16/2/12

Αρχίζει η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ /Νέα εποχή στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις

Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δείξει την ισχύ της στην περιοχή.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 12 και άλλες οικόπεδα για την στρατιωτική της άσκηση. 
Έφθασε στην Κύπρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Νετανιάχου και τη σύζυγο του προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το ζεύγος Νετανιάχου υποδέχθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.



Κοριτσάκι ντυμένο με την παραδοσιακή ενδυμασία του προσέφερε λουλούδια, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και η σύζυγός μετέβηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του Ελση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε επίσημη συμφωνία έρευνας και διάσωσης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν τα σενάρια συνεργασίας όσο αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός των ΑΟΖ.

Χριστόφιας: "Η Τουρκία είναι ο troublemaker"
Στις δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έστειλαν το μήνυμα της ειρηνικής συνεργασίας. Είπαν ότι το σημαντικότερο ζήτημα της ατζέντας τους ήταν η συνεργασία στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στις αποκλειστικές ζώνες των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού καλοσώρισε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, είναι απτή επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για όλες τις εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς και για την συνάντηση του Γκριν Τρι, ενώ του είπε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση ανατολή καθώς και για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσο αφορά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ συζητήθηκαν κάποια πιθανά σενάρια στα οποία αναφέρθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στάθηκε ιδιαίτερα στην προκλητική όπως την χαρακτήρισε στάση της Τουρκίας, και είπε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους. «Αντί να απειλεί θα πρέπει να δώσει οδηγίες στον Τ/κ ηγέτη ώστε να επιλυθεί το κυπριακό και να μοιραστούμε μαζί τον ενεργειακό πλούτο».

«Καλώ την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να στείλει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται τους διεθνείς νόμους αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος.

Τέλος είπε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για το σχεδιασμό που αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια στις πρόσφατες επιθέσεις που δέχθηκαν οι Ισραηλινές αποστολές στην Ινδία και τη Γεωργία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταδίκασε τις ενέργειες αυτές, και είπε ότι τέτοιας μορφής τρομοκρατικές ενέργειες είναι καταδικαστέες από όπου και αν προέρχονται.

Νετανιάχου
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την φιλοξενία και άρχισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι η Κύπρος είναι μόλις 45 λεπτά από το Ισραήλ, αλλά πήρε 63 χρόνια για να γίνει η πρώτη επίσκεψη.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις μετά τις πρόσφατες τραγωδίες που έζησαν. Αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ, λέγοντας ότι η Κύπρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ισραήλ για βοήθεια και έστειλε τα κατασβεστικά της.
Η φιλία αυτή είπε, επικυρώθηκε σήμερα και επίσημα, με την συμφωνία έρευνας και διάσωσης που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για το συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, λέγοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι δύο φιλελεύθερες δημοκρατίες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Οπως είπε, οι δύο χώρες συζητούν και άλλα θέματα, όπως την οικονομία και τον τουρισμό και ευχήθηκε όπως ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού υπάρξει αύξηση τόσο Κυπρίων τουριστών όσο και Ισραηλινών.

Όσο αφορά το θέμα της ΑΟΖ, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι στόχος είναι να γίνει μια συνεργασία σε πολλαπλά τεμάχια κάτι το οποίο θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

Αναφέρθηκε επίσης στην περιφερειακή προσέγγιση με την οποία αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες όσο αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός των ΑΟΖ, ενώ είπε ότι θα ήταν καλό να μετατραπεί σε περιφερειακή συνεργασία ώστε να μπορούν να εμπλακούν περισσότεροι εταίροι αν το θελήσουν.

