25/11/11

Τουρκία: Προσεγγίζει εκτάκτως την Ιορδανία για το μέλλον της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε εκτάκτως με τον Ιορδανό ομόλογο του,  Nasser Judeh και συζήτησε τις εξελίξεις στην γειτονική Συρία. Η συνάντηση ήρθε λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες επαφές του κ. Νταβούτογλου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης.



Μετά την σημερινή συνάντηση τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ιορδανίας κάλεσαν την Δαμασκό να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο της Αραβικής Ένωσης για διέξοδο από την πολιτική κρίση στην Συρία.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της Αραβικής Ένωσης, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για “τελευταία ευκαιρία” που έδωσε η διεθνής κοινή γνώμη στην κυβέρνηση της Συρίας. 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εκτός από την Κρίση της Συρίας, η Άγκυρα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη. Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχής επικοινωνία με την ηγεσία της Χαμάς και την προεδρία της παλαιστινιακής διοίκησης. Σε συνεργασία με την Ιορδανία, η Τουρκία προωθεί την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αραβικά μέσα ενημέρωσης και οι αραβικές πρωτεύουσες παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον την κινητικότητα της τουρκικής διπλωματίας στις αραβικές χώρες. Από την άλλη, σε ότι αφορά την νέα λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας βάλλουν κατά της στρατιωτικής διοίκησης της Αιγύπτου με το πρόσχημα ότι κωλυσιεργία και δεν παραδίδει εγκαίρως την εξουσία στους πολιτικούς.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη 
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.