέθεταν εναντίων του αλβανικού υποκόσμου που ονομάστηκε UCK όσο και στους συμπατριώτες του αμερικανούς χρησιμοποιώντας τους ώστε με τις βόμβες τους να γίνουν σύμμαχοι των ισλαμοφασιστών στα Βαλκάνια διαλύοντας την Γιουγκοσλαβία και δημιουργώντας μουσουλμανικά «κράτη του σωλήνα» αλλά και διεθνές προηγούμενο για μελλοντική διάσπαση και άλλων κρατών κατά πως τους βόλευε. Για τον ίδιο λόγο προόριζαν σαν διασπαστικούς πόλους της ρωσικής ισχύος τόσο την Ουκρανία όσο και την Γεωργία. Για εμάς προόριζαν τον ρόλο της άγευστης και άοσμης «μικράς πλην τίμιας» ιδεολογικής ρίγανης στην ιδεολογική ρωσοφοβία που έλπιζαν πως θα εξαπλώσουν σε όλη την ανατολική Ευρώπη. Ας μην έχει κανείς την αυταπάτη πως αν οι ΗΠΑ δεν εξωθούνταν σε εμπλοκή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αυτό το σχέδιο θα είχε εκτυλιχθεί σε όλη του την διάσταση με όλους τους διαθέσιμους πόρους τα τελευταία εννιά χρόνια. Οι νεκροί δεν δικαιώνονται όταν οι πράξεις τους είναι τόσο κακοήθεις.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμφιβάλλει κανείς ότι όταν θα ψοφήσει ο Μητσοτάκης, θα υπάρξουν πολλές μοιρολογίστρες και πρόθυμοι επικηδειογράφοι για να πλέξουν το εγκώμιο ενός μεγάλου "ευπατρίδη" πολιτικού ανδρός;
    Ε, το ίδιο και με τον Χόλμπρουκ, ειδικά από την Ομογένεια που δεν θέλει να τα χαλάσει με το State Department αλλά και με το Εβραϊκό Λόμπυ! Η διπλωματία κάνει και τον Διάβολο να παρουσιάζεται ως Άγιος!
    Τέλος πάντων, όλο τον κόσμο έφαγε αλλά τελικά 2 μέτρα πήρε και αυτός, όμως μυαλό δεν βάζουν!
    Σε κάθε περίπτωση μόνο οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα ζώα ψοφάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα ξεκουμπίδια και αυτός...

    Μια ζωή τσιράκι των μικρών αφεντικών του.

    Τώρα, θα πρέπει να δικαιολογηθεί στο Μεγάλο Αφεντικό.

    Ούτε ψήλος στον κόρφο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηγε στην βαλχαλα των εκλεκτων του θεου παρεα με τον σαρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Παράλληλα «έδωσε τέλος στις πολλές απειλές της πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, μέσω του συντάγματος του γειτονικού κράτους, ραδιοφωνικών προγραμμάτων του και συμβολικά με την χρήση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης σε χαρτονομίσματα και επίσημα έγγραφά του». "

    Εσείς που το διαβάσατε,KAI TO KATALAVATE που στηρίζετε και πως εξηγείτε τις δηλωσεις της CEH?
    Θα τρελλαθούμε τελείως; Στους Νατοϊκους βομβαρδισμούς της Σερβίας η Ελλάδα διευκόλυνε τη δράση των Αμερικάνων; Απογειώνονταν Νατοϊκα αεροσκάφη απο Ελλάδα ,για να συνδράμουν στο έργο των Αμερικάνων στην περιοχή;
    Μετά αναρωτιούνται μερικοί γιατι σε αγώνες μπάσκετ Ελλάδας-Σερβίας γίνονται επεισόδια ή γιατι οι Σερβοι έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πρώτον ο χόλμπρουκ είχε φωτογραφηθεί με uckαδες όταν ο uck σκότωνε και Σερβους πολίτες και δευτερον ποιος μας είπε στα ίμια ότι οι Τουρκοι έχουν στοχοποιήσει όλο το στόλο μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o σαρόν δεν έχει πεθάνει ρεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναιι?? δεν πεθανε ?ζει και αυτος σαν τον τσε γκε βαρα?εχει εδω και ενα εξαμηνο που τα τιναξε φιλε ,ηταν σε κωμα εναμισυ χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολιτικά ήταν μέλος της γνωστής Αμερικανοεβραικής σχολής των Κίσσινγκερ και Ιγκλμπέργκερ και υποστήριζε αυτά που του έλεγε η Τριμερής και η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ.
    Σαν άνθρωπος απλά έκανε λάθη όπως όλοι μας. Άλλα κοστίζουν πολύ και άλλα σχεδόν τίποτε. Αυτού όμως του ανθρώπου τα λάθη κόστισαν ζωές..
    Ας τον αναπαύσει ό Θεός ο οποίος θα τον κρίνει τελικά..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητό ιστολόγιο,

    Εχω μια παρατήρηση αισθητικής φύσεως και αφορά στον τίτλο της ανάρτησης. Μπορεί ο Χόλμπρουκ όσο ευρίσκετο εν ζωή να ήταν για εμάς τους πολυπληθείς θαυμαστές του "Dick", τώρα όμως που απεδήμησε εν τόπω χλοερώ και εν τόπω αναψύξεως μπορούμε να τον αποκαλούμε Richard, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στο νεκρό...
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ψοφησε ο εβραιος χασαπης της Γιουγκοσλαβιας και οκλεφτης της γυναικας του μακαριτη Πιτερ Τζενιγκς.
    ΑΠΕΛΛΗ δεν υπαρχει ομογενεια στην Αμερικη. Μονο κατι νεοπλουτοι μπακαληδες που τους αρεσουν οι "προεδρικες" καρεκλες και η μοστρα.
    Πηγαινε εδω, http://www.kalami.net/ να δεις τα χαλια τους Ελληνισμου στην Αμερικη.


    Amerikanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 16 Δεκεμβρίου 2010 11:19 π.μ.

    “He is currently in a permanent vegetative state after suffering a stroke on 4 January 2006.”

    ”On November 12, 2010 Ariel Sharon was moved to his home in the Sycamore Ranch for a 48 hour period the first of a series of planned "visits" home. The ultimate plan is to return him home permanently, once it is established that he has the appropriate medical facilities and care.”

    Δυστυχώς γι αυτόν, o Arik ζει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευτυχώς που έχουμε και έγκυρη πληροφόρηση για το αν ζει η αν ψόφησε ο χασάπης των Παλαιστίνιων.
    Εμένα μου είπε το γνωστό mawali της ιστοσελίδας και θαυμαστής του Άρικ, ότι ο άνθρωπος είναι μια χαρά και κυκλοφορεί ελεύθερα στο Λονδίνο μαζί με τον Κένεθ Λέϋ
    Χρειάστηκαν βέβαια και οι δυο έναν καλό πλαστικό χειρούργο.


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο καλό και αν μπορεί ας πάρει μαζί του και τον άλλο φιλέλληνα και μέντορά του τον Κίσινγκερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
    Και τον Σόρος να πάνε πακέτο και οι τρεις...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Δημήτρη 16 Δεκεμβρίου 2010 11:53 π.μ.

    Σεβασμό σε νεκρό ζητάς εδώ μέσα; Από ισλαμόγυφτους; Δεν βλέπεις υβρεολόγιο για νεκρούς και ζωντανούς, αρκεί ναι είναι ή να νομίζουν ότι είναι Εβραίοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα παράπονα στον μολώχ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ 16 Δεκεμβρίου 2010 7:18 μ.μ.
    Ναι Galia συμφωνώ.


    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επί τέλους βγάλτε από το λεξιλόγιο σας την λέξη φιλέλληνας . Δεν υπάρχουν τέτοιοι πουθενά στον κόσμο , πάλι και σε αυτό είμαστε πρωτοπόροι...νομίζουμε οτι οι άλλοι μας αγαπούν και βάζουν το συμφέρον μας πάνω από το δικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επί τέλους βγάλτε από το λεξιλόγιο σας την λέξη φιλέλληνας . Δεν υπάρχουν τέτοιοι πουθενά στον κόσμο
    17 Δεκεμβρίου 2010 9:30 π.μ.

    ---------------------------------

    Γιατί φίλε μου; Οι Εβραίοι έχουν στο λεξιλόγιο τους την λέξη "Αντισημίτης", να μην έχουμε και εμείς την λέξη "φιλέλληνας" όταν πρόκειται για Εβραίο;
    Αφού μας αγαπούν, δεν ακούς που το λέει και η Γκαλατία; (16 Δεκεμβρίου 2010 7:18 μ.μ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εάν η έκφραση "Μάγος της Διπλωματίας", αφορά έναν κοινό εκβιαστή και απατεώνα, ο οποίος ψευδόμενος στην μία πλευρά πως δήθεν έχει συμφωνήσει η άλλη - που είχε συμφωνήσει διότι την συνέφερε - , απατώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου ή μάλλον την .... Δήμητρα (ποιός να ξέρει τι ανταλλάγματα εδόθησαν και τι συνέβη ακριβώς), κατάφερε να "την φέρει" στους Έλληνες μέσω της διαβόητης Ενδιάμεσης Συμφωνίας που επέτρεπε στους Σκοπιανούς να διαιωνίζουν την αλυτρωτική τακτική τους, ε τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους!

    Επρόκειτο περί ενός κοινότατου εκβιαστή και απατεώνα, του στυλ της απαισίας μέγαιρας Χάννα Μαντλέϊνα Κορμπέλοβα alias M. Ώλμπραϊτ και του δήμιου της Κύπρου Κίσιντζερ!

    Τώρα γιατί οι Μανάτος εντ Μανάτος καίγονται τόσο πολύ πια για την απώλεια του καϋμένου Ντικ (sic), δεν καταλαβαίνω ......!

    Μήπως είμεθα αφελείς;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συγνωμμη αλλα απο που βγαινει το συμπερασμα οτι ο αποθανων ηταν φιλελληνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγνωμμη αλλα απο που βγαινει το συμπερασμα οτι ο αποθανων ηταν φιλελληνας;
    17 Δεκεμβρίου 2010 7:22 μ.μ.

    ----------------------------

    Έλα μου ντε! Το ίδιο αναρωτιόμαστε όλοι εδώ μέσα, σαϊνι μου, εκτός από την Γκαλατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.