22/11/11

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη δύο δημοσιογράφων για την υπόθεση Εργκένεκον

Ο Νεντίμ Σενέρ (με το καφέ σακάκι), ο οποίος είχε τιμηθεί το 2010 με το βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου και βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και εννέα μήνες.

Η δίκη δύο φημισμένων ερευνητών δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν μια οργάνωση που επεδίωκε να ανατρέψει τη συντηρητική ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας άρχισε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω διαμαρτυριών από πολλούς δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.


Προφυλακισμένοι εδώ και εννέα μήνες, ο Νεντίμ Σενέρ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2010 με το βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, και ο Αχμέτ Σικ, ήταν παρόντες στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης τους, σε μια αίθουσα γεμάτη δικηγόρους και δημοσιογράφους, διαπίστωσε μια πηγή που ήταν παρούσα στο ακροατήριο.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται, μαζί με άλλα 12 πρόσωπα, ότι βοήθησαν το λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο είναι ύποπτο ότι επιχείρησε να δημιουργήσει έδαφος ευνοϊκό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Οι Σενέρ και Σικ απειλούνται με ποινές κάθειρξης από επτάμισι ως 15 ετών.Στο κατηγορητήριο υπογραμμίζεται ότι το δίκτυο Εργκένεκον είχε δημιουργήσει έναν κλάδο «μέσων ενημέρωσης» για να «κατευθύνει την κοινή γνώμη», εξασφαλίζοντας κυρίως ότι «οι πράξεις προβοκάτσιας θα έχουν συγκινησιακή απήχηση στην κοινωνία».Έξω από το δικαστήριο, περίπου 200 δημοσιογράφοι και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των κατηγορουμένων. «Δεν υπάρχει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία», έγραφε ένα πανό.Το δικαστήριο όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 26 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει την προσφυγή δύο Τούρκων δημοσιογράφων
Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει την προσφυγή των δύο Τούρκων δημοσιογράφων Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συνομωσίας κατά της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούν την Τουρκία για παραβίαση των ελευθεριών τους για την κράτησή τους χωρίς επαρκή στοιχεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μεγάλη περίοδος προφυλάκισης στην Τουρκία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΕΔΑΔ, προστίθεται, ζήτησε από την Τουρκία να δώσει απαντήσεις για την κράτηση των Σενέρ και Σικ και να εξηγήσει τη διασύνδεση μεταξύ των όσων έχουν δημοσιεύσει οι δύο δημοσιογράφοι και των τρομοκρατικών οργανώσεων.


www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.