2/11/11

Αθρόες συλλήψεις Κούρδων ακτιβιστών από την τουρκική αστυνομία

Σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα και σχετίζονται με Κούρδους αυτονομιστές προχώρησε την Τρίτη η τουρκική αστυνομία μετά από δικαστική απόφαση.Όπως μετέδωσε το Anadolu κρατούνται 44 άτομα ενώ τρεις ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.Μεταξύ τους είναι ο Ράγκιπ Ζαρακολού, εκδότης ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες διώξεις λόγω των βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει ο εκδοτικός του οίκος, Belge: τα βιβλία αφορούν τις μειονότητες στην Τουρκία, μεταξύ τους και την ελληνική.Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Μπισρά Ερσανλί, καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της επιτροπής του τουρκικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) για το Σύνταγμα.


Η τουρκική δικαιοσύνη θεωρεί τους συλληφθέντες συνδεδεμένους με μια οργάνωση που υποστηρίζει πως είναι πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, οι συλληφθέντες, πολλοί εκ των οποίων ανακρίνονται για περίπου 11 ώρες, φέρονται να είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» λόγω της σύνδεσής τους με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2005 από το PKK, με στόχο την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού σχήματος, σύμφωνα με μια δίωξη που είχε γίνει το 2009.

Σημειώνεται ότι πάνω από 2.500 Κούρδοι, περιλαμβανομένων πέντε βουλευτών του BDP και πολλών εκλεγμένων δημάρχων, βρίσκονται στη φυλακή.

Περίπου 100 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της ίδια έρευνας πριν από ένα μήνα. Άλλοι 150 πολιτικοί και ακτιβιστές δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ για την ίδια υπόθεση, σε ειδική, μεγάλη δικαστική αίθουσα. Παρόμοιες δίκες διεξάγονται σε αρκετές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι τελευταίες συλλήψεις ακολουθούν την κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK κατά των τουρκικών δυνάμεων αλλά και τις αεροπορικές και χερσαίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον ανταρτών της οργάνωσης.

Από τα μέσα του καλοκαιριού μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει σχεδόν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς ο τουρκικός στρατός να έχει καταφέρει να σταματήσει πλήρως τις επιχειρήσεις των Κούρδων.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4669659 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.