8/2/12

Αργεντινή: Διαμαρτυρία, στον ΟΗΕ, για τις Μαλβίνες Νήσους


 Η Αργεντινή θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τη νέα «στρατιωτικοποίηση» από μέρους της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις νήσους Μαλβίνας (ή Φόκλαντς), δήλωσε χθες η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.
    «Πρόκειται να καταθέσουμε μια διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διότι αυτή η στρατιωτικοποίηση αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια», είπε η Κίρσνερ σε πολιτικούς και βετεράνους του προ τριακονταετίας πολέμου στα νησιά, σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.
    «Βρίσκονται στην διαδικασία να στρατιωτικοποιήσουν το Νότιο Ατλαντικό για άλλη μια φορά: δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά την αποστολή ενός υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού και του διαδόχου του θρόνου, τον οποίο θα προτιμούσαμε να βλέπαμε με πολιτική περιβολή», πρόσθεσε η πρόεδρος.
    Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποστείλει στις νήσους Μαλβίνας τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσουν ένα νέο αντιτορπιλικό και πιθανώς επίσης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ένα πυρηνικό υποβρύχιο.
    Εξάλλου η Φερνάντες δε Κίρσνερ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να αποχαρακτηριστεί, «μέσα σε 30 ημέρες», τμήμα τουλάχιστον της περιλάλητης ‘Έκθεσης Ράτενμπαχ’ του 1982 (φέρει το όνομα του στρατηγού εν αποστρατεία Μπενχαμίν Ράτενμπαχ, ο οποίος είχε ηγηθεί της επιτροπής του στρατού που ερεύνησε τον ρόλο των ένοπλων δυνάμεων στην ήττα στον πόλεμο).
    Η πρόεδρος της Αργεντινής έχει επικρίνει επανειλημμένα το γεγονός ότι η έκθεση παρέμεινε απόρρητη ως και σήμερα.
    Κοντά στην έδρα της προεδρίας διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της χώρας φώναζαν συνθήματα όπως «Έξω οι Βρετανοί από τις Μαλβίνας», «Οι Μαλβίνας είναι αργεντίνικες», και «όποιος δεν πηδάει είναι εγγλέζος».
    Ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και στο Λονδίνο κλιμακώνεται καθώς πλησιάζει η 30ή επέτειος από τη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες για τις νήσους (2α Απριλίου-14η Ιουνίου 1982), η ήττα στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση της χούντας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
    Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, 29 ετών, δεύτερος τη τάξει πιθανός διάδοχος του βρετανικού θρόνου, άρχισε την περασμένη Πέμπτη μια αποστολή διάρκειας έξι εβδομάδων--είναι πιλότος σε μια ομάδα έρευνας και διάσωσης της RAF. Η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε την αποστολή «πρόκληση».
    Οι Μαλβίνας/Φόκλαντς τελούν υπό βρετανικό έλεγχο από το 1833.
http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.