17/2/12

Ιακωβίδης: Αστήρικτες οι αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Οι αιτιάσεις της ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 15ης Φεβρουαρίου ότι πέντε από τα 13 τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (1,4, 5, 6 και 7) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι "νομικώς αστήρικτες και γεωμορφολογικώς αβάσιμες", δήλωσε ο πρώην Πρέσβης της Δημοκρατίας Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κληθείς να σχολιάσει από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.



"Εάν η Τουρκία επιθυμεί να αμφισβητήσει τις κυπριακές διεκδικήσεις σε σχέση με τα τεμάχια αυτά, όπως συμφωνήθηκαν με την Αίγυπτο το 2003, η απάντηση για κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας που σέβεται το διεθνές δίκαιο βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει βάση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας του 2005). Και αν δεν βρεθεί η λύση, η διαφορά να παραπεμφθεί σε επιδιαιτησία τρίτου μέρους, ή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης", πρόσθεσε.

Ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι "η μέση γραμμή είναι το σημείο εκκίνησης της χάραξης των ορίων της ΑΟΖ των δύο χωρών, όπως ακριβώς έπραξε η Κύπρος με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010)".

"Αυτός ο τρόπος δράσης, όχι απλά ορίζεται από τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, όπως μεταγενέστερα ερμηνεύτηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και από το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δεσμεύει νομικά και την Τουρκία και την Κύπρο, να διευθετούν διαφορές με ειρηνικά μέσα και όχι με αυθαίρετες θέσεις και απειλές ή χρήση βίας", είπε.

Ερωτηθείς αν κρίνει πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση με τα επιχειρήματά της, ο κ. Ιακωβίδης είπε ότι αυτό έχει γίνει με τη δημοσίευση της προσφοράς για αδειοδότηση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, το περασμένο Σάββατο.

Ο κ. Ιακωβίδης διαπραγματεύθηκε τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να συμμετέχει σε διεθνή φόρα για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.