5/1/11

Τέσσερα σενάρια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Θανου Π. Ντοκου*

Υπάρχουν τέσσερις πιθανοί τρόποι διαχείρισης του κεντρικού ζητήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:



(Α) Υιοθέτηση μιας πιο δυναμικής πολιτικής από την Ελλάδα, απάντηση σε είδος στις διάφορες προκλήσεις της Αγκυρας, θεωρώντας ότι η μέχρι τώρα «υποχωρητική» στάση ενθάρρυνε τον αντίπαλο να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του. Μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει και αύξηση των αμυντικών δαπανών. Αν ο αντίπαλος «μαζευτεί», η στρατηγική πέτυχε. Αν όχι, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα θερμού επεισοδίου, ίσως και πολεμικής αναμέτρησης.


(Β) Η χώρα παίρνει απόφαση ότι τα πολιτικά, οικονομικά και δημογραφικά μεγέθη δεν επιτρέπουν τη συνέχιση μιας αποτρεπτικής πολιτικής και συμβιβάζεται με την ιδέα της «φινλανδοποίησης».


(Γ) «Πάγωμα» των ελληνοτουρκικών διαφορών μέχρι να συμβεί κάτι που θα μεταμορφώσει το στρατηγικό πεδίο (διάλυση της Τουρκίας, όπως αρέσκονταν στο παρελθόν κάποιοι αναλυτές να προβλέπουν, κάλυψη της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα κ.ά). Προς το παρόν, βεβαίως, η Ελλάδα αποδυναμώνεται, η Τουρκία ισχυροποιείται και η Ευρώπη προβληματίζεται για το μέλλον της. Πλεονέκτημα της εν λόγω πολιτικής η «σιγουριά» ότι δεν παραχωρούμε τίποτε. Η εν λόγω επιλογή θα γινόταν πιο ελκυστική αν μειωνόταν η ένταση στο Αιγαίο (μέσω προσωρινών λύσεων λειτουργικού χαρακτήρα και προσπάθειας αποστρατιωτικοποίησης της τουρκικής συμπεριφοράς). Μειονεκτήματα ότι η χαίνουσα πληγή παραμένει ανοικτή -με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται- και το ενδεχόμενο ότι ο χρόνος μπορεί να μη δουλεύει υπέρ μας.


(Δ) Αναζήτηση διπλωματικής διευθέτησης, αρχικώς σε διμερές επίπεδο και εν συνεχεία με προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Η λύση που θα προκύψει από μια τέτοια διαδικασία θα κινείται, όπως συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις διαπραγματεύσεων, σε λογική συμβιβασμού (π.χ. μεταβλητή γεωμετρία στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Αιγαίο). Το κεντρικό ερώτημα είναι αν κατοχυρώνονται τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνον εφόσον δημοσιοποιηθούν τα κεντρικά σημεία της συζητούμενης λύσης.


Μειονέκτημα: οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα σε περίοδο διευρυνόμενου ανισοζυγίου ισχύος. 


Προϋπόθεση: διατήρηση ισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων. 


Κόκκινη γραμμή: απόσυρση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών. 


Αγνωστος Χ: αν πραγματικά υπάρχουν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Ερωτήματα: Μπορούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να ομαλοποιηθούν πλήρως χωρίς την επίλυση του Κυπριακού; Τι κάνουμε με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδέα που ο καθηγητής Θ. Καριώτης με επιμονή προτείνει εδώ και χρόνια, και την οποία η Κύπρος φαίνεται να αξιοποιεί;


Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα απέρριπταν τις επιλογές (Α) και (Β). Αντίθετα, οι επιλογές (Γ) και (Δ) μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο νηφάλιου διαλόγου. Θεωρητικά οι δύο επιλογές μπορούν να συνδυαστούν: προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο, με στόχο την απόκτηση περιφερειακού ρόλου, την οικοδόμηση συμμαχιών και τη συγκέντρωση διπλωματικού κεφαλαίου για μελλοντική διαπραγμάτευση. Από την άλλη, τα παράθυρα ευκαιρίας -εφόσον υπάρχουν- δεν παραμένουν εσαεί ανοικτά.

*Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

33 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΚΟ ΚΑΛΕΣ ΟΙ 4 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ΝΩΜΙΖΩ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΕΝΑΤΕ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ
    ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΠΠΟΡΙΠΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ
    ΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ
    Γ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ
    ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΑΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΕ ΜΕ Δ
    ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΜΙΧ ΜΕ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΩΜΕΓΑ
    ΣΠΑΝΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Υπάρχουν τέσσερις πιθανοί τρόποι διαχείρισης του κεντρικού ζητήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»... Θάνος Π. Ντόκος, γεν. διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ
    - Ένας μόνο τρόπος κ. «Ντούκου»!
    «Ανυπόταχτη’ Ηθική», καθέτως κι’ οριζοντίως, σ’ όλο το βάθος & πλάτος. Να λύσουν οι δέσμιοι «ταγοί» τη’ σιωπή τους, ν’ αποποιηθούν τ’ «αργύριά» τους από το αφανές διευθυντήριο... και να ενημερώσουν το’ λαό «με το νι & με το σίγμα» (νοείται το τελικό, δηλαδή πλήρως). Θ’ ακολουθήσει σεισμός, «σόκ & δέος» και μια εξισορρόπηση κι’ αποκατάσταση γαλήνης & ευταξίας αντί της νέας τάξης, μακράς -πολύ μακράς- περιόδου
    Yγ.: Βεβαίως, με πρώτο αντίκτυπο την απώλεια του ρόλου σας, εκτός των άλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τεσσερις προτασεις ή εκατον τεσσερις αλλα μονο μια την αξιοπρεπη σταση που τηρουν ολες οι χωρες μικρες και μεγαλες που στηριζονται στο διεθνες δικαιο.Αυτη η σταση δεν θετει διλληματα εξοπλισμων ,ηττοπαθειας ,ενδοτισμου ουτε καν ψαχνει για δικαιολογιες!Μια λοιπον ειναι η σταση την οποια αφου δεν τηρησαμε στα Ιμια πρεπει να την τηρησουμε σημερα.Α και ο πολεμος δεν ειναι απαραιτητα κακος για τους Ελληνες μπορει να ειναι πολυ πιο κακος για τους τουρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της Α πρότασης που την θεωρώ και την πιο αξιοπρεπή. Σε αυτήν βέβαια ο κ. Ντόκος παρέλειψε να συμπληρώσει και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής συμμαχίας π.χ με τους Ρώσσους, που θα μας έδινε μια παραπάνω προοπτική.
    Οι υπόλοιπες προτάσεις έχουν λίγο πολύ κοινά σημεία, αφού π.χ η Γ θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει στην Β, ενώ μια άτυχη έκβαση της Δ θα οδηγούσε είτε στην Α είτε στην Β. Αν μάλιστα το "χάσιμο" του χρόνου είναι μεγάλο σε ό,τι αφορά την στρατιωτική μας προετοιμασία, τότε ούτε πλέον η Α πρόταση θα μπορούσε να μας σώσει!!!
    Οι προτάσεις αυτές μου φαίνονται περισσότερο ως ψευτοδιλλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, με το ΕΛΙΑΜΕΠ ασχολείστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι ντόκος τι στόκος.το θέμα είναι ότι αυτόν τον στόκο τον πληρώνουμε εμείς για να θέτει ερωτήματα διλήμματα του κώλου,άντε μετά περίμενε να παράγει έργο η ελληνική διπλωματία.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως γνήσιο (νοητικά) Αμερικανάκι ο αρθρογράφος μάς βάζει ένα βασικό γεωστρατηγικό ερώτημα για την πατρίδα μας σε μορφή multiple choice, μιά μορφή που χρησιμοποιούν κατά κόρον εκπαιδευτικά συστήματα παραγωγής ηλιθίων και εξειδικευμένων ανθρώπων - εξαρτημάτων, χωρίς καμμία δυνατότητα κριτικής σκέψης. Μόνο έτσι (ελπίζει ότι) μπορεί να περάσει το ξεπούλημα ζωτικού χώρου της πατρίδας μας που στο βάθος του πραγματεύεται το άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλα, η θεωρια που υποστηριζοταν για χρονια και απο τους φωστηρες του ΕΛΙΑΜΕΠ που ελεγε πως "η εξευρωπαισμενη και δημοκρατικη πλεον Τουρκια, θα αναγνωρισει το διεθνες δικαιο και λυσει ειρηνικα τα προβληματα της με βαση το Δικαιο της Θαλασσας", τι απεγινε;

