5/4/12

Αλλαγή της βρετανικής στάσης

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αλλαγή στάση της Μεγάλης Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό εισηγείται η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από το Λονδίνο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ύστερα από μελέτη του θέματος «Οι Σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, και ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν, μέχρι το τέλος του 2012, όταν ολοκληρωθεί και η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει τη δυνατότητα, κατά πόσο μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος εκ μέρους της και εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητες επίτευξης μιας διευθέτησης παρά οι προηγούμενες προσπάθειες.

Η Επιτροπή συστήνει, επίσης, όπως το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίξει την αξιοποίηση μελλοντικών εισοδημάτων από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο, για να διευκολυνθεί η επίτευξη λύσης.

Υπέρ της ένταξης
Η Επιτροπή σε σχετική έκθεσή της θεωρεί σωστή τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με δύο προϋποθέσεις: την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων και την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όμως, είναι καθηλωμένη, ουσιαστικά σαν όμηρος της κυπριακής διένεξης», τονίζει η έκθεση, η οποία αποσαφηνίζει ότι ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ είναι πιθανόν, στο προβλεπτό μέλλον, να αναστείλουν επίσημα την ενταξιακή διαδικασία.

Η υποστήριξη σ’ αυτήν τη διαδικασία προσφέρει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο»,δεδομένου ότι προσφέρει στοιχεία βοηθητικά προς τη βρετανική πολιτική, ενώ, ως αναδυόμενη οικονομική δύναμη της περιοχής, παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σκόπελος» το σύστημα δικαιοσύνης
Ταυτόχρονα, όμως, η Έκθεση προειδοποιεί ότι αδυναμίες στο σύστημα Δικαιοσύνης στη χώρα έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου, γεγονός που κάνει δύσκολη την υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη των βρετανοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, προειδοποιεί το Φόρεϊν Όφις για την πιθανότητα μελλοντικής διαμόρφωσης της τουρκικής πολιτικής, κατά τρόπο που να παρουσιαστούν διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα.

2 σχόλια:

  1. "Επίσης, προειδοποιεί το Φόρεϊν Όφις για την πιθανότητα μελλοντικής διαμόρφωσης της τουρκικής πολιτικής, κατά τρόπο που να παρουσιαστούν διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα."

    ΑΛΙΜΟΝΟ, ΑΔΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά ήμαστε ήσυχοι, ούτως ή άλλως, αφ' ής στιγμής ο "Ειδικών Καθηκόντων" Πρωθυπουργός μας σπεύδει στην Κύπρο σήμερα, όπου μετά την "ειδικών καθηκόντων" συνάντηση που είχε με την ηγεσία των Σκοπίων, μπορούμε να ελπίζουμε πως θα διευθετήσει και το Κυπριακό- πάντα στα πλαίσια των "ειδικών του Καθηκόντων" για τα οποία άλλωστε εξελέγη ώς νόμιμος εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιθαγενούς Πλήθους. Προκειμένου να μας σώσει από την ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΑ που μας διακατέχει ένεκα της στρεβλής και αυτοκαταστροφικής ερμηνείας της πραγματικότητας και να μας οδηγήσει στο "Φωτεινό Μονοπάτι" που θα μας βγάλει από το σκοτεινό τούνελ, στο οποίο μόνοι μας εισήλθαμε από μανία αυτοκαταστροφής και υπαρξιακή κενότητα η οποία εξακολουθεί να μας διέπει παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχει καταβάλει και ο ίδιος διαχρονικά και την σήμερον ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.