5/2/12

Δεν μου αρέσει η Ελλάδα του ομορφάντρα


 της Χριστίνας Ταχιάου
Η συνειδητοποίηση ήρθε πριν λίγα χρόνια και με βάρεσε σα χαστούκι: κατάλαβα ότι δε μ’ αρέσει η Ελλάδα. Τόσο απλά. Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν αυτό. Το χειρότερο ήταν όταν κατάλαβα ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσω να αλλάξω κάποια από αυτά που θεωρούσα κακώς κείμενα: κατάλαβα ότι η Ελλάδα αρέσει στους Έλληνες. Άρα, το λάθος είμαι εγώ.

Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν νιώθω καν Ελληνίδα τέτοιας Ελλάδας. Ποια Ελλάδα να υπερασπιστώ και με ποια Ελλάδα να ταυτιστώ; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να δίνει φακελάκι; Με την Ελλάδα που κυκλοφορεί στο δρόμο λες και είναι μόνη της; Με την Ελλάδα που λατρεύει τα 100 ντεσιμπέλ; Με την Ελλάδα που φυσάει τον καπνό της στα μούτρα του απέναντι; Με την Ελλάδα που παραβιάζει όποιο νόμο γουστάρει; Με την Ελλάδα που δικαιολογεί την παρανομία; Με την Ελλάδα που νιώθει ανώτερη από τους «ξένους»; Με την Ελλάδα που καμαρώνει επειδή κατασκεύασε κάτι ελεεινής ασχήμιας χωριά; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να απλώνει ξαπλώστρες στις άλλοτε πανέμορφες παραλίες; Με την Ελλάδα που θεωρεί φυσιολογικό να πηγαίνει σε απίθανης αρπαχτής κλαμπ και καφέ και να παρακαλάει κάτι άθλιους φουσκωτούς τύπους της νύχτας να μη φάει πόρτα; Με την Ελλάδα που πιστεύει ότι δεν μπορεί να διοριστεί χωρίς μέσο; Με την Ελλάδα που φιλάει κατουρημένες ποδιές για να κάνει τη δουλειά της; Με την Ελλάδα που θεωρεί λογικό να πληρώνει ένα κάρο λεφτά σε μπουζούκια και μπαρ και μετά να οδηγεί μεθυσμένη; Με την Ελλάδα που πιστεύει «Και τι έγινε που έπιασαν τους Καραμπέρηδες; Αυτοί είναι το πρόβλημα;»; Με την Ελλάδα που απαιτεί να «φέρουν πίσω τα κλεμμένα» αλλά εξαιρεί τον εαυτό της από την επιστροφή; Με την Ελλάδα που διεκδικεί το δικαίωμά της να εξακολουθήσει να λειτουργεί κουτοπόνηρα; Με την Ελλάδα που πάσχει από έλλειψη φιλοδοξίας;
Όχι, δεν είμαι αγία. Όλα τα παραπάνω, τα απορρίπτει ο «ενήλικος» εαυτός μου. Ο «ανήλικος», έχει υπάρξει μέρος αυτού που τώρα απορρίπτω. Ίσως γι αυτό ενοχλούμαι τόσο πολύ τώρα. Το θέμα είναι ότι ο «ενήλικος» έχει περάσει στο άλλο άκρο. Θέλει τάξη, ησυχία, τυπικότητα κι αξιοκρατία.
Για μένα, η κρίση υπάρχει εδώ και χρόνια. Και δεν εννοώ την οικονομική, εννοώ την αισθητική, πολιτιστική, αξιακή κρίση. Η οικονομική κρίση δεν με εξέπληξε καθόλου. Αντίθετα, με εξέπληξε το γεγονός ότι τόσοι έξυπνοι άνθρωποι εξεπλάγησαν.
Την πρώτη φορά που είδα τη διαφήμιση με τον «ομορφάντραμου» ένιωσα ένα κρύο χέρι να μου σφίγγει το κεφάλι. Το ίδιο είχα νιώσει κι όταν είδα τις διαφημίσεις με την «αγαπούλα την κουκούλα» και «τη φουκαριάρα τη μάνα μου». Είναι οι διαφημίσεις που συμβολίζουν την Ελλάδα που δε μ’ αρέσει. Την Ελλάδα του γηπέδου, του βρώμικου, της φοροδιαφυγής, του μέσου, της διαφθοράς, του ψυχοπονιάρη, του τεμπέλη, του λαθραίου, του καταφερτζή, του αναίσθητου, του Ελληνάρα. Το χειρότερο είναι ότι όλοι, μικροί – μεγάλοι, απ΄ όλα τα στρώματα της κοινωνίας, γελάνε με τις διαφημίσεις αυτές. Το χαίρονται, ρε παιδάκι μου.
Φρικάρω. Φρικάρω με τις διαφημίσεις και με τη συνεχή αναπαραγωγή τους. Νιώθω ένα τσίμπημα δυστυχίας όποτε ακούω τη λέξη «ομορφάντρα μου». Μου έρχεται στο νου και η εικόνα: ασπρόμαυρη Ελλάδα, κοντοί κι άσχημοι άντρες, τσίκνα, βρωμιά ιδρώτα στο γήπεδο, λίπη και λίγδες. Όταν ακούω τη φράση «τι βάζω μέσα; Τη μάνα μου και τον πατέρα μου βάζω μέσα!» μου έρχεται στο νου ένα φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
«Γιατί όμως πιστεύεις ότι έχουν τόση απήχηση αυτές οι διαφημίσεις;» με ρώτησε η φίλη μου. Μα, επειδή, ο Έλληνας σε αυτήν ακριβώς την Ελλάδα νιώθει άνετα. Στην Ελλάδα της αγαπούλας, του ομορφάντρα μου και της φουκαριάρας της μάνας του. Στην Ελλάδα της δραχμής...
Η Χριστίνα Ταχιάου είναι δημοσιογράφος
Πηγή

