3/4/12

«Ιρανικό ζήτημα»: το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αποφεύγουν τις απότομες κινήσεις

«Ιρανικό ζήτημα»: το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αποφεύγουν τις απότομες κινήσεις
Η κατάσταση γύρω από το Ιράν είναι τόσο τεταμένη, που αφορμή για ξέσπασμα πολέμου μπορεί να αποτελέσουν και οι πιό ασήμαντες ενέργειες. Για την αποφυγή τυχόν οξύνσεων οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέβαλαν τις εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένες κοινές ασκήσεις για την αντιπυραυλική άμυνα.Τυχόν χτύπημα από μέρους του Ιράν και των άλλων χωρών της περιοχής, που διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, θεωρείται ως μια από τις κύριες στρατιωτικές απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το θέμα της προστασίας της χώρας από τέτοιου είδους επιθέσεις για την ισραηλινή ηγεσία κατέχει μιά από τις θέσεις προτεραιότητας. Οι ασκήσεις Austere Challenge («Σκληρή πρόκληση») έπρεπε να συνεχίσουν τη μακρά σειρά των κοινών γυμνασίων, στα πλαίσια των οποίων γινόταν εξάσκηση στην ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων και μέσων αντιπυραυλικής άμυνας στο έδαφος του Ισραήλ.

Τη βάση του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας την αποτελούν τα μέσα εθνικής εκπόνησης (αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Arrow) και το αμερικανικό σύστημα Patriot διαφορών τροποποιήσεων. Από τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και τα πυρά των όλμων από τα παλαιστινιακά εδάφη το Ισραήλ το καλύπτουν τα συστήματα μάχης εκ του συστάδην Iron Dome, η ανάπτυξη των οποίων άρχισε σχετικά πρόσφατα.
Η προετοιμασία των ασκήσεων Austere Challenge είχε αρχίσει από το φθινόπωρο του 2011. Οι ίδιες οι ασκήσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου – το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, όμως η κατάσταση εξελισσόταν ταχύτερα. Σήμερα πολλοί παρατηρητές συζητούν γύρω από την πραγματική αιτία της αναβολής των ασκήσεων.

 «Προσοχή, κίνδυνος χιονοστιβάδας!» Αυτό το σήμα προειδοποίησης, που βάζουν στους δρόμους, που διασχίζουν σαν φίδια τις ορεινές πλαγιές, είναι το πρώτο που έρχεται στο νου, όταν γνωριστεί κανείς με την κατάσταση. Στην περιοχή περιμένουν πόλεμο εδώ και πολύ καιρό και σήμερα, που και τα δυο μέρη ανέβασαν τον τόνο της ρητορικής σε πολύ μεγάλα ύψη, η κατάσταση πραγματικά μοιάζει με στρώμα υγρού χιονιού στην κορυφή της απότομης πλαγιάς, που περιμένει μόνο μιά μικρή δόνηση, για να γκρεμιστεί προς τα κάτω.

Το σύνολο περιφερειακών προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας δεν περιορίζονται μόνο στο Ιράν. Με το Ισραήλ γειτονεύει άμεσα η Συρία, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σε συνθήκες, στις οποίες οι άλλες αραβικές χώρες κατέχουν έναντι της Συρίας θέση όλο και πιό απειλητική.

Αναφορικά με το ίδιο το Ιράν, υπάρχει η δυνατότητα έναρξης ισραηλινής εναέριας επιχείρησης εναντίον των ιρανικών πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων, αρκετή ώστε η Τεχεράνη να αισθανθεί ανησυχία γι΄αυτό το ζήτημα. Σε τέτοιες συνθήκες οι κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ μπορεί να ερμηνευθούν κάποια στιγμή σαν άμεση απειλή, αν όχι έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων. Σε τέτοιες συνθήκες δεν πρέπει να αποκλείεται ότι οι κοινές αμερικανο-ισραηλινές ασκήσεις μπορεί να προκαλέσουν ιρανικό χτύπημα στις αμερικανικές και/ή στις ισραηλινές εγκαταστάσεις και δυνάμεις.

Από την άλλη μιά σειρά εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι τέτοιο χτύπημα από μέρους του Ισραήλ είναι άσκοπο και μάταιο. Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήδη έχει περάσει το στάδιο, που μπορεί κάποιος να το σταματήσει, ή έστω να καθυστερήσει σοβαρά την υλοποίησή του με χτύπημα σε μιά εγκατάσταση. Για την επίτευξη του απαραίτητου αποτελέσματος χρειάζεται μεγάλη πολυήμερη εναέρια επιθετική επιχείρηση, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί η πλειονότητα των σμινών «πρώτης γραμμής» της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Τέτοια επιχείρηση είναι αδιανόητη χωρίς την κατάκτηση πρώτα της κυριαρχίας στον αέρα και απλούστερα, σημαίνει πόλεμο.

Εκτός αυτού, πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι κρυμμένες κάτω από την επιφάνεια της γης σε μεγάλο βάθος, ώστε για την καταστροφή τους χρειάζεται η χρησιμοποίηση πυρηνικού όπλου, ή η διείσδυση δυνάμεων καταδρομέων με φορητό πυρηνικό όπλοάμεσα στην εγκατάσταση.

Όλοι οι άλλοι τρόποι καμιά εγγύηση επιτυχίας δεν παρέχουν. Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, «δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα, ικανή να καταστρέψει σε μιά στιγμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Υπάρχει άλλη μιά εκδοχή της αναβολής των ασκήσεων, σύμφωνα με την οποία αυτές ήδη δεν χρειάζονται. Γιατί τάχα το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήδη ετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν και η διεξαγωγή μεγάλων ασκήσεων μόνο θα αποσπάσει δυνάμεις απαραίτητες και χρήματα και από την άλλη θα αναγκάσει τον εχθρό να τεθεί σε επιφυλακή. Βέβαια, και αυτή η εκδοχή δεν απαντά πλήρως στο ερώτημα.

Στην περιοχή πραγματοποιούνται μετατοπίσεις αμερικανικών δυνάμεων, όμως προς το παρόν δεν είναι αρκετές για μιά μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Δύο επιθετικές μοίρες και πολύ περισσότερο τρεις, βέβαια, μπορούν να προξενήσουν στο Ιράν μεγάλη ζημιά, να καταστρέψουν ένα μέρος της υποδομής του, όμως τον  κύριο στόχο - της εγγύησης του τερματισμού του πυρηνικού του προγράμματος - δεν μπορούν να τον πετύχουν.

Αντίθετα, μετά από ένα τέτοιο χτύπημα, αυτό το πρόγραμμα, το καθεστώς του οποίου σήμερα προκαλεί ερωτηματικά, αδιαμφισβήτητα και ανεπίστροφα θα στοχεύει στην ταχύτερη κατασκευή από μέρους των ιρανών ειδικών πυρηνικού όπλου. Ίσως – με στόχο την αποτροπή επαναληπτικού αμερικανικού χτυπήματος, ίσως – για χτύπημα τιμωρίας, ο στόχος του οποίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μπορεί να είναι τόσο το Ισραήλ, όσο και μιά μεγάλη αμερικανική βάση στην περιοχή.

Αναμφίβολα, για το Ιράν τέτοιο χτύπημα μπορεί να αποτελέσει την απαρχή του τέλους, λαμβανομένου υπόψη του πυρηνικού δυναμικού των αντιπάλων του. Όμως σε τέτοια περίπτωση κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ούτε το τελικό απότερο αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων για το ίδιο το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
http://greek.ruvr.ru/2012_04_03/70542668/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.