21/2/12

ΕΔΑΔ: Δικαίωσε το δημοσιογράφο Ερμπίλ Τουζάλπ

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή του δημοσιογράφου Ερμπίλ Τουζάλπ, που είχε υποχρεωθεί από τα τουρκικά δικαστήρια να καταβάλει υπέρμετρη αποζημίωση, επειδή σε άρθρα του στην εφημερίδα Μπιγκουίν, είχε επικρίνει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ο Τουζάλπ, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων στην Τουρκία, στα άρθρα που δημοσίευσε στην εφημερίδα Μπιργκουίν, επέκρινε τον Τουρκο Πρωθυπουργό, για τη στάση του στις οικονομικές υποθεσεις της Τουρκίας και για το γεγονός ότι, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για την ανέγερση μνημείου της ''Ποντιακής Γενοκτονίας'' στη Θεσσαλονίκη.

Για την αρθρογραφία του καταδικάσθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση του Τούρκου Πρωθυπουργού και υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 10.000 τουρκικών λιρών.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε ότι, οι τελικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα τουρκικά δικαστηρια, για την επιδίκαση αποζημίωσης στον Τούρκο Πρωθυπουργό παραβίασαν το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην ελευθερία της έκφρασης.

Το Δικαστήριο συμπέρανε ακόμη ότι ακόμη και αν στα άρθρα του Τουζάλπ περιλαμβανονταν σκληρές εκφράσεις κατά του Τούρκου Πρωθυπόυργού, οι ποινές που του επιβλήθηκαν δεν συνάδουν μ' αυτά που πρέπει να ισχύουν σε μία δημοκρατική κοινωνία και σημείωσε ότι, τα περιθώρια της κριτικής που ασκουνται σ' έναν πολιτικό είναι πολύ ευρύτερα από τα αντίστοιχα περιθώρια κριτικής σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.