18/2/12

Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ: προς διαπλανητική Βαϊμάρη;

Η πολιτική της εφαρμογής του υπερπληθωρισμού που εφαρμόζεται στην Ευρώπη προκάλεσε την περιέργεια μέχρι και στην Αυστραλία.

Μπορούμε έτσι να διαβάσουμε στο κύριο άρθρο της Sydney Morning Herald την ακόλουθη ανάλυση: «Οι Ευρωπαίοι, όμως, έχουν ξεκινήσει μια πιο επιθετική εκστρατεία για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.




Όπως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λυγίσει το νομισματοκοπείο τυπώνοντας συνέχεια νέα χαρτονομίσματα, τροφοδοτώντας νέο χρήμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα επιτόκια».
«Ο νέος τιμονιέρης της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς να παραμερίσουν τις αντιρρήσεις τους. Η μέθοδος αυτή απέτυχε κατά την περίοδο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και είχε προκαλέσει έναν κεραυνοβόλο πληθωρισμό και κοινωνικές αναταραχές που οδήγησαν στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και του Αδόλφου Χίτλερ».

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) από την πλευρά της, άνοιξε μια νέα θυρίδα στις 4 Φεβρουαρίου, και η ΕΚΤ ήδη εξυπηρετήθηκε με 90 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική της γιγαντιαία νομισματική έκδοση. Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί αυτά τα δολάρια από την Fed για έκτακτα δάνεια στη διάθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται σε δυσκολία.

Μια νέα προσφορά τριετών δανείων θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, για ποσό που, σύμφωνα με ορισμένους δημοσιογράφους, θα πλησιάζει τα 1.200 δισ. ευρώ.
Αυτή η νέα παροχή της ΕΚΤ στις ιδιωτικές τράπεζες θα είναι με επιτόκιο 1%, σε αντάλλαγμα για διάφορες αξιώσεις που δεν αξίζουν ούτε καν ένα γεύμα σε εστιατόριο.
Αυτή η πράξη διαδέχεται τα 489 δισ. ευρώ που διατέθηκαν τον Δεκέμβριο.
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με επιτόκιο 5%, βάζοντας στη τσέπη τους την διαφορά. Όλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρήματα που παίρνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες τους, όπως συμβαίνει τώρα συχνά στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Αυτά τα δάνεια αντιπροσωπεύουν συνολικά 80 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανά χώρα κατά μέσο όρο για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Εξάλλου, η Wall Street Journal αναφέρει ότι τα κριτήρια για τις προβληματικές τράπεζες που καταθέσουν τίτλους για σύντομες περιόδους στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ή στη ΕΚΤ), σε αντάλλαγμα με μετρητά θα ελαστικοποιηθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ επί πλέον. Και αυτό, επίσης, με πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι.

Όλα αυτά δεν βοήθησαν και δεν θα βοηθήσουν την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 0,3% για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για την αγορά δημόσιου χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ, σε αντίθεση με ό, τι είχε ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα.
Οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι θα προτιμούσαν να επενδύσουν άμεσα σε εξοπλισμό και υποδομή, εκτιμώντας ότι θα βοηθούσε περισσότερα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Αυτή ήταν η δήλωση του Lou Jiwei, επικεφαλής του δημόσιου ταμείου επενδύσεων της Κίνας, της China Investment Corp., σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο την Τρίτη.
«Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα πραγματοποιηθούν κατά προτίμηση στις υποδομές και τη βιομηχανία, και θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας», είπε.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο επιβεβαίωσε επίσης την προθυμία της χώρας του να βοηθήσει τους Ευρωπαίους, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό σημαίνει πάνω απ 'όλα να οικοδομήσουν την πραγματική οικονομία.


2 σχόλια:

  1. Από την στιγμή που μπήκε η FED στο παιχνίδι, το παιχνίδι άλλαξε. Και η Γερμανία έχει τώρα δύο επιλογές. Ή να παίξει με όλη την Ευρώπη και να μοιραστεί τον λουφέ πουτ όσο σκληρά απέκτησε ή να ζήσει πλούσια Ελβετία με αντίστοιχο σκληρό νόμισμα.

    Το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη. Η ΕΚΤ δίνει ΠΟΛΛΗ ρευστότητα, μέσω τριετών δανείων (το λεγόμενο LTRO) αλλά και με μειούμενη ποιότητα "εγγυήσεων" από τις δανειολήπτριες τράπεζες -- που χρησιμοποιούν το "φρέσκο"¨χρήμα για να αγοράσουν τα ομόλγα των χωρών στις οποίες είναι. Αυτό κρατάει χαμηλά τα σπρεντς και δίνει ρευστότητα, η έλλειψη της οποίας παρα λόγ να σκάσει μια μεγάλη Γαλλική τράπεζα λίγο πριν την παρέβαση της FED.

    TI θα γίνει σε 3 χρόνια ότα τα 3ετή LTRO's πρέπει να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν (ή θου κύριε εάν κάποια από τις απδέκτριες πάθει τίποτα); Δύο τινά (και λίγο απλοϊκά). Ή θα έχουμε δεύτερο ευρώ (το πιθανότερο) ή η ΕΚΤ θα ...σκάσει. Εκτός εάν υπάρξει πραγματική οικονομική ανακαμψη και παραχθεί πραγματικός πλούτος, που μεταξύ μας, δεν το πιστεύω.

    Από την αρχή της κρίσης το 2008 ή 2007, κυκλοφορεί ότι από αυτή την κρίση ή θα μας καπελώσει όλους η Γερμανία, ή θα βγούμε οι φτωχοί από το ευρώ, ή θα φύγει η Γερμανία από το Ευρώ.

    Θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να έχει αλλάξει στο μεταξύ, η δομή του ευρώ, εκ των πραγμάτων..
    Οσο η FED εξακολουθεί να βρίσκεται στο παιχνίδι, οι πιθανότητες "αλλαγών" ενισχύονται.
    Προς το παρόν, η FED δίνει τα πρώτα μαθήματα "ευκαμψίας" προς την ΕΚΤ.
    Let us see...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.