    Και το (Δ) το αφησαμε για τωρα που η Τουρκια εχει πια ξεφυγει εξοπλιστικα και η Ελλαδα εχει καταρρευσει;

    Μηπως η Ελλαδα και μαζι και το ΕΛΙΑΜΕΠ αφησαν πολυτιμο χρονο να περασει ανεκμεταλλευτος; Μηπως απλα το αρθρο ειναι ομολογια παταγωδους αποτυχιας της ελληνικης πολιτικης μιας δεκαετιας;

    Και μια ερωτηση. Υφισταται αποτροπη, οταν κανεις επαναλαμβανει σε καθε ευκαιρια δημοσιως πως φοβαται τη συρραξη; Ποια αλλη χωρα στον κοσμο που θελει να ομιλει για αποτροπει, το κανει αυτο; Καμια σοβαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άξιος μαθητής του Θ. Κουλουμπή ο κ Ντόκος του Ελιαμέπ που παίρνει λεφτά και από τον Σόρος:
    Πρώτα φωνάζουμε δεν χρειαζόμαστε δύναμη γιατί αυτό είναι πολεμοκάπηλο (ποιος μιλούσε κατά της ισορροπίας δυνάμεων, κατά του ενιαίου αμυντικού χώρου, κατά της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, υπερ του φασιστικού σχεδίου Αναν; Μα το Ελιαμέπ)
    Μετά στήνουμε ένα δύο τρία τέσσερα κτλ, και λέμε ύπουλα και σερνόμενοι: Μα είμαστε αδύναμοι επομένως ... παραχωρήστε τα πάντα έντιμα και μην ανησυχείτε τα γιουσουφάκια των ΜΜΕ που εμείς ελέγχουμε θα πέσουν πάνω στα κεφάλια σας να σας τα ξεσχίσουν.
    Να δείτε ότι πάμε σε εκλογές με δίλημμα: Πολεμοκάπηλοι ή ειρήνη έστω και με .. έντιμες παραχωρήσεις.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας τελικά, δεν είναι το μνημόνιο, είναι το Ελιαμέπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μόνη λύση μεσιέ Ντόκο είναι η Α.
    Επειδή και το πρότεινες σε περιμένω με κράνος μπαλάσκες και ξηρά τροφή για 5 μέρες να έρθεις εδώ δίπλα μου στην πρώτη γραμμή. Δώσε και εσύ κάτι για την πατρίδα που σε ταΐζει τόσα χρόνια. Έτσι για να αφήσεις κάτι στους απογόνους σου.
    Μπας και νομίζεις ότι ο Έλληνας σήμερα φοβάται τον πόλεμο; Μόνο οι βολεψάκηδες τον φοβούνται. Ο Έλληνας σήμερα βλέπει να τα χάνει όλα. Τιμή- αξιοπρέπεια- πατρίδα-οικογένεια-θρησκεία κ.α. Τι του μένει λοιπόν;

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διάβασα κάπου την πρόταση απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής από την Ελλάδα για να μπορέσει να εξισσοροπήσει το αυξανόμενο χάσμα -δημογραφικό και οικονομικό- με την Τουρκία. Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό και τι γεωπολιτικές συνθήκες θα δημιουργούσε στην περιοχή; Φαντάζομαι θα αποκτούσε σίγουρα και η Τουρκία τέτοια όπλα. Η προοπτική αμοιβαίας καταστροφής είναι ικανή όμως να τσακίσει την αναθεωρητική πολιτική των Τούρκων;

    Ν.Α.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προετοιμασία για πόλεμο για να έχουμε ειρήνη.Υπάρχει το πολιτικό και το στρατιωτικό επίπεδο.

    Σε πολιτικό επίπεδο να ροκανίσουμε χρόνο χρησιμοποιώντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως δόλωμα. Να έχουμε το καρότο και το μαστίγιο και παράλληλα μέσα σε μια 5ετια να ενισχυθούμε στρατιωτικά κι άλλο ώστε να στείλουμε μύνημα ισχύος.Μόνο έτσι θα μας σεβαστούν. Κανένας πόλεμος δεν θα γίνει έτσι. Η στασιμότητα θα ανοίξει την ψαλίδα πολύ.Επίσης, να χρησιμοποιήσουμε το Κουρδικό και τις γενοκτονίες των Τούρκων σε τόσες μειονότητες διαχρονικά ώστε να τους χαλάσουμε την εικόνα διεθνώς όσο δεν πάει. "Πόλεμο" κι απ' έξω και από μέσα. Χωρίς έλεος! Κανένα έλεος στους μπαμπέσιδες Ανατολίτες Ισλαμοφασίστες!

