17/11/11

Αναποφάσιστη για το μέλλον της Συρίας η Τουρκία Αποφεύγει την στρατιωτική εμπλοκή της στην κρίση της Συρίας.

Του Νίκου Στέλγια
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι σχέσεις της Δαμασκού – Άγκυρας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Το ένα σκληρό ανακοινωθέν της Άγκυρας ακολουθεί το άλλο. Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας στην Συρία, η τουρκική κυβέρνηση βάλλει κατά της κυβέρνησης της Συρίας. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγους μήνες μετά από τις εικόνες και μηνύματα φιλίας και συνεργασίας που εξέπεμψαν οι πολιτικές ηγεσίες των δυο γειτονικών χωρών. Μόλις λίγους μήνες πριν, στην Άγκυρα μια μερίδα αναλυτών είχε φτάσει στο σημείο να κάνει λόγο για υποτιθέμενη συνομοσπονδία Συρίας – Τουρκίας.

Από ότι φαίνεται στην Άγκυρα τα όνειρα για την υποτιθέμενη συνομοσπονδία έχουν ξεχαστεί προ πολλού. Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, μια σημαντική μερίδα υποστηρικτών του Τούρκου πρωθυπουργού προτείνουν την διπλωματική και την στρατιωτική ανάμειξη της χώρας τους στην Κρίση της Συρίας. Κατά την άποψη τους, οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Συρία προσφέρουν μια “χρυσή ευκαιρία” στην Τουρκία. Οι ίδιοι βλέπουν στον ορίζοντα να αναδύεται ένα νέο καθεστώς στην Συρία, το οποίο θα ελέγχεται από το Κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών και το οποίο θα διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

Μια είδηση από μια συντηρητική τουρκική ιστοσελίδα έρχεται να δώσει διαστάσεις στις ελπίδες των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “israhaber”, το Κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών συμφώνησε για την εισβολή της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αναποφάσιστη για τον μελλοντικό της ρόλο στα εσωτερικά δρώμενα της Συρίας. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, δια του στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγκυρα έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις στην Δαμασκό. Παράλληλα, απείλησε την Δαμασκό με διακοπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, η συγκεκριμένη απειλή δεν έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι αυτή την στιγμή. Την ίδια στιγμή, οι κύκλοι της τουρκικής πρωθυπουργίας αποφεύγουν κάθε είδους νύξη στην υποτιθέμενη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας τους στην Κρίση της Συρίας. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι περιορίζονται να τονίσουν ότι ο ηγεσία της Συρίας πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, δεν επεξηγούν τον τρόπο της αλλαγής. Το μόνο που αφήνουν να εννοηθεί είναι ότι η Συρία δεν πρέπει να δεχθεί ξένη, δυτική επέμβαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τον δυτικό, αραβικό και κουρδικό τύπο, πρώην μέλη του στρατού και της κυβέρνησης της Συρίας, έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου αναδιοργανώνονται για να δημιουργήσουν δομές μιας εξόριστης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη κατηγορεί την Άγκυρα με το πρόσχημα ότι παρέχει υλική υποστήριξη στους αντάρτες της Συρίας.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.