12/5/12

«Μεσογειακή Ασπίδα» δημιουργεί η Τουρκία Σφήνα στη «συμμαχία Ισραήλ- Κύπρου»


Φωτογραφία
ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣυμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συζήτησε τη δημιουργία «Μεσογειακής Ασπίδας» στην ανατολική Μεσόγειο Το θέμα της τουρκικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, η Άγκυρα αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν η «νότια Κύπρος» και το Ισραήλ αποφάσισαν να ξεκινήσουν έρευνες φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενες -όπως ισχυρίζεται- περιοχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, η Τουρκία θα δημιουργήσει μια αποτελεσματική «Μεσογειακή Ασπίδα» με επίκεντρο τον ενεργειακό κόμβο του Τσεϊχάν και στο πλαίσιο αυτό θα επεκταθούν και θα εκσυγχρονιστούν κάποιες ναυτικές βάσεις της στη Μεσόγειο.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το ΣΕΑ συμφώνησε να ξεκινήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης στην ανατολική Μεσόγειο, παρόμοιες με εκείνες που διεξάγει στο Αιγαίο υπό την ονομασία «Μακρύς Ορίζοντας». Αναφέρεται επίσης ότι στο πλαίσιο της «Μεσογειακής Ασπίδας» η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου με την «ΤΔΒΚ» και ξεκίνησε σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό παρόμοιων ερευνών των Ε/κ.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η παράμετρος ασφαλείας της «Μεσογειακής Ασπίδας» περιλαμβάνει ανάπτυξη στην περιοχή πρόσθετων σκαφών της ακτοφυλακής, φρεγατών και τορπιλάκατων. Συγκεκριμένα αυξάνονται ο αριθμός των φρεγατών από 2 σε 4, ο αριθμός τορπιλακάτων από 3 σε 5 και ο αριθμός των πλοίων της ακτοφυλακής από 1 σε 3. Θα παράσχουν επίσης υποστήριξη στην «Ασπίδα Μεσογείου» στοιχεία των αεροπορικών δυνάμεων.
Επιπροσθέτως η Τουρκία που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στο Αιγαίο, θα ξεκινήσει παρόμοια εποπτεία των κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. 

5 σχόλια:

  1. Με αφορμή τα άρθρα για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο,
    καθως και την συζήτηση που διεξάγεται στο άρθρο "Νεολαϊκισμός: Η νέα ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα (1)",
    επιτρέψτε που να αναδείξω προς συζήτηση το εξής θέμα (για το οποίο δεν έχω επαρκή/ξεκάθαρη πληροφόρηση):
    Ποιές οι επιπτώσεις στη Κύπρο (οικονομία και όχι μόνο), από μία Ελληνική χρεωκοπία
    α) ελεγχόμενη - ανεξέλεγκτη
    β) εντός - εκτος ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πρώτη εκτίμηση, νομίζω ότι εάν βγεί μια χώρα από την ευρωζώνη, θα ακριβήνει πολύ περισσότερο το κόστος του δανεισμού για τις άλλες.
    Αυτό σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση βαθμιαία εξάπλωση της κρίσης στην Ευρωπαική Ενωση, και στην χειρότερη, ραγδαία εξάπλωση της κρίσης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα είναι ραγδαία ή βαθμιαία, αυτήν την στιγμή.
    Εάν η Ελλάδα βρεθεί στο περιθώριο αβοήθητη, η Τουρκία πιθανόν να κάνει κανένα νούμερο, επωφελούμενη από την σύγχυση που θα έχει προκληθεί στην Ευρώπη, μαζί με την αδυναμία να αναληφθούν εκ μέρους Ευρώπης, επιχειρήσεις υπεράσπισης των νοτιοανατολικών της συνόρων (ακριβότερα καύσιμα).
    Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Κύπρος εν ώρα εξορύξεων στα διάφορα οικόπεδα, θα μοιάζει αβοήθητη σε μια χρονική στιγμή όπου περιστοιχίζεται από εύφλεκτη ζώνη των χωρών της Α.Μεσογείου, που βρίσκονται σε αποσταθεροποίηση.
    Με τέτοια δεδομένα, η επέμβαση ενός ισχυρού παράγοντα, είναι σχεδόν αυτονόητη.
    Εκτός από την Τουρκία, υπάρχουν κι΄άλλοι με θερμό ενδιαφέρον για Κύπρο και έξοδο στη Μεσόγειο. Η μήπως όχι;
    Αυτά σε πρώτη πρόχειρη εκτίμηση και βεβαίως, υποκειμενική.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και συμφωνω με τα γραφόμενα. Ηδη έχουν μεσολαβήσει απο οτι βλέπω και τα πολυ καλά άρθρα των Γιάννου Χαραλαμπίδη και Σάββα Ιακωβίδη, με σχετικές αναφορές. Θεωρώ οτι αν κληθούμε στο μέλλον να επιλέξουμε ως πολίτες "ευρώ ή δραχμή", "μνημόνιο ή χρεωκοπία", θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας όσο περισσότερα data γίνεται (και δυστυχώς τα κόμματα δεν κανουν και την καλύτερη προσπάθεια για ξεκάθαρη πληροφόρηση).
    Τα δεδομένα που θα μπούν στη ζυγαριά δεν θα πρέπει να αφήνουν απ έξω την αδελφή Κύπρο. Οπότε όποιος μπορέσει να βρεί στοιχέια, ειδικότερα περί έκθεσης της Κύπρου σε δικά μας ομόλογα, έκθεση του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελληνική αγορά κλπ, ας αναρτήσει αυτά σε σχετικά posts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Κύπρος εν ώρα εξορύξεων στα διάφορα οικόπεδα, θα μοιάζει αβοήθητη σε μια χρονική στιγμή όπου περιστοιχίζεται από εύφλεκτη ζώνη των χωρών της Α.Μεσογείου, που βρίσκονται σε αποσταθεροποίηση.
    Με τέτοια δεδομένα, η επέμβαση ενός ισχυρού παράγοντα, είναι σχεδόν αυτονόητη"

    Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το παζλ. Και τότε...
    http://www.youtube.com/watch?v=YOxS2qWqLZ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "και τότε..."
    Ο Θεός να μας βγάλει ψεύτες και ευφάνταστους Γιώργο. Μακάρι! Αντε μήπως η χτεσινή νίκη του Ολυμπιακού, επτά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, μας φέρει λίγο γούρι και γυρίσει επιτέλους η ρόδα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.