    Σε στρατιωτικό επίπεδο:
    1) Αεροπορία: Αγορά 40(με option άλλα 20 για μετά) μαχητικών νέας γενιάς, μετασκευή δυο πολιτικών αεροσκαφών σε εναέριου ανεφοδιασμού, προμήθεια μεταχειρισμένων mirage ισοδύναμων ικανοτήτων των mirage 2000-5MK2, πιστοποίηση του Exocet ΑΜ39 BLOCK 2στα mirage 2000-5MK2, F16 block30 και mirage 2000BGM/EGM να χρησιμοποοούνται ως "εκπαιδευτικά" αεροσκάφη για νεαρούς ανθυποσμηναγούς και ως επιστρατευόμενα τρίτης γραμμής αεροσκάφη σε πόλεμο. Επίσης να γίνει μελέτη οικονομικού κόστους για το αν κάποια αποθηκευμένα-παρατημένα
    F5(πιο πιθανό) ή mirage F1 μπορούν με ένα μικρό εκσυγχρονισμό να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά προκεχωρημένης εκπαίδευσης των Ικάρων. Προμήθεια πυραύλων κατηγορίας BWR μεγαλύτερης εμβέλειας από τους υφιστάμενους ΑΙΜ 120. Αύξηση των αποθηκευμένων στρατηγικών αποθεμάτων αεροπορικών καυσίμων στο 100%.
    Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας της αεροπορικής βάσης Σκύρου και όχι μόνο. Ανά εξάμηνο αλλά και ξαφνικό τεστάρισμα της ασφάλειας των στρατιωτικών αεροδρομίων από δικές μας "εχθρικές" μονάδες ειδικών δυνάμεων. Σε δυο ανεπιτυχείς ελέγχους(έναν προγραμματισμένο και έναν ξαφνικό) θα "ξηλώνεται"-σποτρατεύεται στις επόμενες κρίσεις αξιωματικών ο διοιηκητής της βάσης καθώς και οι 2 κατώτεροι από αυτόν στην ιεραρχία. Αεροπορικές βάσεις-φρούρια. Να σφίξουν οι κ..λοι. Δεν μιλάω για τους ιπτάμενους και τους μηχανικούς που τα δίνουν όλα καθημερινά. Η αεροπορία να προηγηθεί με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στους εξοπλισμούς.

    2) Ναυτικό: Συνεχής εκσυγχρονισμός των ναυτικών σταθμών νήσων Ανατολικού Αιγαίου, 6 νέες φρεγάτες, 4 ΜΕΚΟ να εκσυγχρονιστούν,φρεγάτες 14 συνολικά(6 νέες, 4 ΜΕΚΟ εκσυγχρονισμένες αυξημένων δυνατοτήτων και 4 Standard-Kortenaer εκσυγχρονισμένες) στον αριθμό με 80% διαθεσιμότητα, πυραυλάκατοι να ναι συνολικά 20 στον αριθμό με 85% διαθεσιμότητα, τα νέα υποβρύχια Type 214 να μπορούν να εκτοξεύουν Sub Scalp Naval, προμήθεια 6 αεροσκάφων ναυτικής συνεργασίας, προμήθεια 4 ανθυποπβρυχιακών ελικοπτέρων με option άλλα 4. Νέας γενιάς τορπίλες για τα υποβρύχια μας.Ανταλλακτικά για τα ΖUBR. Προμήθεια 2 ταχύπλοων σκαφών με ενισχυμένο οπλισμό, ανορθοδόξου πολέμου για τους ΟΥΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άντε πάλι πίσω στα βασικά...

    Αγαπητέ κύριε Ντόκο,
    Πρώτον ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν λαμβάνει υπ'όψιν του την ιστορική εξέλιξη της περιοχής αλλά και (κυρίως) την έκβαση των αναμετρήσεων (πολεμικών και μη) του παρελθόντος απλά δεν μπορεί παρά να τύχει χλευασμού.
    Δεύτερον όταν πηδάς από το καράβι ή ορθότερα λες ότι η μόνη σοβαρή επιλογή είναι να πηδήξεις από το καράβι πριν ακόμα αυτό βουλιάξει τότε αποδεικνύεις σε όλους πως κακώς βρίσκεσαι εσύ και οι όμοιοι σου στο τιμόνι.
    Τρίτον αν η πολιτική της "αγριάδας" είναι λανθασμένη σήμερα και την απεμπολίσουμε σε πέντε χρονάκια ποια θα είναι η ακραία μας επιλογή; Μήπως το να δώσουμε τα δωδεκάνησα για την τουριστική ανάπτυξη της γείτονος και να μαζευτούμε όσοι έχουμε μείνει ακόμα εδώ στον Όλυμπο και στον Ταύγετο για να μην ενοχλούμε;
    Τέταρτον δεν έχετε διδαχθεί τίποτα απολύτως από το πρόσφατο παρελθόν και τα πάμπολλα παραδείγματα. Τώρα που είμαστε στριμωγμένοι στην γωνία και μας έχουν μείνει δύο βασικές αρχές μια σημαία και η συνείδηση μας τώρα είμαστε επικίνδυνοι για όποιον θέλει να μας κάνει πέρα και να παίξει τον ρόλο του περιφερειάρχη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
    Τέλος την αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε με τους Τούρκους (ή μάλλον καλύτερα όσους από αυτούς νιώθουν Τούρκοι) ας πάτε να την δηλώσετε στον παππού σας που ήταν στην Πίνδο 70 χειμώνες πρίν από αυτόν και σε όλους εκείνους πριν από εμάς που με τρύπια τσέπη,παπούτσια και στομάχι νικήσανε μηχανές και πολυβόλα. (Άτοπη η σύγκριση αλλά σίγουρα πολύτιμη η μνήμη).

    μία είναι η βασική αλήθεια και ας κάνει ο Ντόκος πως δεν την γνωρίζει:
    Για να κερδίσεις πρέπει να αγωνιστείς και εμείς έχουμε πολλά κερδίσουμε.

    "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ"

    περίεργος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 3) Στρατός ξηράς:
    Εδώ χρειάζεται να σφίξουν πολύ οι κ..λοι και οι κοιλιές. Ξεκινάμε με τα πλέον γνωστά...περικοπές στις θέσεις των αντιστρατήγων. Έχουμε γεμίσει στρατηγούς. Καρέκλες καρέκλες και υφάκι χιλίων καρδιναλίων. Περικοπή 25-30% στις θέσεις στρατηγών.
    Ενίσχυση πυροβολικού με 50 νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155mm, προμήθεια 400 νέων ΤΟΜΑ(70 πλήρως αμφίβια ΤΟΜΑ για τους πεζοναύτες), αναβάθμιση 400 παλαιών ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ, Νέο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα προς αντικατάσταση των HAWK PHASE III, 20 επιπλέον μεταφορικά ελικόπτερα ώστε να έχουμε συνολικά 40 σύγχρονα, αναβάθμιση του λόχου ΡΒΧΠ σε επίπεδο τάγματος. Ζώνη ευθύνης η ΑΣΔΕΝ. Ίδρυση και δεύτερου τάγματος ΡΒΧΠ με ζώνη ευθύνης το 4ο Σώμα στρατού. Προμήθεια 6 σκαφών(όπως αυτά που έχουν ήδη) για τους αμφίβιους καταδρομείς και 4 σκαφών με αυξημένη ισχύ πυρός. Θητεία 12 μηνών με 4 μήνες βασική και 4 ειδική εκπαίδευση. Οι άλλοι 4 μήνες στα σύνορα. Εκσυγχρονισμός συστήματος εκπαιδεύσεως και επιστράτευσης.
    Τέλος, εκσυγχρονισμός (σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων)των συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

    4) Λιμενικό Σώμα:
    Ουσιαστική αναβάθμιση σε σύγχρονη ακτοφυλακή με 4 περιπολικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης και έναν στόλο 60 σκαφών κάθε μεγέθους. Υπάρχουν ήδη σκάφη. Ανταλλακτικά χρειάζονται. Από ανοιχτής θαλάσσης το πολύ να χρειαστούν 2 νέα(να έχουν και ελικοδρόμιο) για να έχουμε 4 στο σύνολο.

