24/2/12

Αντιπαράθεση ελληνικών μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία για κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Στα πρόθυρα δικαστικής αντιπαράθεσης βρίσκονται δύο ελληνικά μειονοτικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον αυλόγυρο του ναού της Αγίας Τριάδας στο Πέρα. Η διοίκηση του Ζαππείου Λυκείου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Ναό, ζητά από τη διοίκηση της Κοινότητας Σταυροδρομίου (Πέρα) να απομακρυνθούν οι κεραίες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει προσφυγή και στο δικαστήριο. Οι κεραίες άρχισαν να τοποθετούνται πριν από έξι μήνες.
Το γεγονός ότι ο χώρος γειτνιάζει με το Λύκειο, αλλά και τον παιδικό σταθμό που λειτουργεί στον αυλόγυρο της εκκλησίας άνοιξε τον δρόμο για την αντιπαράθεση. Τις συμβάσεις με τις εταιρείες έχει υπογράψει η Κοινότητα Σταυροδρομίου. Εάν δεν υπάρξει λύση για απομάκρυνση ή μετατόπιση των κεραιών, πράγμα που εξαρτάται από το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα οι εταιρείες, αλλά κι από το αν η διοίκηση του Σχολείου θα δεχθεί τη μετατόπιση εντός του ίδιου χώρου, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τα δικαστήρια.

Ως απάντηση σε σχετική αίτηση του "ιδρυτή" του Ζαππείου Λυκείου Νίκου Κεφάλα, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, στις 26 Ιανουαρίου 2012 ανέφερε πως το ίδιο είναι αναρμόδιο, αλλά επισύναψε έγγραφο του κρατικού Ιδρύματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το Ζάππειο Λύκειο ιδρύθηκε το 1875 με χορηγία του Κωνσταντίνου Ζάππα. Η τουρκική νομοθεσία περί ιδιωτικών σχολών προβλέπει τη θεσμική θέση του ιδρυτή, στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια λειτουργίας της σχολής. Ο ιδρυτής εκλέγεται από την εφορία της σχολής και εγκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με αυτόν ή αυτούς που ίδρυσαν το σχολείο, στην προκειμένη περίπτωση το 1875.

Στις 6 Φεβρουαρίου ο καθηγητής Οσμάν Τσερεζτζί, πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων και Μικροκυμάτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου Σαγγάριου, συνέταξε έκθεση με βάση τις μετρήσεις που έκανε στον χώρο, αφού κλήθηκε ως εμπειρογνώμων. Στην έκθεση ανέφερε ότι αν και η ακτινοβολία δεν είναι ισχυρή, πρέπει να απομακρυνθούν οι κεραίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν μεν αποδειχθεί επιστημονικώς οι αρνητικές συνέπειες της ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην υγεία του ανθρώπου, αλλά ότι δεν έχει αποδειχθεί και το αντίθετο.

Περιπτώσεις προσφυγής στα δικαστήρια για τοποθέτηση κεραίας σε κατοικημένες περιοχές και σε χώρους γειτονικούς προς σχολεία και τεμένη υπάρχουν αρκετές τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Πολλές από αυτές καταλήγουν στην απομάκρυνση της κεραίας. Οι δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την απομάκρυνση κεραίας καταγράφουν μεν το γεγονός ότι δεν έχουν αποδειχθεί οι βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας από τις κεραίες, ωστόσο σημειώνουν ότι αυτές προκαλούν ανησυχία και ψυχολογική πίεση στους γύρω κατοίκους και ότι ως εκ τούτου "θα πρέπει να αναγνωριστεί η βλάβη προς τον άνθρωπο". (Απόφαση 400/2010-24 Ιουνίου 2010 3ου Πρωτοδικείου Σισλί Κωνσταντινούπολης)
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Α. Αμπατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.