2/5/12

Η κρισιμότερη ψήφος


της Ελίνας Γαληνού
Οργή και αποστροφή κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα, παρ΄όλες τις "φιλότιμες" προσπάθειες που καταβάλλουν οι υποψήφιοι για προσέλκυση ψήφων. Δεν χρειάζεται ανάλυση το γιατί...Ο κόσμος είδε τόσα πολλά που δεν πιστεύει πια στα λόγια. Είναι βέβαιο ότι τα αρνητικά συναισθήματα θα κατευθύνουν τις επιλογές των ψηφοφόρων, ωθώντας τους σε ψήφο τιμωρητική...
Παρ΄όλα αυτά, κακά τα ψέμματα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και αυτό, θα πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία-αν και κάποιοι επιχειρούν να το παρουσιάσουν έτσι για να καρπωθούν ένα "κέρδος" από την λαική απόγνωση. Είναι η πραγματικότητα, και το υπαγορεύουν πλέον όλα τα δεδομένα. Το πρόβλημα είναι ότι αν και συζητείται η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ κομμάτων την επαύριο των εκλογών, σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας κάποιου, όλοι βλέπουν τη συνεργασία από χλωμή έως ανέφικτη. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τις προεκλογικές εμφανίσεις των εκπροσώπων κομμάτων-περισσότερο αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις και στο "τις πταίει" για το κατάντημά μας, παρά σε αναζήτηση κοινών στόχων.
Βασικά, αναμένεται ότι το πρώτο κόμμα θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας-όποιο κι΄αν είναι αυτό. Η λαική βάση βέβαια, αυτό το ακούει πολύ δυσάρεστα, εισπράττοντάς το ως ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα που θέτουν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα για να κερδίσουν έδαφος.  Η τιμωρητική ψήφος προς αυτά όμως, μπορεί να εκτονώσει την οργή του κόσμου, αλλά και να ενδυναμώσει τα μικρά κόμματα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της ακυβερνησίας. Φαντάζεται εύλογα κανείς πώς θ΄αποτυπωθεί αυτό την επομένη ημέρα των εκλογών, όπου η Βουλή θα θυμίζει μοσαικό πολιτικών τάσεων και κινημάτων....Κάποιοι εκτιμούν ότι η αποσυσπείρωση δηλώνει εξυγίανση της πολιτικής έκφρασης, κάποιοι άλλοι όμως είναι πραγματικά ανήσυχοι και όχι μόνο λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων...Θα υπάρξει δυνατότητα κυβέρνησης μετά τις 6 Μαίου, ή θα χρειαστεί να οδεύσουμε σε επαναληπτικές εκλογές και ως τότε, τι θα γίνει;
Λογική η ανησυχία αυτή, απ΄όπου κι΄αν προέρχεται. Διότι όλοι γνωρίζουμε πέρα από τις διαφορετικές απόψεις μας, ότι τα περιθώρια είναι απολύτως στενά. Οι ξένοι εταίροι μας, ψάχνουν ευκαιρία να αγριέψουν πάλι μαζί μας και να υπαναχωρήσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους. Ηδη ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρέδωσε τη λίστα των δικών μας δεσμεύσεων στους απερχόμενους υπουργούς, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να την παραδώσουν στους επόμενους. Αυτό σημαίνει ότι ..ο λογαριασμός περιμένει εκεί μαζί με την τρόικα, η οποία σύντομα θα μας έρθει πάλι για να κάνει τους προβλεπόμενους ελέγχους της...Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σόιμπλε που έσπευσε να μας στείλει πάλι την προειδοποίησή του, για το τι θα πάθουμε αν υπάρξει ακυβερνησία...
Πέρα απ΄αυτά, ας σημειωθεί ότι εκτός από μας και τους ξένους δανειστές μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εκλογικό μας αποτέλεσμα, έχουν και οι Τούρκοι. Το ενδιαφέρον τους αυτό, εκδηλώθηκε από σχόλιο Τουρκάλας δημοσιογράφου, όταν το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας (TRT), κάλυψε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη πρόσφατα. Κοντολογής, ειπώθηκε με "πάσα ειλικρίνεια" ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, θα ήθελε να βγάλει τουλάχιστον δύο Τούρκους βουλευτές στην Ελληνική Βουλή.  Η επιθυμία, σφραγίστηκε με το σύνθημα "η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο, τονίζοντας τις διαθέσεις της Τουρκίας για τη Θράκη. Ισως βέβαια και για το όποιο ελληνικό κόμμα, δείχνει συνεργάσιμο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τελικά, τα καταφέρνουμε να είμαστε συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών. Αλλά τέτοιο "ενδιαφέρον", καλύτερα να μας έλειπε, γιατί στην αναμπουμπούλα χαίρονται οι λύκοι...