    Ίσως κάποιοι πουν δεν μπορούμε οικονομικά. Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε δυσμενή θέση ωστόσο ο τομέας της Άμυνας είναι ξεχωριστός και εκεί εκπτώσεις δεν πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι την εγχώρια βιομηχανία με σημαντικό μερίδιο υποκατασκευαστή.Να η ανάπτυξη. Χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες για ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής σε βάθος δεκαετίας. Ξεκινάμε με τα βασικά και στη συνέχεια τα ολοκληρώνουμε όλα τα προγράμματα. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο και πυγμή. Διαφορετικά μόνο με πολιτικά μέσα η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα "εξημερωθεί" διότι απλούστατα ο Τούρκος είναι βάρβαρος και στους βαρβάρους αξίζει φωτιά και ατσάλι. Όσο πάει της ανοίγει η όρεξη της Τουρκίας και θα πρέπει να μάθει να σέβεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ την Εθνική μας κυριαρχία. Με τον κατευνασμό φαίρνουμε την πιθανότητα μιας σύγκρουσης πιο κοντά. Ανίθετα με ισχυρή άμυνα θα κάτσουν στα αυγά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. IF THE SPARTANS HAD AN ADVISOR LIKE HIM...

    YOU DON'T THINK WITH OPTIONS ABOUT **PROTECTING YOUR OWN COUNTRY** YOU BLOODY A**HOLE!

    THERE IS ONLY ONE THING THAT IS CALLED **D I G N I T Y** EVEN IF THAT MEANS MAKE A WAR OR EVEN DIE.

    s h a m e on you!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. O Kyrios Dokos tyxanei na einai opou fisai o anemos alla panta me tin porta anoixti na tin kopanisei me ton nikiti.. To kyriotero oplo tis Elladas einai i apotereptiki isxy tis Aeroporias kai tou Navtikou tis pou se synergasia me IAF kai episis Texnoloyikis aksiologisi allon kainourion meson diasporas kai apotreptikon oplon I Tourkia tha katsei sta augatis. Den ta leo ego gia to Eliamep opoion sovaro Epistimona na rotisete tha sas pei peripou ta idia
    Des Sir Markezini.
    X
    Kyrie Doko to parelthon milaei as mas apodeiksete to antitheto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κ. Skal, το ΕΛληνόφωνο Ινστιτούτο ΑΜΕρικανόδουλων Προδοτών (ΑΛΙΑΜΕΠ) είναι από τη γέννησή του (Κ.Κ.) όργανο των ανθελληνικών κυβερνήσεων της χώρας μας. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει κάτι αντάξιο της ελληνικής Ιστορίας. Πάντοτε δουλόφρονες σοβαροφανείς προτείνουν ταπεινοτικές λύσεις στ Εθνικά μας Θέματα.
    Γιατί, λοιπόν κι εσείς κ. Skal δίνετε δημοσιότητα σε επαίσχυντους προδότες; Αφήστε την "Καθημερινή" με τον Παπαχελά να τους τιμά!
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλα τα είπες ρε ...Πάτον, εκτός από το ποιά κυβέρνηση θα κάνει αυτά που λές.
    Να κάτσω να σου γράψω κι εγώ άλλα τόσα σε κόντρα ποιός είναι ποιό κιμπάρης;
    Πήγαινε πρώτα φαντάρος, γιατί έτσι όπως το πας θα πάμε οι άλλοι στην Πόλη και στην Αγιά Σοφιά και εσύ -ως αστράτευτος- θα μείνεις πίσω !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα πάρεις λεπτομερή απάντηση σε όσα είπες.

    1) "Όλα τα είπες ρε ...Πάτον, εκτός από το ποιά κυβέρνηση θα κάνει αυτά που λές."

