8/11/11

Μπαγίς: Εάν οι Ε/κ αναγνωρίσουν την Τύμπου, ανοίγουμε αεροδρόμια-λιμάνια

Δεν πρόκειται η Τουρκία να εγκαταλείψει την Κύπρο για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε την ΕΕ για χάρη της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις και αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς.


Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, εάν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν το αεροδρόμιο Τύμπου για τις διεθνείς πτήσεις, τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στους Ελληνοκυπρίους, δήλωσε ο κ. Μπαγίς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση.

Ο κ. Μπαγίς υπενθύμισε ότι τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια ήσαν ανοικτά για την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και το 1987 και επανέλαβε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς αποδεικνύει πως δεν επιθυμεί τη λύση, η οποία -όπως ανέφερε- εφ' όσον θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, θα είναι προς όφελος όλων.

Μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο κ. Μπαγίς, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.

Ο κ. Μπαγίς ισχυρίσθηκε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι μόνον ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό αλλά χίλια βήματα και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει κάθε πρόταση ότι η ΕΕ έκανε λάθος που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της και ότι αυτό το παραδέχονται και οι αρμόδιοι της ΕΕ κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις των.

Από τον κ. Μπαγίς χαρακτηρίσθηκε ως ''προβοκάτσια'' η ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαια, ενώ ισχυρίσθηκε πως η τουρκική πλευρά είναι ειλικρινής για τη λύση και υπενθύμισε την πρότασή του, που δεν έγινε αποδεκτή, όπως για τη λύση του προβλήματος ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την εκλογή του Πάπα, δηλαδή οι ηγέτες να κλεισθούν σε ένα δωμάτιο και να εξέλθουν από αυτό μόνον με συμφωνία για τη λύση.

Μπαγίς: «Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό η ΕΕ θα παραμείνει σαν κουτσή πάπια»
Ο Ε. Μπαγίς σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει την λύση του Κυπριακού.Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, η ΕΕ θα παραμείνει σαν κουτσή πάπια, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό σταθμό Bayrak, ο Ε. Μπαγίς σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει την λύση του Κυπριακού.Ο κ. Μπαγίς επιμένει ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, επιθυμεί λύση και υποστηρίζει ότι μια λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις συνομιλίες των δυο πλευρών.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Δεν τα ήξεραν γιωργάκηδες σημίτηδες ντόρες και άλλοι ευάεροι και ευήλιοι γκούχου γκούχου έλληνες γκούχου γκούχου πολιτικοί λεζενιαμερντεκολ υποστηριζωμεν, ότι την τουρκία το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κρατήσει τα αδίκως κεκτημένα και μέσω της ένταξης στην ΕΕ να τα νομιμοποιήσει; Μια χαρά τα ήξεραν. Αλλά το οθωμανικό είναι ανίκητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.