20/11/11

Ο μύθος και τα 20 δισ. των CDS

Τάσος Μαντικίδης
Με την Ελλάδα να κινείται για μεγάλο διάστημα μεταξύ άτακτης και συντεταγμένης χρεοκοπίας, τα περίφημα πλέον CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα που συνάπτουν οι επενδυτές ως προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας της χώρας μας, πέρασαν στη σφαίρα του μύθου.

Το ποσό δε που υπολογιζόταν πως θα μπορούσε να πληρωθεί από την ενεργοποίηση των CDS φημολογείτο κατά καιρούς στο δυσθεόρατο ύψος των 90 δισ. δολ, συντηρώντας των «μύθο των κερδοσκόπων». Η τελική απόφαση πάντως για το εάν έχει προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» ώστε να πληρωθούν τα εν λόγω ασφάλιστρα επαφίεται στην επιτροπή προσδιορισμών του ISDA, η οποία θα εξετάσει το θέμα όταν θα της ζητηθεί από κάποιον που δραστηριοποιείται στην αγορά των CDS.
Σήμερα η παγκόσμια αγορά αντιστάθμισης πιστωτικών κινδύνων (credit default swaps) κυμαίνεται στα 32 τρις. δολ και αφορά σε στοιχήματα έναντι κρατών και εταιρειών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Depository Trust and Clearing Corporation, η ονομαστική αξία των στοιχημάτων-συμβολαίων σε ισχύ επί του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας κυμαίνονται σήμερα στα 53 δις. δολ (από 80 δις. στην κορύφωση της κρίσης), ενώ η καθαρή αξία (αν δηλαδή εξαιρεθούν οι ενδιάμεσες αγοραπωλησίες) των «στοιχημάτων» επάνω στο ελληνικό χρέος υποχώρησαν στα 3,7 δισ. δολ. (από 10 δις. δολ. στην κορύφωση της κρίσης).
Αν λοιπόν υποθετικά πυροδοτούνταν ένα «πιστωτικό επεισόδιο» πάνω στο ελληνικό χρέος το τελικό ποσό που θα πληρωνόταν στους κερδοσκόπους επενδυτές θα καθοριζόταν από το βαθμό μόχλευσης των συμβολαίων η καθαρή αξία των οποίων δεν υπερβαίνει όπως αναφέρθηκε τα 3,7 δις. δολ. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς ο βαθμός μόχλευσης κυμαίνεται μεταξύ του 5 και του 10 με αποτέλεσμα το τελικό ποσό που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πληρωθεί στους κερδοσκόπους δεν ξεπερνά σήμερα τα 20 δις. δολ.
Η εν λόγω αγορά πάντως δείχνει να εισέρχεται σε μία νέα φάση. Αρχικώς ήρθε ο νέος κανονισμός της ΕΕ να βάλει «φρένο» στην οργανωμένη κερδοσκοπία καθώς απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις ασφαλίστρων κινδύνου για κρατικά ομόλογα.
Από την άλλη, η ελληνική κρίση έδειξε πως η εν λόγω αγορά μπορεί να μην έχει τελικά την σπουδαιότητα που της προσδόθηκε, στερούμενη ακόμη και λόγω ύπαρξης, αφού οι επενδυτές-κερδοσκόποι θα αναρωτηθούν αν πρέπει να τοποθετηθούν σε μία αγορά που… δεν πληρώνει, αν και αυτό για ορισμένους ίσως πιέσει τελικά ανοδικά το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού των κρατών.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.