    Εδώ λέμε τις απόψεις μας. Όχι ποια κυβέρνηση θα κάνει τι. Γι' αυτό ψηφίζει ο λαός που εύχομαι να ξυπνήσει.
    Προτιμάς την φινλανδοποίηση? Η φινλανδοποίηση ή αποφασιστικότητα. Δυο επιλογές υπάρχουν και με στρατιωτική ενίσχυση δεν θα χυθεί ούτε σταγόνα αίματος και θα κυρηχθεί ΑΟΖ και θα μπορεί να κατοχυρωθεί μέσω της ισχύος των Ελληνικών όπλων που δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν επαναλαμβάνω. Η ΑΟΖ του μέλλοντος(που είναι κοντά) είναι ότι ήταν η Μακεδονία πριν τους Βαλκανικούς και φυσικά την "λιγουρεύονται" όπως την Μακεδονία τότε. Φυσικά έχουν αλλάξει οι συνθήκες, δεν θα χρειαστεί πόλεμος αρκεί να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μας. Να κινηθούμε με πυγμή.
    Σε ευχαριστώ που με παρομοιάζεις με τον πετυχημένο στρατιωτικό Πάτον(αν και εσύ δεν το κάνεις καλοπροαίρετα) αλλά πάλι έξω έπεσες. Ξέρεις γιατί? Στο Λύκειο οι μισοί συμμαθητές μου και ιδιαίτερα η παρέα μου μου είχαν βγάλει παρατσούκλι: "Ρόμελ". Όνομα εγώ δεν είχα. Σπάνια. Ή Ρόμελ ή με το επίθετο μου(που σημειώνω εδώ ότι είναι μικρό σε μήκος, γνωστό και όσοι άνθρωποι το είχαν υπήρξαν και υπάρχουν γνωστοί και πετυχημένοι ο καθένας στον τομέα του).
    Μια φορά βγήναμε για πίτσα: "Ρε Ρόμελ πιάσε ένα κομμάτι"...με κοίταξε ένας σερβιτόρος. Θα σκέφτηκε ο άνθρωπος "Τι τον φωνάζουν Ρόμελ? “.
    Αυτό το παρατσούκλι("Ρόμελ")μου το βγάλανε γιατί μου άρεσε πάντα η ιστορία και ιδιαίτερα η στρατιωτική ιστορία. Ακόμα και η διευθύντρια που μας δίδασκε την ιστορία γενικής στη Γ τάξη, ήταν πολύ προσεκτική στο τι έλεγε διότι καραδοκούσαμε ο διπλανός μου κι εγώ. Μια φορά έκανε ένα λαθάκι για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας και την "πιάσαμε". Μόνο που δεν κάθισε σαν μαθήτρια να μας ακούσει, μου έδωσε το ελεύθερο και μίλησα επί τρια λεπτά για την μάχη του "Καλέ Γκρότο". Κάναμε το μάθημα λες και ήμασταν στην Ευελπίδων. Ενθουσιάστηκε με τις λεπτομέρειες που ήξερα και με σήκωσε στον πίνακα αφού το ζήτησα και τους έδειξα(μαζί με τον διπλανό μου ως βοηθό) με κιμωλία πως κινήθηκαν οι μονάδες από τις θέσεις εξορμήσεως κτλ. Θυμάμαι εύκολα χάρτες ακόμα κι αν τους δω μια φορά. Να σημειώσω εδώ ότι ήταν πολύ καλή καθηγήτρια. Είχε και μεταπτυχιακό. Δεν ήταν τυχαία η διευθύντρια του Λυκείου. Κατά έναν περίεργο τρόπο αν κάτι δεν γνώριζε ο ένας το γνώριζε ο άλλος με τη διαφορά ότι ο καλός μου φίλος ήταν και θεωρητική κατεύθυνση. Υποτίθεται καλύτερος αλλά στην κορυφή, στο καθαρό 20, ένας ανέβαινε και μάντεψε ποιος. Ο δεύτερος στο 19. Αυτός που έπαιρνε 20, δεν έκανε ούτε λάθος σε τονισμό. Αψεγάδιστος και όταν τελείωνε το τεστ, έφευγε πάντα τελευταίος και έκανε πλάκα με την καθηγήτρια: "Γιωργάκι πως τα πήγες?".."Κυρία ετοιμάστε το 20" χαμογελούσε και έφευγε να παίξει μπάλα στο προαύλιο. Μια φορά μάλιστα τους έσπασα σε ένα σουτ ένα μικρό τζάμι καταλάθος εκεί που παίζαμε. Δεν τιμωρήθηκα όμως. Μόνο η ζημιά που πληρώθηκε αν και δεν το ζήτησαν.
    Είχα ένα συμμαθητή που ο πατέρας του υπηρετούσε ως αξιωματικός στο Λιτόχωρο.
    Στη Β΄λυκείου διοργάνωσε πάρτι γενεθλίων ο συμμαθητής μου. Είχα αργήσει γιατί προηγουμένως είχα φροντιστήριο και πήγα μισή ώρα αφού ξεκινήσανε. Πριν πάω ρώτησε ένας φίλος μου τον διοργανωτή-εορτάζοντα: "Ρε μ@λ ο Ρόμελ δεν φάνηκε? Έπαθε τίποτα?"..." Οχι είχε φροντιστήριο και θα πήγε από το σπίτι του πρώτα να ετοιμαστεί. Δεν ξέρεις τι τρίχας είναι?". Την στιχομυθία αυτή την άκουσε ο πατέρας του εορτάζοντα που εκείνη την ώρα θα έφευγε και τον φώναξε να τον ρωτήσει με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. περιέργεια...περί "Ρόμελ". Τζουπ να και ο "Ρόμελ". Πάω μέσα, του εύχομαι του συμμαθητή μου, του δίνω ένα δώρο που είχα αγοράσει και ο πατέρας του εορτάζοντα χαμογελαστός πετάγεται: "Εσύ είσαι ο Ρόμελ?"..."Βεβαίως. Ο γνήσιος, ο άλλος ήταν το αντίγραφο"(με χιουμοριστική διάθεση). Ο άνθρωπος γέλασε φυσικά και μιλήσαμε περίπου ένα τέταρτο. Ήθελε να δει τι είμαι διότι πριν πατήσω στο πάρτι όλοι μιλούσαν γιατί δεν ήρθε ο..."Ρόμελ".

    2) "Να κάτσω να σου γράψω κι εγώ άλλα τόσα σε κόντρα ποιός είναι ποιό κιμπάρης;"

    Γράψε να δούμε. Κανένα πρόβλημα. Ο κιμπάρης φαίνεται από πολλά όπως και οι μουσίτσες φυσικά.

    3) "Πήγαινε πρώτα φαντάρος, γιατί έτσι όπως το πας θα πάμε οι άλλοι στην Πόλη και στην Αγιά Σοφιά και εσύ -ως αστράτευτος- θα μείνεις πίσω !!!"

    Τζίμη, είμαι στο τελευταίο έτος της σχολή μου που είναι 5 χρόνια συνολικά. Θα ναι πολύ μεγάλη καντεμιά να πάνε μέσα σε αυτόν το χρόνο και να με αφήσουν πίσω! Δεν πήγαν 4 χρόνια και θα πάνε τώρα? Ας περιμένουν ένα χρόνο. Δεν θα φύγει η Πόλη. Εκεί είναι και περιμένει!!!!!!
    Στο περιοδεύον που είχα περάσει στη Γ τάξη, αφού συμπλήρωσαν ξένες γλώσσες, αθλήματα κτλ η υπαξιωματικός με ρώτησε σε ποιο από τα παρακάτω θα επιθυμούσα να πάω. Άρχισε να λέει μπλα μπλα και εγώ να σκέφτομαι: "Στους "τρελούς" για να πας τους έχουν στο τέλος μάλλον". Όταν είπε ειδικές δυνάμεις και τελείωσε το μπλα μπλα απάντησα κοφτά "Ειδικές δυνάμεις". Ήθελε στη συνέχεια να με βάλει αλεξιπτωτιστή και επέμενε(με τρόπο, όχι επιθετικά). Δεν ξέρω μάλλον με είδε που είμαι λεπτός σου λέει αυτός δεν είναι γεμάτος να πέσει σαν καρπούζι από το αεροπλάνο :)
    Τελικά προς απογοήτευση της πέρασε το δικό μου: πεζοναύτες. Αλλιώς υπογραφή δεν έβαζα που να χτυπιόταν. Ο λόγος απλώς: Φόβο έχω πάντα όπως όλοι(δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην φοβάται από μέσα του) αλλά πάντα από μικρός αντιμετώπισα επιτυχώς κάθε φόβο μου και τολμάω πάντα. Ποτέ δεν έκανα πίσω. Το θέμα είναι ότι δεν έχω αδέλφια και πρέπει να σκεφτώ και μια μάνα. Αλεξίπτωτο είναι. Αν δεν ανοίξει αδέλφια πίσω να καλύψουν κάπως το κενό δεν υπάρχουν. Πεζοναύτες είναι κάτι κάπως πιο ελαφρύ. Ικανοποιώ και την "τρέλα" μου και στο σπίτι να ναι λίγο πιο ήσυχοι. Πρέπει να τα ζυγίζουμε όλα πριν πάρουμε μια σοβαρή απόφαση. Πρέπει να το βλέπουμε απ' όλες τις μεριές. Απλό το θέμα. Της το είπα κιόλας: "Δήλωσα πεζοναύτες. Μην πεις τίποτα. Να ευχαριστείς τον θεό που δεν έχω αδέλφια αλλιώς θα πήγαινα αλεξιπτωτιστής. Έκανα μια υποχώρηση"..."κάγκελο" η mother...υπογλώσσιο η γιαγιά.

