10/4/12

Τουρκία: Διάλογος μόνο με «μη βίαιες» κουρδικές ομάδες

Το «πράσινο φως» στην νέα στρατηγική της Τουρκίας στο Κουρδικό φαίνεται ότι δίνει η Ουάσιγκτον,  εκτιμώντας ότι η κίνηση της Άγκυρας να έχει συνομιλίες με  νόμιμες, «μη βίαιες» κουρδικές ομάδες αποτελεί  «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Αυτό αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η Hurriyet Daily News  ως αποτέλεσμα της  συνομιλίας που είχε την περασμένη Κυριακή,  στο περιθώριο της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας, στην Κωνσταντινούπολη,  ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η εν λόγω στρατηγική,  αποκλείει κάθε διάλογο με το ΡΚΚ. Αντί αυτού, στο κέντρο της στρατηγικής είναι οι διαπραγματεύσεις με  νόμιμους και εκλεγμένους εκπροσώπους του κουρδικού πολιτικού κινήματος.  Αναφέρεται επίσης, ότι τη νέα αυτή στρατηγική υποστηρίζει και ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, κ. Μασούτ Μπαρζανί,  ο οποίος αναμένεται να αναλάβει και διαμεσολαβητική  πρωτοβουλία.

Η ίδια εφημερίδα καταχωρεί δηλώσεις του ηγέτη του Κουρδικού κόμματος BDP, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος τονίζει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί εάν η κυβέρνηση επιδείξει γενναία και  ειλικρινή στάση, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από το BDP να αντιμετωπίσει εχθρικά το ΡΚΚ και να προδώσει τη λαϊκή εκλογική του βάση.Ο πρωθυπουργός από την αρχή δεν είχε πρόθεση να διαπραγματευτεί, είπε και πρόσθεσε ότι, «Ο κουρδικός λαός αποτελεί μια δύναμη στη Μ. Ανατολή. Το ΑΚΡ πρέπει να το καταλάβει. Το ΑΚΡ πρέπει  να επιδιώξει ειρήνη με τα  40 εκατομμύρια  Κούρδους στη Μέση Ανατολή».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες είχε επιχειρηθεί διαλογος – μέσω ΜΙΤ – και με το ΡΚΚ.
http://www.prionokordela.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.