14/11/11

Ακόμη πιο δύσκολη τώρα η επίλυσης του Κυπριακού

Ακόμη πιο δύσκολη τώρα η επίλυσης του Κυπριακού
Ημερίδα για το Κυπριακό υπό το φως της προοπτικής για άντληση φυσικού αερίου, διοργάνωσε στο Βερολίνο το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ και το Γερμανοκυπριακό Φόρουμ (DZF). Αφορμή της ημερίδας ήταν τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η άσκηση πιέσεων της Τουρκίας στο Λίβανο και την Αίγυπτο για να μην επικυρώσουν τις συμφωνίες για καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Κύπρου.

Αυτές οι εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές που συμμετείχαν, Γερμανοί πολιτικοί και εμπειρογνώμονες, αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από ολόκληρη τη Κύπρο.

Ενα από το ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν για επιβολή των τουρκικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή ακόμη και με πολεμικά μέσα.

Αν το εννοεί ο κ. Ερντογάν στα σοβαρά, τότε θα πρέπει να ξεγράψει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, υποστήριξε η πρώην Αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο Μέχτιλντ Ρότε.

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο», είπε η κ. Ρότε, «ο Ερντογάν έθεσε στην κ. Μέρκελ με πολύ έντονο τρόπο το αίτημα ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία επιμένει σε αυτήν την προοπτική και ότι επενδύει στην ελπίδα, ότι τόσο στην Γερμανία όσο και στη Γαλλία θα έλθουν άλλες πολιτικές δυνάμεις στην εξουσία, και ότι έτσι θα προκύψουν μεγαλύτερες ευκαιρίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.»

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας δεν την παρεμποδίζει όμως να συνεχίζει την πάγια πολιτική της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πράξη, αυτή η πολιτική εκφράζεται τόσο με την άρνηση της υλοποίησης του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, την αμφισβήτηση των συμφωνιών της Λευκωσίας με τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, όσο και με την ανακοίνωση ότι θα παγώσει τη συνεργασία με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το 2012.

Στο εύλογο ερώτημα, γιατί ενόψει αυτής της εξέλιξης δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ΕΕ αλλά και η Γερμανία ως ο σημαντικότερος εταίρος, απαντά ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν. «Θα πρέπει να πω με ειλικρίνεια ότι ούτε το γερμανικό κοινοβούλιο ούτε και το Υπουργείο Εξωτερικών ασχολούνται, όπως θα ήταν σωστό, με τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια ή και τη Βόρειο Αφρική. Και αυτό επειδή και εμείς εμπλεκόμαστε στην οικονομική κρίση.»

Ανεξάρτητα από την τρέχουσα οικονομική κρίση, το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν δημιουργηθεί μια νέα εστία διενέξεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του ο Γκύντερ Ζόιφερτ από το Ινστιτούτο «Επιστήμη και Πολιτική».

«Ως προοπτική θα έβλεπα να αποτελέσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο τμήμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Και αυτό όχι μόνον επειδή η Ευρώπη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αγοραστή αυτού του αερίου, αλλά και επειδή διαθέτει τα οικονομικά μέσα για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στις αγορές. Κατά αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα μπορούσε να παρέμβει έμμεσα στην επίλυση του Κυπριακού, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει άμεσα, επειδή η Άγκυρα το απορρίπτει”, είπε.

Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα της Deutsche Welle, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα μετατραπεί σε καταλύτη του Κυπριακού.

''Εδώ να θυμίσουμε ότι ανάλογες σκέψεις είχαν διατυπωθεί και παλιότερα, ότι δηλαδή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για το κυπριακό. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά'', καταλήγει το τηλεγράφημα.http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/29057

«Δωρητής» στη λύση το αέριο
Ντάουνερ: Μερική χρηματοδότηση από τα έσοδα του φυσικού πλούτου
Φωτογραφία
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μερική χρηματοδότηση της λύσης μπορεί να προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτή τη θέση διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας προ ημερών το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα της τριμερούς στο Greentree του Λογκ Άιλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στον αξιωματούχο του ΟΗΕ τέθηκε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ερώτημα κατά πόσο οι έρευνες, που διεξάγονται από την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΑΟΖ της, επηρεάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είπε πως η διαδικασία δεν επηρεάζεται, τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι. Στη συνέχεια ανέπτυξε μια θεωρία περί «πετυχημένου γάμου». Είπε συγκεκριμένα ότι σε έναν «πετυχημένο γάμο χρειάζεται και η προίκα» σπεύδοντας να αναφέρει πως υπάρχει συμφωνία όπως τον φυσικό πλούτο της Κύπρου να διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, εξήγησε, θα έχουν οφέλη και οι δύο κοινότητες.
 