    4) "τζιμης"

    Μια ερώτηση. Θα στην κάνω στα Ελληνικά άντε να δυσκολευτείς λίγο.
    Θα πας κι εσύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλα τα είπες ρε ...Πάτον, εκτός από το ποιά κυβέρνηση θα κάνει αυτά που λές.
    Να κάτσω να σου γράψω κι εγώ άλλα τόσα σε κόντρα ποιός είναι ποιό κιμπάρης;
    Πήγαινε πρώτα φαντάρος, γιατί έτσι όπως το πας θα πάμε οι άλλοι στην Πόλη και στην Αγιά Σοφιά και εσύ -ως αστράτευτος- θα μείνεις πίσω !!!
    τζιμης
    "τζιμη" λιγα τα λογια σου για τον Γεωργιο τον Γεωπονο διαφορετικα θα με υποχρεωσεις να ψαξω να σε βρω για να σου δωσω ενα μαθημα Ιστοριας που θα σου μεινει αξεχαστο! (κατα προτιμηση στο προτυπο του "μαθηματος" που εδωσαν οι Συμμαχοι και οι Σοβιετικοι στους ναζι το 1945

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο θεωρούμενος σπουδαίος στρατιωτικός ιστορικός του 20ου Αιώνος Basil Liddel Hart (*) αναφέρει στον πρώτο τόμο της ιστορίας του του Β΄Π.Π., ότι ο Hitler, μετά από την υποχώρηση των Συμμάχων, στην Ρηνανία, το Σααρ, της Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία, είχε πλέον πεισθεί, πως και στην περίπτωση επίθεσης κατά της Πολωνίας, πάλι δεν θα αντιδράσουν καθ' όσον εκεί λόγω γεωγραφίας πολύ δύσκολα μπορούσαν να επέμβουν.

    Θεωρούσε γενικά ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν απομακρύνουν αλλά φέρνουν τον τον πόλεμο!

    Ήγουν, όταν εξουσιάζαμε τους αιθέρες του Αιγαίου και οι Τούρκοι φοβόντουσαν την εμπλοκή με τους Ελληνες αεροπόρους, ο πόλεμος βρισκόταν πολύ μακριά!

    Τώρα, που η χώρα μας διαλύθηκε και έχει αποβιομηχανοποιηθεί και η οικονομία της πήγε στο διάολο, καθώς και η μαχητική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων μειώθηκε για να μην είμαστε "εθνικιστές" και για να ησυχάσουν οι καϋμένοι οι Τούρκοι, τώρα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν άνετα τα επεκτατικά των σχέδια!

    Άλλως τε, και στα Ίμια κτύπησαν διότι πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης, εκείνος που δεν πάταγε σε παρέλαση 25ης Μαρτίου και ψήφιζε πάντοτε κατά των εξοπλιστικών πόρων! Έτσι ήσαν βέβαιοι ότι δεν θα αντιδρούσε παρά ... "πολιτισμένα" ...!

    Σε λίγο οι Τούρκοι θα έρχονται και στον Πειραιά, χωρίς προαναγγγελία και θα ουρούν στην Ακρόπολη του κ. Δημάρχου Αθηναίων ... τρομάρα μας!

    (*) Προτιμώ τον Στρατηγό J.F.C. Fuller ή τον δικό μας Γεώργιο Μούρτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρόμελ, οι πιθανότητες να σου συμβεί η στραβή στο έδαφος είναι μεγαλύτερες από το να σου γίνει στον αέρα.
    Το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μακράν.
    Και τα αλεξίπτωτα ανοίγουν ΠΑΝΤΑ.
    Εν αντιθέσει με πολλά μυαλά που μένουν ΚΛΕΙΣΤΑ και σκοτώνεται ...ο φέρων!!!

    Πριν πάω στρατό, είχα ως χομπίστας κάνει 14 άλματα με αλεξίπτωτο ελευθέρας.
    Όταν παρουσιάστηκα εθελοντικά στον ΕΣ για πλήρη θητεία (μπορούσα ή να υπηρετήσω μειωμένη ή και καθόλου ως απόδημος) στην επιλογή που μας έγινε, επικράτησαν άλλα "κριτήρια" που υπήρχαν ακόμα τότε και δεν με πήραν στις καταδρομές όπως είχα δηλώσει στο Κ.Ε.
    Ίσως να έφταιγαν και τα κακά ελληνικά μου.

    Ήταν η εποχή όπου οφθαλμίατρος στάλθηκε στην Σπάρτη να πάρει ειδικότητα ...μαγείρου, διότι "θα έφτιαχνε πολύ ωραία αβγά...μάτια" όπως του είπαν.
    Άλλα παιδιά, μηχανολόγοι με πτυχία, γνώσεις και πείρα από μηχανουργεία/συνεργεία αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων, μηχανημάτων κλπ, είχαν πάρει ειδικότητα ...νοσοκόμου.
    Υπήρξε και χημικός/μηχανικός που πήρε ειδικότητα ερέτη τυφεκιοφόρου, που τον βρήκα αργότερα να ...τραβάει κουπί στον Έβρο.
    Το αποκορύφωμα ήταν όταν δικηγόρος, έφυγε για Λάρισα όπου στο εκεί κέντρο Υγειονομικού Κτηνών, απέκτησε την ειδικότητα του "εφοδιαστού", κοινώς ...μουλαρά!!!
    Ειδικότητα την οποία προηγουμένως είχαν ...τιμήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Δημήτρης Μητροπάνος !!!
    Ένα χρόνο μετά, όταν από τον Έβρο βρέθηκα σε Τάγμα στην Πίνδο, τον συνάντησα εκεί -να κάνει μεν δουλειά γραφέα αλλά- να του έχουν χρεωμένα με 108, τέσσερα από τα 17 μουλάρια και το μοναδικό άλογο του Λοχαγού (Υ/Κ) του Λόχου Διοικήσεως.

    Ηρωικές εποχές !!!

    Μετά τον στρατό, έχω κάνει άλλα 40 περίπου άλματα με τελευταίο ένα πριν 15 ημέρες.
    Πιο ασφαλής αισθάνομαι όταν πηδάω από τα 6.000 πόδια, παρά να περπατώ πεζός στην Αθήνα όταν έρχομαι.
    Έχεις επομένως χρόνο να δηλώσεις κατά την κατάταξή σου στο Κ.Ε., τα αλεξίπτωτα...

    Εδώ θα σου πω ποιο ήταν το δικό μου όνομα στον στρατό επί 2,5 χρόνια. Μου το είπε στην συνέντευξη ο Διοικητής του Συντάγματος, όταν από τον φάκελό μου είχαν εντοπίσει ότι θα μπορούσα να είχα εξαγοράσει την θητεία μου.
    Όταν του είπα ότι "ήλθα στην Ελλάδα να υπηρετήσω και θα υπηρετήσω", κοίταξε γύρω του μήπως τον ακούει κάποιος και μου είπε: "είσαι μαλάκας ;;;".
    Από τότε μου έμεινε και δίνω το ελεύθερο να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει εδώ. Διότι είναι ...τίτλος τιμής για μένα !!!