12 σχόλια:

  1. >Χριστίνα Ταχιάου. Μαθαίνει μετά μανίας γερμανικά, γιατί όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει οδηγός βουνού στις Άλπεις. Μένει ν’ αποφασίσει αν θα είναι στις γαλλικές ή τις γερμανικές, χωρίς ν’ αποκλείει και τις ελβετικές ή τις αυστριακές. Εργάζεται από το 2004 στο δημοσιογραφικό συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Ήταν αρχισυντάκτρια στις «Επιλογές» ενώ από το 2009 είναι στο ελεύθερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Πέρασε την επταετία 2003 - 2010 ως συμβασιούχος στην ΕΡΤ3, διατηρώντας εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό 102.<
    Αλλη παλι αυτη η καριεριστρια που ητανε διπλοθεσιτισα με συμβαση στην ΕΡΤ3 και εκπομπη σε Ρ/Σ και θελει αφου φτυσει πισω τους ...αμαρτωλους ,αυτη η "καθαρη" να παει στα σαλε για σκι και βαλε ...εκει γινονται οι γνωρημιες.Αντε κοπελλα μου απο εδω και παρατα μας ,και αυτη η "καθαρη" δεν ητανε Σαββα για αναρτηση εδω.Βαριεμαι και δεν της χαλαλιζω ουτε λεπτο αυτης για να ψαξω την ποιοτητα της κυρας αυτης.. διαφορετικα ....
    Πολυ νωρις ξεκινησε τις υβρεις για να κανει μεσω αυτων την καριερρα της,αντε απο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, έχω προβλήματα με τη δουλειά μου, όπως όλη η Ελλάδα και δεν βλέπω καμιά προοπτική προς το παρόν, γι αυτό σκέφτομαι ν’ αλλάξω πράγματα. Να αποκτήσω νέες γνώσεις, δεξιότητες, πιθανόν ν’ αλλάξω τόπο κατοικίας, ίσως και χώρα. Ίσως να μην κάνω και τίποτα από αυτά, έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ξέρει τί του επιφυλλάσσει το μέλλον του.
    http://www.parallaximag.gr/content/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82
    Ναι να αλλαξεις χωρα και να μας αφησεις ησυχους κυρα μου,τραβα για σκι στην ελβετια.Εμεις εδω ειμαστε κακα παιδια και δεν μας πας.αντε μωρε απο εδω πρωι πρωι.Α ρε Σαββα πρωι πρωι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδή δεν πρέπει να ασχολούμαστε με politically correct τύπισες που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, σας παραπέμπω στο σχολιασμό του Κώστα Καββαθά, ο οποίος τα λέει όλα:

