1/2/12

"Δεν υπάρχει κρυφή τουρκική ατζέντα στα Βαλκάνια"

Στην πολιτική της Τουρκίας για τα Βαλκάνια δεν υπάρχει «κρυφή ατζέντα» δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σερβία Αλί Ριζά Τσολάκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι στις πολιτικές φιλοδοξίες της Άγκυρας δεν είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, αλλά να προωθήσει σχέσεις που θα βασίζονται στην αρχή της ισοτιμίας, με στόχο της ανάπτυξη όλων των χωρών της Βαλκανικής.


«Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτυχθεί, να γίνει πλούσια χώρα, αλλά αυτό θα το πετύχει μόνο αν πλουτίσουν όλες οι χώρες της περιοχής, αν αναπτυχθούν άριστες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αν υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα» επισημαίνει ο Τούρκος πρέσβης στη συνέντευξή του στην «Κούριρ».

Στην ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στο Σαντζάκ της νότιας Σερβίας, ο Τσολάκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κάποιας χώρας εάν δεν της το ζητηθεί από την ίδια τη χώρα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η ενασχόληση της Άγκυρας με τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική κοινότητα στη Σερβία γίνεται ύστερα από έκκληση του Βελιγραδίου.

Ο τούρκος πρέσβης, μεταφέροντας την επίσημη θέση της χώρας του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «για την Τουρκία το Σαντζάκ είναι τμήμα της Σερβία και θα έτσι παραμείνει για πάντα».

Η επισήμανση αυτή πέραν του ότι προσπαθεί να καθησυχάσει κάποιες αντιδράσεις που προκαλεί στη Σερβία ο ρόλος της Τουρκίας στοχεύει κυρίως στο να αποθαρρύνει ακραία στοιχεία στην ισλαμική θρησκευτική ηγεσία του Σαντζάκ που αισθάνονται πιο κοντά στο Σαράγεβο παρά στο Βελιγράδι.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.