    //...Μια ερώτηση. Θα στην κάνω στα Ελληνικά άντε να δυσκολευτείς λίγο.
    Θα πας κι εσύ?//
    ---------------
    Θα είμαι εκεί νωρίτερα, να προετοιμάζω το έδαφος...
    Σου κάνει η απάντηση;

    τζιμης
    (ο και "Μαλάκας" για τα αστράτευτα ελληνάκια/ τζουμπέδες και σιωνιστάκια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. τζιμης
    (ο και "Μαλάκας" για τα αστράτευτα ελληνάκια/ τζουμπέδες και σιωνιστάκια)
    Για να παραφρασω τον Μακβεθ του Σαιπξπηρ (το αγαπημενο μου θαετρικο εργο μαζι με τους "Περσες" του Αισχυλου): ο δαιμονας που συμβουλευει "καποιον" εκανε λαθος(για πολοστη φορα)καθως εχω κανει στρατιωτικη θητεια στο μεσοδιατημα Γαλλικης Φιλολογιας/Μεταφραστικου ΕλληνοΑμερικανικης Ενωσης και σπουδων στην Ιστορια (η μεγαλη μου αγαπη για ΠΑΝΤΑ) 21 μηνες επι πατριου εδαφους και ο αγαπητος Γιωργος θα την κανει ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ τον επομενο χρονο.
    Παντως οπως ειπε και ο Γιωργος ο Ινφογνομων δεν ειναι καφενιο (εγω πιστευω οτι ειναι "αγορα" με την αρχαια ενοια του ορου) στην οποια οι Ελληνες πολιτες μπορουν να εκθετουν την σποψη τους κατα προτιμηση τεκμηριωμενα, με επιχειρηματα (με σκοπο να μαθει ο ενας απο τον αλλο και να καταληξουμμε ολοι σε μια καλυτερη στρατηγικη ως προς το τι θελουμε ως χωρα και πως μπορουμε να το επιτυχουμε )και οχι με υβρεις οπως "καποιος".Παντως αν "καποιος" αισθανεται την αναγκη να αυτοπροσδιοριζεται με μια λεξη που ΔΕΝ υπαρχει στο δικο μου λεξιλογιο αυτο σαφως ειναι δικαιωμα του (και προβλημα του επισης) Ετσι και αλλιως το νοημα της φιλοσοφιας κατα τον Σωκρατη ειναι η ανακαλυψη του ιδιου μας του εαυτου...Του ευχομαι λοιπον του "καποιυ" μετα απο αυτη την "καθαρτηρια" δηλωση να ανακαλυψει και αλλα πραγματα για τον ευατο του και οπως ειπαμε...ΛΙΓΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΥΣ επειδη "καποιος" μας εχει πει διαφορα πραγματα κατα καιρος αμφιβολου εγκυροτητας (Κερκυραιες "φιλες" κτλ) εχω το δικαιωμα να μην τον θεωρω και την πιο αξιοπιστη πηγη; εξαλλου θυμαμαι κατι που ειχε δηλωσει για πεζικο στο Εβρο...(αρθρο γισ λαθρομετανστες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τζουμπέ 9:10 π.μ., τι είχα πει για πεζικό στον Έβρο;
    Άσε το άλλο περί κερκυραίας φίλης μου. Δυστυχώς για σένα, ...σε ξέρει!!!
    ..."σπουδων στην Ιστορια";
    Πού, σε σκοπιανό ή σε τούρκικο σχολείο;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε παιδιά!!
    Τζίμη, Γιώργο, Χρήστο,
    Ξεκολλήστε επιτέλους!
    Οι εξελίξεις τρέχουν και εσείς στο χαβά σας.
    Τελικά πρέπει να αγαπιέστε πολύ για να τσακώνεστε χωρίς λόγο...

    Όλοι θα προκάμουμε για την Αγία Σοφία, μην ανησυχείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως, παρ' όλο που είμαι λίαν αντι-ΜΙΤζης είχα την εντύπωση ότι το ΠΑΤΟΝ πήγαινε στον Ντόκο. Ίσως έκανα λάθος αλλά μάλλον οφείλεται στο ότι δεν διαβάζω μακρόσυρτες αναλύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. "Ρε παιδιά!!
    Τζίμη, Γιώργο, Χρήστο,
    Ξεκολλήστε επιτέλους!
    Οι εξελίξεις τρέχουν και εσείς στο χαβά σας.
    Τελικά πρέπει να αγαπιέστε πολύ για να τσακώνεστε χωρίς λόγο...

    Όλοι θα προκάμουμε για την Αγία Σοφία, μην ανησυχείτε!"

    Αππέλη έχεις δίκιο για τις εξελίξεις και πολλές φορές κάνω το σχόλιο μου. Δεν ασχολούμαι συνέχεια με τον Τζίμη. Εκείνος το ξεκινάει κάθε φορά και εγώ οκ το συνεχίζω κάθε φορά που θα ξαναχωθεί. Απλά, δεν γουστάρω να μου χώνεται με τον τρόπο που το κάνει. Θα το καταλάβει. Πίσω σε μαγκίτσες άλλων δεν κάνω. Ποτέ. Ήρεμος μέχρι να τα πάρω. Σχόλια όπως όλοι φυσικά να κάνει αλλά να αφήσει τις ειρωνίες του γιατί και εγώ όταν θέλω γίνομαι πολύ καθίκι.
    Εκείνος ξεκίνησε με τα καπάκια παλιά στους μασόνους, είπε ένα σωρό μ@λ με τον καιρό και από ένα σημείο και μετά άρχισε η κόντρα που συμπληρώθηκε από βιντεάκια μου. Έκανα και νέα αλλά δεν τα ανέβασα ως μια κίνηση καλής θέλησης για το νέο έτος. Βλέπω ότι με το νέο έτος δεν σταματάει οπότε θα το χοντρύνω κι εγώ αν επιμείνει κι άλλο. Πρώτα κλιμακώνει ayt;ow και μετά παίρνει απάντηση και από μένα και από τον Χρήστο. Απλό το θέμα. Να κάτσει στα αυγά του και θα κάτσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν ζούμε για τον τσακωμό. Όταν υπάρχουν διαφωνίες εδώ μέσα συζητάμε όμορφα αλλά ο συγκεκριμένος τύπος δεν συζητάει..χώνεται. Όποιος χώνεται με τον τρόπο του τον κυνηγάω σαν λυσσασμένο λυκόσκυλο. Υπομονή έκανα μια(θέμα μασόνων), δυο, τρεις στην πολύ αρχή. Μετά μου τελείωσε. Υπάρχει όριο υπομονής. Καθαρό το μήνυμα και υποχώρηση καμία. Όποτε χώνεται θα γίνεται τρίτος παγκόσμιος μέσω πληκτρολογίου και...καπακιών :)
    Over and out.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Πάντως, παρ' όλο που είμαι λίαν αντι-ΜΙΤζης είχα την εντύπωση ότι το ΠΑΤΟΝ πήγαινε στον Ντόκο. Ίσως έκανα λάθος αλλά μάλλον οφείλεται στο ότι δεν διαβάζω μακρόσυρτες αναλύσεις..."

