19/2/12

"Χορεύοντας" με το Ισραήλ

Περισσότερο από συμβολική, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών(ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου, τονίζοντας πως  «σηματοδοτεί μία τεκτονική γεωπολιτική αλλαγή στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».  Μονόδρομο αποτελεί για Eλλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, η συνεργασία. Τα μοναδικά κράτη που θεωρούνται αυτή τη στιγμή φιλικά προς το Ισραήλ και με τα οποία υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων, είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η νέα τάξη πραγμάτων, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΜ, διαφοροποιεί άρδην το γεωπολιτικό τοπίο, όπως το γνωρίζαμε κατά τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή μας.

Σε πεδίο σημαντικών γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών αλλαγών, μετατρέπεται η Μεσόγειος, μετά την αποδυνάμωση, και τελικώς ακύρωση, του στρατηγικού άξονα Τουρκίας – Ισραήλ, λόγω των νέο-οθωμανικών προσανατολισμών της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και τον εντοπισμό υποθαλασσίου πλούτου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Επιπλέον, εκτιμά ο κ. Ιακώβου, το υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο που άρχισε με την «Αραβική Άνοιξη» σταδιακώς μετατρέπεται σε «Ισλαμικό Χειμώνα» και ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της Τουρκίας να εδραιώσει μία περιφερειακή συνεργασία στη βάση της ισλαμικής ατζέντας.

Μονόδρομος για τα τρία κράτη η συνεργασία
Η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ, αναφέρει το ΚΥΚΕΜ, αναπόφευκτα εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου συστήματος ασφαλείας στην περιοχή και εγγράφεται στη λογική της αναγκαίας ισορροπίας ισχύος.

Οι ηγεμονικές αξιώσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος για επαλήθευση, για αυτό το λόγο η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ τόσο στον εμπορικό–οικονομικό τομέα όσο και κατ’ επέκταση στον τομέα της ασφάλειας, καθίσταται αναγκαία και αποτελεί μονόδρομο για τα τρία κράτη.

Το Φυσικό Αέριο «αντρόχι» στις Τουρκικές φλοδοξίες
Αποτρεπτικό παράγοντα για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αποτελεί η ανεύρεση φυσικού αερίου σε κοιτάσματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Κύπρου και του Ισραήλ και η προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσής τους στις αγορές της Ευρώπης.

Περιορίζονται οι προοπτικές της Άγκυρας να αναπτύξει θαλάσσια ισχύ
Επιπλέον, προσθέτει ο κ. Ιακώβου, η κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της θαλάσσης, μέσω της οριοθέτησης και ανακήρυξης Αποκλειστικών Οικονομιών Ζωνών, περιορίζει τις προοπτικές της Άγκυρας να αναπτύξει θαλάσσια ισχύ, η οποία κατά το Νταβούτογλου, είναι η πιο καθοριστική προϋπόθεση για να αναδιπλωθεί γεωπολιτικά η Τουρκία και να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. «Έτσι εξηγείται η νευρική, πλην όμως αναποτελεσματική μέχρι σήμερα, αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν», εκτιμά ο Χρήστος Ιακώβου.

Μετά την ανατροπή Μουμπάρακ, φθίνει η σχέση Αιγύπτου-Ισραήλ
Όσον αφορά το Ισραήλ, το φυσικό αέριο έχει καταστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σημαντική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σήμερα, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να καλύψει το 36 τοις εκατό περίπου των ηλεκτρικών του αναγκών το οποίο εισάγεται από την Αίγυπτο. Μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ εντείνεται η πολιτική αντίδραση προς την πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Τους δε τελευταίους έξι μήνες υπήρξαν διακοπές στη διοχέτευση αερίου μέσω του αγωγού Ελ Αρίς–Ισραήλ λόγω πυκνών ανατινάξεων του αγωγού από ισλαμιστές. Αυτό αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς το Ισραήλ ότι πλέον η συνεργασία με την Αίγυπτο φθίνει και θα πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτική λύση και η λύση είναι η επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των πηγών του στη δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πρέπει να περιχαρακώσει την ενεργειακή του ασφάλεια
Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει το Ισραήλ, αφενός, να περιχαρακώσει την ενεργειακή του ασφάλεια μέσω της ενίσχυσης της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο θαλάσσιο του χώρο προκειμένου να παράσχει ασφάλεια στις πηγές του και αφετέρου, να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας. Στόχος, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΜ, είναι να εξασφαλισθούν σταθερές ενεργειακές οδοί που θα εγγυούνται την απρόσκοπτη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της δημιουργίας σχέσεως στρατηγικής συνεργασίας. Τα μοναδικά κράτη που θεωρούνται αυτή τη στιγμή φιλικά και με τα οποία υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων, είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

Πάντως, ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε από τον παράνομο Μπαϋράκ πως οι σχέσεις Ισραήλ-Ε/κ στηρίζονται στην αρχή «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου».
Πρόσθεσε ότι, «ειδικά οι σχέσεις του Προέδρου Χριστόφια με το Ισραήλ δεν ήταν καλές», επισημαίνοντας ότι «αυτές αναπτύχθηκαν μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αλλά», όπως είπε, «αν αυτές αποκατασταθούν, θα επανέλθει η παλιά κατάσταση».
 athanasiout@sigmalive.com
http://www.sigmalive.com/news/politics/465972 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.