Ερωτήσεις
Σε ερώτηση προς τον κ. Νετανιάχου αν ο Ισραήλ έχει τη βούληση να βοηθήσει την Κύπρο στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων των απειλών της Τουρκίας κατά της Κύπρου σε σχέση με το φυσικό αέριο, καθώς και ερωτηθείς αν ευσταθούν πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ έχει ενδιαφέρον για να έχει διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι «ο λόγος που ήρθα εδώ είναι για να προωθήσω τις διμερείς μας σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις και τις σχέσεις μας σε ζητήματα ενέργειας. Αυτό, το οποίο μας ενδιαφέρει και πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι δικές μας σχέσεις συνολικά. Δεν χρειαζόμαστε και δεν προσδοκούμε να έχουμε κανένα απώτερο σκοπό και ήρθα με οποιαδήποτε κρυφά κίνητρα. Σκοπός μας είναι η ειρηνική ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων μας για ευημερία στην ειρήνη και στην περιοχή».

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε αυτό «έδωσε σαφή απάντηση χθες ο Πρέσβης του Ισραήλ. Είπε τρία ʽόχιʼ. Τα επαναλαμβάνω και εγώ. Ας μη δημιουργούμε στον εαυτό μας, με εικασίες, οποιαδήποτε προβλήματα. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει στην ατζέντα των συνομιλιών μας τέτοιο ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσω μια και καλή όπως το ξεκαθάρισε ο κ. Πρωθυπουργός και ο

Πρέσβης του Ισραήλ».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας, είπε ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία και όχι η συνεργασία Κύπρου Ισραήλ, που γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία σαν “troublemaker” της περιοχής.

Τα σενάρια για το φυσικό αεριο
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια που εξετάζονται όσο αφορά το φυσικό αέριο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχουν είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο αγωγός αυτός μπορεί να στέλνει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Κύπρου, ή η άλλη εναλλακτική να διοχετεύεται το υγροποιημένο αέριο μέσω του Ισραήλ στις αγορές της Ασίας.

«Αυτές είναι πιθανότητες και εξετάζονται από οικονομικής και επενδυτικής άποψης καθώς και το κόστος της κάθε περίπτωσης», είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι τα όσα είπε ο Νετανιάχου τον καλύπτουν.


Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού Γραφείου προέβη σε δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο, χαρακτηρίζοντας ως ιστορική τη σημερινή μέρα, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού Γραφείου, αναφέρθηκε και στις τουρκικές απειλές, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα κάνει το παν για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
''Πιστεύω ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος ενδιαφέρονται για μία ασφαλή, ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι αυτό το μέρος της Μεσογείου, αυτή η περιοχή παραμένει ειρηνική και σταθερή. Εν τέλει, εάν κοιτάξουμε την περιοχή ως σύνολο, το 2011 είδαμε πολλή αστάθεια. Την είδαμε στη Βόρειο Αφρική, την είδαμε σε μέρη του αραβικού κόσμου, και πιστεύω ότι ως δημοκρατίες έχουμε συμφέρον στην ειρήνη και τη σταθερότητα και θα το στηρίξουμε αυτό'', πρόσθεσε.

----------------------------------------------

Νέα εποχή στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις
Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια, χαρακτηρίζεται ως ιστορικής σημασίας και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις κυπροϊσραηλινές σχέσεις. Στη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η συνεργασία στον τομέα του φυσικού .


Πρόκειται για την πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Γεγονός τεράστιας πολιτικής σημασίας, αλλά και ενδεικτικό της βούλησης της ισραηλινής πλευράς για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία η επίσκεψη Νετανιάχου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο για τις Κυπροϊσραηλινές σχέσεις, αλλά και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στη γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η σημερινή επίσκεψη Νετανιάχου, μετά, κυρίως, τη βαθιά κρίση, την οποία διέρχονται οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θα σηματοδοτήσει, εφεξής, την πορεία των κυπροϊσραηλινών σχέσεων, καθώς και τον χαρακτήρα που αυτές θα διαλάβουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο κ. Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα θα βρίσκονται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, ''την πρώτη που θα πραγματοποιήσει Ισραηλινός Πρωθυπουργός στο νησί''.

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νίκο Αναστασιάδη και Υπουργούς της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.

Οπως αναφέρεται, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα είναι η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και επιπρόσθετα μέτρα για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στις δύο χώρες.