    http://kavvathas.wordpress.com/2012/02/04/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1/#comment-14635

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Σίχτήρ στα χρόνια τα παλιά, σιχτήρ και στα καινούρια Γι'αυτό το κράτος που τιμά τα ξεστρωτα γαϊδούρια..."

    Το κράτος αυτό δεν είναι ελληνικό ,το έχουνε πει διαννοούμενοι όπως ο Γιανναράς, ο Κοντογιώργης.Και εξαιτίας αυτού το αυταπόδεικτου πλέον γεγονότος συμβαίνουν όσα συμβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως αντιλαμβανομαι σαυτην την χωρα οχι μονο δεν εμεινε χωρος για του δικους της ανθρωπους,αλλα ουτε και για τις πιο καθαρες ιδες!
    Ανεξαρτητα για το ποιος εισαι,αν
    εχεις καθαρες αποψεις για τα κακως κειμανα,πρεπει να του ``δινεις``.
    Τελικα το κατεστημενο ητα πολυ νωριτερα μπασμενο στην ``παγκοσμιωτητα``.
    Και στο δια ταυτα.Τελικα Χριστινα και καθε`` Χριστινο``,οχι μονο δεν αξιζει να φευγεις,γιατι φευγοντας μακρυα περνεις μαζι σου την ελπιδα
    και την καλη προοπτικη μια για παντα και χωρις επιστροφη,αλλα αξιζει να παραμεινεις και να πολεμισεις αυτο το εκτρωμα που φτιαχτηκε απο σαπιους, σαν αυτον που σε σχολιασε,γιατι δεν τον αρεσει η απολυμανση!

    Μπουρλοττο στα σκελια τους θελουν,πιστεψε με.Ενας μεταναστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Leontis πριν "αφυπνιστεις" εσυ,αν ποτε συνεβει αυτο, εγω γυριζα με το...φραγγελιο και εριχνα πυρ στους συμπατριωτες μου...τοτε λεοντι,ΟΧΙ ΤΩΡΑ!Τωρα η Ελλαδα μας, ποναει και ειναι στα συσσιτια και στην δυστυχια.Δεν βαραμε τωρα λεοντι.Τοτε να ησουνα παρων ,οχι τωρα.Φυσικα, αν επιθυμεις και εσυ ταξειδια για σκι θα σου εξασφαλισωμε το εισητηριο να μας αδιασεις την γωνια μαζι με την κυρουλα αυτη.Εγω δεν ενδιαφερομαι γιατι την εποχη που θηλαζες εγω εκανα σκι ορειβατικο και εφυγα οταν αρχισαν να σκανε μυτη στον ορεινο χωρο τυποι σαν και εσενα και την κυρουλα αυτην.Τοτε θεωρησα οτι οι νεοφωτιστοι ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ εμφανιζονται μονο για να ασελγησουν σε αυτα που λατρεψα και αυτο συνεχιζεται μεχρι τωρα με κυρατσες και συνοδους.Μακρυα εγω και με το κλειδι πισω απο την πορτα καλυτερα στην μοναξια μου παρα στα σκατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαδερον! Δεν ηξερα οτι η ορος Φαρισαιος ειχε και θυληκο γενος...Να υποθεσω οτι οταν η συγραφεας ειχε τις δυο θεσεις μαλλον δεν ειχε προσεξει τα προβληματα που περιγραφει?Κατα τ΄αλλα οπως ελεγαν και στην Σπαρτη ο πολεμος δεν κερδιζεται απο πολεμιστες που φευγουν αλλα απο αυτους που μενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μυκηναίος
    Δεν θα απαντουσα στον λεοντη αν ειχα διαβασει πρωτα την αναρτηση σου με το αρθρο του Καββαθα και τα σχολια που ακολουθησαν και ειναι υπεραρκετα σαν απαντηση σε μια ξυπασμενη κυριουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ακομα μια τυχαια απαντηση που βρηκα στο διαδικτυο για την ξιπασμενη κυριουλα

