27/4/12

Η Άγκυρα εξετάζει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισροής Σύρων μεταναστών

Η Τουρκία εξετάζει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει αν η συνεχιζόμενη βία στη Συρία εξακολουθήσει να προκαλεί την εισροή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στο έδαφός της, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.Με δεδομένη την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία «λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις πιθανότητες σύμφωνα με το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας», διαβεβαίωσε ο Νταβούτογλου τους τούρκους βουλευτές.

Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση εισροής «δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων» στα σύνορα είναι ένα καθήκον του κράτους και ότι δεν πρόκειται «ούτε για παρέμβαση ούτε πολεμοκαπηλία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Ο Νταβούτογλου δεν διευκρίνισε ποια μέτρα μπορεί να λάβει η τουρκική κυβέρνηση.
Στο κοινοβούλιο, ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να προκαλέσει αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. «Δεν εναπόκειται σε εμάς να ξεκινήσουμε ένα λαϊκό κίνημα στη Συρία. Δεν έχουμε ζητήσει από κανέναν να εξεγερθεί», υπογράμμισε. «Όμως δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στις μαζικές εκκλήσεις υπέρ της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Παρόλο που πολλοί σύροι μετανάστες επέστρεψαν στη χώρα τους αφότου η Δαμασκός υποσχέθηκε να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, στην Τουρκία παραμένουν περισσότεροι από 23.000 Σύροι.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα μπορούν να επανέλθουν στη Συρία όχι μέσω του μπααθικού καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ), αλλά με ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα κερδίσει τη νομιμότητά του από τον λαό», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.
Πηγή: ΑΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.