Είναι, πάντως, προφανές από τις ερωτήσεις, που έχουν τεθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως το θέμα των ερευνών απασχολεί ευρέως τις ξένες κυβερνήσεις, η πλειοψηφία των οποίων φαίνεται να αποφεύγει να αγγίξει για ευνόητους λόγους τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκαν υπέρ της συνεχιζόμενης διαδικασίας των συνομιλιών αλλά και εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας επιβολής. Σε αντίθεση με τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, που επιστράτευσε, όπως έγραψε χθες ο «Φ», τον μπαμπούλα της αποχώρησης του ΟΗΕ από την Κύπρο. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφέρθηκε στη στάση των δύο διαπραγματευτών στη διαδικασία. Χωρίς να είναι σαφής και να κατονομάσει, είπε πως η μια πλευρά προβαίνει «σε υποχωρήσεις και είναι θετική» ενώ η άλλη δεν είναι δεκτική. Μια τοποθέτηση που προδήλως μπορεί να τύχει διάφορων ερμηνειών, από τη στιγμή που ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ περιορίστηκε σε μια γενική και εν πολλοίς αόριστη τοποθέτηση. 

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί «κυπριακής ιδιοκτησίας»

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
ΣΤΟ ΛΟΓΚ Άιλαντ μεταξύ των συζητήσεων, που έγιναν, ήταν και αυτό της ιθαγένειας. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκείνο το οποίο συζητείται είναι ποιος θα δίνει ιθαγένειες μετά τη λύση του Κυπριακού. Δηλαδή, η κεντρική κυβέρνηση, ή θα έχουν δικαίωμα και τα συνιστώντα κρατίδια; Σε αυτό φαίνεται να επικεντρώνονται οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ιθαγένειας, που συζητείται στα πλαίσια του κεφαλαίου της διακυβέρνησης.

Βράζουν μηχανές και βάζουν μπροςΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΑΖΟΥΝμπρος και πάλι τη διαδικασία τα Ηνωμένα Έθνη. Με σαφώς διαφοροποιημένη τη μεθοδολογία, στοχεύουν, στο δίμηνο μέχρι τη νέα τριμερή, να αναδείξουν όσες περισσότερες συγκλίσεις είναι δυνατό να επιτευχθούν. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως είναι δυνατό να αυξηθούν οι συγκλίσεις σε βαθμό που θα επιτρέψουν στην πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος του Διεθνούς Οργανισμού, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις διαφορές. Το δεύτερο σενάριο, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του, είναι η αναστολή των προσπαθειών μέχρι και μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. Τι θα γίνει, όμως, με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.; Είναι σαφές πως κάποιοι κύκλοι επιμένουν πως το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η νέα μεθοδολογία θα δοκιμαστεί μέχρι τον Ιανουάριο. Μια διαδικασία σε τρία ή και περισσότερα επίπεδα. Συναντήσεις Χριστόφια - Έρογλου, εκ του σύνεγγυς των Ηνωμένων Εθνών με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες ( πήγαινε-έλα, όπως και στο Λογκ Άιλαντ) και εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων. Και σε αυτό το επίπεδο, των ειδικών, οι συναντήσεις θα είναι χωριστές. Είναι προφανές πως, όταν και όποτε θεωρηθεί αναγκαίο για διευκρινίσεις ή και περαιτέρω συζητήσεις, Ιακώβου και Οζερσάι θα κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Ήδη και στις δύο πλευρές η προετοιμασία έχει αρχίσει, έχοντας βασικά την προσοχή τους σε όλες τις εσωτερικές πτυχές. Κυρίως στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και ειδικότερα στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις στην τριμερή του Greentree στο Λογκ Άιλαντ.
 http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.