Επίσης, θα συζητηθούν η προώθηση του τουρισμού και του εμπορίου, η συνεργασία στον τομέα της υγείας και της γεωργίας, καθώς και οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρεται ότι θα υπογραφεί συμφωνία για βοήθεια στην περίπτωση φυσικών καταστροφών αλλά και συνεργασία των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, χαιρέτισε την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα συνδράμει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Τα ζητήματα της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της  επίσκεψης. Θα υπογραφεί επίσης συμφωνία έρευνας και διάσωσης, που αφορά συνεργασία της Κύπρου και του Ισραήλ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς και σε περιπτώσεις θεομηνιών.http://www.sigmalive.com

Υπεγράφη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για έρευνα και διάσωση-Χριστόφιας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαίωματα της ΚΔ. 
Καλωσορίζοντας τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η επίσκεψη επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως η ίδια δηλώνει, να αντιληφθεί ότι υποχρέωσή της είναι να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους και τη διεθνή νομιμότητα.

Αντί η Τουρκία, είπε, να απειλεί καλύτερα να δώσει οδηγίες στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να δείξει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού, ώστε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να είναι επωφελής και από τις δύο κοινότητες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποστείλει ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει, ιδιαίτερα εάν ενδιαφέρεται να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 


Καλωσορίζοντας τον Ισραηλινό Ππρωθυπουργό ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η επίσκεψη επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 

Είπε επίσης ότι η υπογραφή της συμφωνίας στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης αποτελεί επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου συνεργασίας.
 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κύριο Νετανιάχου για τις εξελίξεις στο κυπριακό και επανέλαβε τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξέυρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.
 

Τόνισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για την έρευνες για υδρογονάνθρακες και συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους με στόχο την ευημερία των λαών και των δύο χωρών.
 

Νετανιάχου: Οικονομία και τουρισμός στην ατζέντα 
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα οικονομίας και τουρισμού και εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθούν οι τουρίστες στην Κύπρο και το Ισραήλ

Είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνεται σε αγροτικά και επιστημονικά θέματα.Ο κύριος Νετανιάχου τόνισε ότι  θα πρέπει να συνεχίσει η συνεργασία για την ενέργεια και το φυσικό αέριο.Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και της συζύγου του.

Το απόγευμα ο κύριος Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Τις τουρκικές απειλές καταδίκασαν τα Κόμματα 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει έντονα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλεόυς δήλωσε ότι οι τουρκικές απειλές αποτελούν υιοθέτηση πρακτικών σύγχρονης πειρατείας και πολιτικής των κανονιοφόρων.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι οι τουρκικές απειλές θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με συγκεκριμένο τρόπο και όχι με απλές δηλώσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τις ενέργειες της επεκτατικής Τουρκίας.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να τύχουν της άμεσης καταδίκης από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. 
Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστόφιας απλώς παρελθοντολόγησε για να αιτιολογήσει την όλη πορεία στο Κυπριακό και τους χειρισμούς τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέλυσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, το πλαίσιο αναζήτησης λύσης και το περιεχόμενο των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.Είπε επίσης ότι οι θέσεις  που συζητούνται σήμερα είναι καλύτερες από ό,τι στο παρελθόν.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, επέκρινε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι επέλεξε την παρελθοντολογία για το Κυπριακό, αντί να επιτρέψει την σε βάθος συζήτηση.

Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ 

Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Από πλευράς της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος. Από πλευράς του Κράτους του Ισραήλ, τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Μάικλ Χαράρι.

Στεφάνου: Ενίσχυση σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ   

Η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι οι επισκέψεις Ισραηλινών ηγετών στην Κύπρο, όπως και του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν, όπως ανέφερε, δυναμική περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης.

Μαρκουλλή: Δεν είναι άσχετες οι τουρκικές απειλές με την επίσκεψη 

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο.

Μιλώντας στο ΡΙΚ η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δείξει την ισχύ της στην περιοχή.Αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Οπως είπε η κυρία Μαρκουλλή η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 12 και άλλες οικόπεδα για την στρατιωτική της άσκηση. Πρόκειται, είπε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια.Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα προβεί σε διαβήματα στην ευρωπαϊκή ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. ....Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
    εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
    και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
    που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.

    Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
    μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.
    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.