2/11/11

Αισιοδοξεί για το 12 η Noble Energy

Αισιοδοξεί για το 12 η Noble Energy
Η πλατφόρμα Όμηρος της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, που διεξάγει την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αισιοδοξεί η εταιρεία Noble Energy, ότι οι επιστήμονές της θα βρουν στο οικόπεδο 12, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο συνεχίζουν τη γεώτρησή τους, κάτι τόσο σημαντικό όσο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ, που απέχει 50 χιλιόμετρο από το κυπραικό οικόπεδο που έχουν ονομάσει «Αφροδίτη».
Τους λόγους στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία της η NobleEnergy, ανέλυσε ο Διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο, John Z. Tomich, σε διάλεξη που έδωσε χθες το βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανέδειξε, παράλληλα, τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η Κύπρος σε ότι αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αέριου που πιθανόν να εντοπιστούν εντός της ΑΟΖ της.

Από το Ισραήλ στην Κύπρο
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Noble Energy στην Κύπρο, οι εργασίες ξεκίνησαν από το Ισραήλ, και από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. «Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο» ήταν η αναφορά του.
Η πρώτη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου έγινε το 2000, το 2002 υπεγράφη συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το 2004 άρχισε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο.

Αισιοδοξεί για το 12 η Noble Energy
Χάρτης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, όπου διακρίνονται τα οικόπεδα με τα "χρυσά" κοιτάσματα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, Ταμάρ και Μαρί Β. 
Εκτενώς αναφέρθηκε ο John Z. Tomich στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν. Το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, ήταν το οικόπεδο Μασρί Β, ενώ το Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα. Στο Ταμάρ διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα.
Το τρίτο ισραηλινό οικόπεδο, το Λεβιάθαν, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο 12, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο» ήταν η αναφορά του Διευθυντή της Noble Energy.

Ερευνητική η γεώτρηση
Αναφερόμενος στις εργασίες στο οικόπεδο Αφροδίτη, ο John Z. Tomich εξήγησε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μία ερευνητική γεώτρηση. Και πρόσθεσε πως για την Noble Energy, η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. «Ένας τέτοιος αγωγός δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο είναι εφικτή η κατασκευή του» συμπλήρωση.
Κατά τον Διευθυντή της Noble Energy, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή» εξήγησε. Και συνέχισε ότι «η περιοχή στο Βασιλικό είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο».
Η Noble Energy υπολογίζει ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο, θα κοστίσει γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, και θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ο Διευθυντής της εταιρείας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα βάλουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις εργασίας.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/28145 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.