    Ανώνυμε 7 Ιανουαρίου 2011 12:55 μ.μ:

    1) Το Πάτον πήγαινε ειρωνικά σε μένα.
    2) Ναι έκανες λάθος αλλά είναι ανθρώπινο.
    3) Δικαίωμα σου να μην διαβάζεις μακρόσυρτες αναλύσεις.Εγώ πάντα διαβάζω όλων και μάλιστα τάχιστα.
    4) Να σαι καλά.
    5)Θερμά συγχαρητήρια που είσαι λίαν Αντι-ΜΙΤζης.

    Φιλικά,
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. "Τζουμπέ 9:10 π.μ., τι είχα πει για πεζικό στον Έβρο;
    Άσε το άλλο περί κερκυραίας φίλης μου. Δυστυχώς για σένα, ...σε ξέρει!!!
    ..."σπουδων στην Ιστορια";
    Πού, σε σκοπιανό ή σε τούρκικο σχολείο;;;
    τζιμης"

    Τζίμη, να προσέχεις πως μιλάς. Άσε το παραμύθι γιατί δεν σε παίρνει. Θα προχωρήσω σε άγρια μέσα. Έχω την δύναμη να το κάνω, να ακούς Γεωπόνος και να κρύβεσαι ιδρωμένος σε υπόγειο μαζί με το pc σου αγκαλίτσα και αποσυνδεδεμένο από το internet.
    Ο Χρήστος δεν είναι κάποιος τυχαίος. Αν δεν ξέρεις μην μιλάς και μην ρίχνεις λάσπη στον καθαρό όταν είσαι χωμένος μέσα σε αυτή.
    Εμένα με ξέρει από αλλού(του χω δώσει πόσα σημάδια, δεν πιστεύω να μην τα χει πιάσει) ποιος είμαι ο κ. Καλεντερίδης και άρα μιλάω επώνυμα στο infognomon. Για τον Χρήστο Βούλγαρη εγγυώμαι και αυτό δεν συνηθίζω να το κάνω για συνανθρώπους μου εύκολα. Κάποιο λόγο θα χω να εγγυώμαι για τον Βούλγαρη όταν δεν τον ξέρω από κοντά. Γνωρίζω όμως χωρίς αυτός να ξέρει ότι ξέρω. Είναι "καθαρός". Εμένα δεν μου αρκούσε η συμπαράταξη του μαζί μου εναντίον σου. Θα μπορούσε να ναι εκ του πονηρού. Είμαι εκ φύσεως καχύποπτος και έψαξα. Μου αρέσει πάντα να ψάχνω.
    Αντίθετα εσύ Τζίμη κόψε το δούλεμα.
    Για το νέο έτος είμαι διαθέσιμος για ειρήνη μαζί σου. Αν συνεχίσεις όμως τον πόλεμο δεν θα τα πάμε καλά. Καθόλου. Γράφε σχόλια σου και άσε τις ειρωνίες. Να σαι φρόνιμος. Άσε τις ειρωνίες.

    Γιώργος

    ΥΓ: Για να στο πω και εντελώς ξεκάθαρα δες το παρακάτω βίντεο και τον τίτλο που εμφανίζεται στην αρχή.
    http://www.youtube.com/watch?v=oCfIhqHjtO4
    Κάποιοι ξέρουν στον διαδικτυακό χώρο από το 2004 όταν ακούν αυτό το όνομα. Ήταν όταν πρωτοεμφανίστηκε και από το 2008 ειδικά το τρέμουν!Ήταν η χρονιά που οργανωθήκαμε καλά. Ψάξε να βρεις διάφορα βίντεο τους από διάφορους λογαριασμούς τους. Ψάξε να βρεις στο ίντερνετ επίσης τι έχουν πετύχει με άλλους τρόπους.
    Όταν είχε κάνει το θέμα στους "Πρωταγωνιστές" μίλησε και ο 21χρονος "εκπρόσωπος τύπου" που έδωσε τη συνέντευξη(μέχρι το 3:44) από τη Ξάνθη. Οι "εκπρόσωποι τύπου" είναι τρεις. http://www.youtube.com/watch?v=GOQfIXxbjlE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Αντίθετα εσύ Τζίμη κόψε το δούλεμα.
    Για το νέο έτος είμαι διαθέσιμος για ειρήνη μαζί σου. Αν συνεχίσεις όμως τον πόλεμο δεν θα τα πάμε καλά. Καθόλου. Γράφε σχόλια σου και άσε τις ειρωνίες. Να σαι φρόνιμος. Άσε τις ειρωνίες.
    Γιώργος
    Ειμαι συμφωνος με την προταση του Γιωργου και αυτο ισχυει απο μερος μου! Σε τελικη αναλυση εχω δηλωσει για ποιος πιστευω οτι ειναι ο σκποπος υπαρξης του Ινοφογνωμων για οποιον δεν το προσεξε το ξαναγραφω "εγω πιστευω οτι ειναι "αγορα" με την αρχαια ενοια του ορου) στην οποια οι Ελληνες πολιτες μπορουν να εκθετουν την σποψη τους κατα προτιμηση τεκμηριωμενα, με επιχειρηματα (με σκοπο να μαθει ο ενας απο τον αλλο και να καταληξουμμε ολοι σε μια καλυτερη στρατηγικη ως προς το τι θελουμε ως χωρα και πως μπορουμε να το επιτυχουμε )"ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ! Αρα και εγω ειμαι προθυμος για "καταπαυση πυρος" και ως ενδειξη καλης θελησης την ξεκινω απο ΤΩΡΑ (Βραδι παρασκευης 10.05 μμ) μεχρι αυτην την ωρα την Κυριακη και θεου θελοντος θα συνεχισω...Αν ομως ο τζιμης πιστευει οτι μπορει να αποδεικνυει τον ανδρισμο του κανοντας συκοφαντικες επιθεσεις ειτε εναντιον μου ειτε ενατιον του Γιωργου επειδη μας θεωρει ευκολα θυματα τοτε "γαια πυρι μειχθητω" και απο μερους μου και θα του συνιστουσα να διαβασει τι ακριβως συνεβη στην Αυστρο-Ουγγαρια οταν καποιοι ειχαν παρομιες "φαινες ιδεες" εναντιον της Σερβιας το 1914ΥΓ ευχαριστω τον αξιοτιμο απελλη για την επεμβαση του "μακαριοι οι ειτρηνοποιοι οτι υιοι Θεου κληθησονται" Επι ορους ομιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.