4/4/12

Απάντηση από την Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή


Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, έδωσε η Κομισιόν μέσω του αρμόδιου επιτρόπου της. Ο κ. Χουντής με ερώτηση που είχε απευθύνει στην Κομισιόν, ζητούσε την άμεση απελευθέρωση δύο Τούρκων πολιτών- μιας καθηγήτριας και ενός εκδότη-συγγραφέα- που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, καθώς και την αλλαγή του ποινικού κώδικα και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η απάντηση της Κομισιόν

«Οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας, που προτείνει η τουρκική κυβέρνηση, ελάχιστα αντιμετωπίζουν τα πραγματικά βασικά προβλήματα που υπονομεύουν την ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα αμερόληπτου δικαστηρίου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για συλλήψεις καθηγητών, φοιτητών και δημοσιογράφων ως υπόπτους για τρομοκρατική δράση.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αναφέρονταν σε συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβρη του 2011, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις της καθηγήτριας ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά, Busra Ersanli, και του εκδότη-συγγραφέα Ragip Zarakolou για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τα τεκμήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι για τη μεν Ersanli οι σημειώσεις που κράτησε, σε σεμινάρια που οργάνωσε το κόμμα BDP, ενώ για τον Zarakolou η συμμετοχή του ως αντιπροέδρου του παρατηρητηρίου του Ελσίνκι σε εκδήλωση του ίδιου κόμματος». 

Ο Ν. Χουντής στη συνέχεια της ερώτησής του τόνιζε ότι «έχουν συλληφθεί και πολλοί φοιτητές ..με μόνο τεκμήριο μια τηλεφωνική συνομιλία ή ένα πανό που ανοίχτηκε διεκδικώντας το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, ενώ αντίστοιχη μεταχείριση έχουν και πολλοί δημοσιογράφοι, επειδή αποκάλυψαν τις διασυνδέσεις των ισλαμιστών με το «βαθύ κράτος», της υπόθεσης Ergenekon».

Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του ο κ. Χουντής, ζητούσε από την Κομισιόν να παρέμβει για την άμεση απελευθέρωση των εν λόγω Τούρκων πολιτών και την αλλαγή του ποινικού κώδικα και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στην απάντησή του ο επίτροπος μιλώντας εξ' ονόματος της Κομισιόν, σημείωσε ότι οι συλληφθέντες κρατούνται για διάστημα άνω των τριών μηνών και ακόμα δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Καταλήγοντας, επισήμανε «η τουρκική κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνουν ορισμένες ευπρόσδεκτες προτάσεις. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές ελάχιστα αντιμετωπίζουν τα πραγματικά βασικά προβλήματα που υπονομεύουν την ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα αμερόληπτου δικαστηρίου. 

Οι διατάξεις του τουρκικού ποινικού κώδικα, της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και του κώδικα ποινικής δικονομίας, που προσδιορίζουν τα εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πρέπει να αλλάξουν ώστε να διαχωρίζεται σαφώς η ελεύθερη έκφραση της γνώμης από την προτροπή σε βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.