    iconology2009 on Φεβρουαρίου 5, 2012 στις 11:48 said:
    Α μωρή Αντουανέτα ευρωλιγούρισα! Που επειδή ξιπάζεσαι να μοιάσεις σε κάτι που όχι μόνο δεν θα το μπορέσεις αλλά ούτε και αξίζει τον κόπο, νομίζεις ότι θα γίνεις αυτόματα κάτι καλύτερο από τον ρόλο της δουλάρας που σού επιφυλάσσει ο τρόπος σκέψης σου. Που γίνεσαι ρατσίστρια με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να συλλάβει ποτέ μυαλό: αρνούμενη την ράτσα σου!

    Υ.Γ. Και μόνο ότι αυτή η ανόητη, ρηχή σαχλοβιόλα διαμορφώνει τα πολιτιστικά της, πολιτικά της και κοινωνικά της κριτήρια και τις αντιδράσεις της από τις εργατοώρες που ξοδεύει στην τηλεόραση-λες και η τηλεόραση είναι κοινωνία-δείχνει για ποιας ποιότητας στόκο-που έχει πληκτρολόγιο και θέση όμως!-μιλάμε. Τα σιχάματα του στάϊλινγκ (είναι τυχαίο ότι δουλεύει για τον Σταύρο Θεοδωράκη;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πισω απο καθε κειμενο δεν βλεπω, δεν διακρινω κυριουλες ουτε στερκς.Ενα ξερω μονο,πως για την τυχη μου και για την τυχη των παιδιων μου ,αλλοι κανονισανε,μα και λιγοτερο ,εγω!Ειναι ομως ακομα τραγικο να διαπιστωνω,μετα απο δεκαετιες να μουλενε φιλοι και μη,...εσυ δεν χωρας εδω ! Θελω να τους πω,οτι εχουν την νοτροπια της Βεαρμαχτ,κιας μην το θελανε!
    Ενταξει περνω την ευθυνη μονος μου για τις διαλογες μου πριν 30 χρονια,οταν εσεις πασχισατε να αλλαξετε τα κακως εχοντα,ενω αλλοι κρινετε,οτι απεφυγαν!
    Παντα θεωρουσα δειγμα της επιστροφης πατριδας και κοινωνιας μας στον καλο δρομο της αναπτυξης,με το ποσο συντομα θα επανενταξει τα ιδια της τα μελη.Και αυτο δεν εγινε ποτε!
    Αντιθετα μιλαμε για αποτυχιες και τα βαζουμε με τους εαυτους μας.
    Ειπα οτι πισω απο κειμενα δεν βλεπω
    προσωπα και σκοπιμοτητες,παρα μονο
    την καλη προθεση του δημοσιευοντος.

    Στο σημειο αυτο θα ηθελα να χαρισω,σε ολους το τραγουδι του σχορεμενου Παπαζογλου,..Αχ Ελλαδα σαγαπω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Leontis
    Εχεις σε πολλα δικαιο .Η κουβεντα μας δεν αφορουσε την δικη σου πορεια και ιδιως τα πολλα "γιατι" που εκφραζεις με παραπονο που ειναι πληρως σεβαστα αλλα την κυρια δημοσιογραφο που εβαλε εκτος τοπου και χρονου αλατι στις πληγες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.