19/6/11

ΟΗΕ και Ευρώπη τα επόμενα πεδία μάχης των Παλαιστινίων


Την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα ζητήσουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Μοχάμαντ Στάγε, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ απειλεί ότι, σ' αυτήν την περίπτωση, θα θεωρήσει άκυρες όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Εν τω μεταξύ, η Κάθριν Άστον, επιδιώκει μια σύνοδο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μέχρι τις αρχές Ιουλίου.


Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η διπλωματική μάχη με το Ισραήλ θα παιχτεί στην Ευρώπη, μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον σήμερα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

"Θα πάμε όπως και να΄χει στον ΟΗΕ", δήλωσε ο Στάγε σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, εκτιμώντας παράλληλα ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν παγώσει τους τελευταίους οκτώ μήνες.

"Πιστεύουμε ότι αν πάμε στον ΟΗΕ και αν διαπραγματευτούμε, μπορεί αυτό να γίνει από κοινού και να συμπληρώσει το ένα το άλλο", δήλωσε κρίνοντας ότι η ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα επιτρέψει την αντιστάθμιση της ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών και θα θέσει "σαφείς αναφορές" για τις διαπραγματεύσεις.

"Για εμάς και για τους Ισραηλινούς η μάχη κρίνεται στην Ευρώπη, γιατί το θέμα δεν είναι πόσα κράτη (ψηφίζουν υπέρ των Παλαιστινίων) αλλά το βάρος των κρατών, με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό για το κάθε κράτος. Συνεπώς είναι σημαντικό η Ευρώπη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη", υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής.

"Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην πιεστούν πολιτικά προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη", είπε αναφερόμενος στο γαλλικό σχέδιο για διεθνή διάσκεψη ή στην πρόταση της 'Αστον για διάσκεψη του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) πριν από το καλοκαίρι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει να συγκεντρώσει μια "ηθική πλειοψηφία" τουλάχιστον 30 χωρών που δεν θα ψηφίσουν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους επί του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967: ανατολική Ιερουσαλήμ, Δυτική 'Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.
"Μπορούμε να ζήσουμε με οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν να πιστέψει πως αυτό το είδος των πρωτοβουλιών είναι μια εναλλακτική του διαβήματός μας στα Ηνωμένα Έθνη. Θα πάμε στον ΟΗΕ", τόνισε ο Στάγε. "Θα ζητήσουμε την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους" εντός των συνοριακών γραμμών του 1967 κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο", τόνισε.

Παράλληλα η Ιορδανία και η ΕΕ συμφώνησαν αργά χθες να προωθήσουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, κατά τις συνομιλίες που είχε στο Αμάν η Κάθριν Άστον με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ.

"Με τα σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική και μετά την ομιλία του προέδρου Ομπάμα τον περασμένο μήνα, σήμερα η ανάγκη είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ για να αρχίσει γρήγορα η ειρηνευτική διαδικασία", τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Άστον είπε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή με την Ιορδανία, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή. Η Άστον θα μεταβεί το Σάββατο στην Αίγυπτο.
Εκβιάζει το Ισραήλ με ακύρωση των συμφωνιών αν οι Παλαιστίνιοι πάνε ΟΗΕ
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν απείλησε σήμερα ότι θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με τους Παλαιστίνιους, αν ζητήσουν την ένταξη ενός κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

"Μια μονομερής ανακήρυξη ενός παλαιστινιακού κράτους θα σήμαινε το τέλος των συμφωνιών που υπογράφηκαν τα τελευταία 18 χρόνια και το Ισραήλ δεν θα είναι πια δεσμευμένο με τις συμφωνίες αυτές", δήλωσε ο Λίμπερμαν όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Μια τέτοια πρωτοβουλία θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν το 1993 οι οποίες επίσης θα ακυρωθούν. Οι πιθανότητες μιας επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι μηδαμινές", πρόσθεσε ο Λίμπερμαν αναφερόμενος στις συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Η Άστον έφθασε αργά χθες βράδυ στο Ισραήλ. Συναντήθηκε με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι πριν συναντηθεί με τον Λίμπερμαν.

Αργότερα σήμερα η Άστον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ και μετά με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της αποστολής από την 'Αστον μιας επιστολής στην οποία ζητεί μια "δυνατή κίνηση" του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) πριν από το καλοκαίρι και εκτιμά ότι "δεν είναι η στιγμή για μονομερείς ενέργειες".

"Ο στόχος είναι να έχουμε μια σύνοδο του Κουαρτέτου γρήγορα, στις αρχές Ιουλίου το αργότερο, στην Ουάσινγκτον", που θα καθορίσει τις παραμέτρους για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί από το Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες. http://www.enet.gr/

1 σχόλιο:

  1. Και να σκαφτεί κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου συνεργάζεται, με τα κατοχικά στρατεύματα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, για τα μαύρα αργύρια του Λεβαθιάν, την ίδια στρατιωτική μηχανή που επί χρόνια, έμεσα, στηρίζουν τα κατοχικά στρατεύματα του Αττίλα στην Κύπρο, και την ίδια δε στιγμή που οι Έλληνες ζητούν αποζημείωσει για τις θηριωδίες των Ναζίστικών κατοχικών στρατευμάτων συνασκείτε η Ελληνική αεροπορία στο Αιγαίο με τους βιαστές των πιο ευγενικών ονείρων του ανθρώπου, για μια ζωή εν ειρήνη σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Φτάνει πια αρκετά οι επιφόρτισαν με δυστυχία την παγκόσμια μεταπολεμική πολιτική, οι Ροστιλδικοί κι οι Ροκφελέριδες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εκμεταλευόμενοι το δράμα του εβραικού στοιχείου στη δύση, εις βάρος των λαών της Μεσσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.