9/2/12

Τηλεφωνική συνομιλία Μεντβιέντεφ - Εντογάν για την κρίση στη Συρία

SigmaLive/Ράδιο Πρώτο
Τηλεφωνική συνομιλία, που επικεντρώθηκε στην κρίση στη Συρία, είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ εξήγησε αναλυτικά τις θέσεις της Ρωσίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η αναζήτηση, τόσο εντός, όσο και εκτός ΣΑ του ΟΗΕ, συμφωνημένων προσεγγίσεων για τη διευθέτηση της κρίσης από τους ίδιους τους Σύριους, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Συρίας.


Οι Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους προς το συμφέρον της τάχιστης υπέρβασης της συριακής κρίσης με ειρηνικό τρόπο, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε το ρόλο που παίζει η Τουρκία, «υπολογίζοντας την κατάσταση στην περιοχή και το διεθνές κύρος της, καθώς και τις παλαιές παραδόσεις γειτονίας και συνεργασίας με τη Συρία». Ο ρόλος αυτός, κατά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στην υπόθεση της αποκατάστασης του ενδοσυριακού διαλόγου.

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει, εξάλλου, σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι έπειτα από την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την αιματοχυσία στη Συρία, η Τουρκία αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο στάδιο της πρωτοβουλίας της Τουρκίας περιλαμβάνει διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, όπως στην περίπτωση της Λιβύης.

Αν η Διεθνής Διάσκεψη δεν αποδώσει καρπούς, τότε το επόμενο βήμα είναι η διοργάνωση δεύτερης διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετέχουν οι «φίλοι της δημοκρατικής Συρίας», δηλαδή κυρίως χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια αποκόμισης στήριξης για την τουρκική πρωτοβουλία. Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο,

Τζο Μπάιντεν, την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον καθώς και με Αμερικανούς γερουσιαστές και στελέχη δεξαμενών σκέψης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτίθεται, στο μεταξύ, να στείλει εκ νέου παρατηρητές του στη Συρία και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέρος στην αποστολή και να βοηθήσουν για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Μπαν Γκι-Μουν είπε πως ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, κάλεσε να διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος για να ηγηθεί της κοινής αποστολής στη Συρία.

1 σχόλιο:

  1. Όπως όλα δείχνουν η Συρία έχει κερδίσει και άλλο χρόνο,με τη βοήθεια των Ρώσων,οι οποίοι ήταν ξεκάθαροι προς την Τουρκία.

    Η Γεωργία πάντως,πίστευε ότι θα την στηρίξουν οι φίλοι της αλλά βρέθηκε ανυπεράσπιστη στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.