2 σχόλια:

  1. Ελίνα, η τιμωρητική ψήφος είναι και λογική και αναπόφευκτη, πως θα μπορούσε άλλωστε να εκφρασθεί η δικαιολογημένη αγανάκτηση του δοκιμαζόμενου πολίτη.
    Το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία είναι βέβαιο πια πως όχι, εξάλλου είδαμε τόσα χρόνια ότι δεν οδήγησε σε καλό δρόμο, άρα καιρός είναι να δοκιμασθούν οι συνεργασίες των κομμάτων και ότι ήθελε προκύψει, βρεγμένοι ήμαστε γιατί να φοβηθούμε τη βροχή.
    Εκείνο που είναι σημαντικό κατά την άποψή μου, είναι η επιλογή και εκλογή των αντιπροσώπων μας διότι, τα κόμματα κατά πάγια τακτική, συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια τους εκλεγμένους βουλευτές, θεωρώντας τους ταυτόχρονα και επιτυχημένους, έτσι στις αυριανές εκλογές, 269 από τους 300, ξαναζητούν την ψήφο μας, αυτούς δεν πρέπει να τους τιμωρήσουμε;
    Εκτιμώ ότι για να πάμε σε νέες λογικές και πρακτικές (κυβερνήσεις συνεργασίας), αλλά και πραγματικό ξεβρώμισμα του πυρήνα της δημοκρατίας, κανείς από τους 269 δεν πρέπει να εκλεγεί, δόξα το θεό υπάρχουν και άλλοι πέραν αυτών εντιμότεροι, ικανότεροι και προπάντων νεότεροι, η καταπολέμηση του φαινομένου των δεινοσαύρων, της οικογενειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, είναι δική μας καθαρά υπόθεση, δεν μπορεί να εκλέγουμε π.χ τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτο σε σταυρούς βουλευτή και μετά να βρίζουμε το Μητσοτακέικο.
    Η πραγματική δημοκρατία είναι σαν το λουλούδι, θέλει συνεχή φροντίδα, πότισμα, ράντισμα, κλάδεμα, μεταφύτευση κ.λ.π, αν το παραμελήσεις, σίγουρα δεν φταίνε οι τσουκνίδες που θα το πνίξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές, τα δέχομαι αυτά.
    Ειδικά όσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων μας όμως, εκεί...τι να σου πώ. Είναι ανεξάρτητοι από τις γραμμές των κομμάτων που ακολουθούν; Οχι βέβαια. Εχουν τόση δύναμη ώστε να αντιστρέψουν τα πράγματα; Μάλλον όχι.
    Η τιμωρητική ψήφος ώς έκφραση οργής και δυσαρέσκειας, είναι πράγματι αναπόφευκτη. Ομως η οργή κάποτε γίνεται καλός σύμβουλος αλλά και κάποτε όχι. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μεσογειακός λαός και όσοι μας επιβουλεύονται, ξέρουν καλά ότι "κουρδιζόμαστε" εύκολα.
    Τουλάχιστον ας μας βγεί σε καλό τούτη τη φορά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.