23/7/12

Συσκότιση για ένα εξάμηνο >Επιστολές Άγκυρας ξεκαθαρίζουν πως δεν δεσμεύεται από αποφάσεις Ε.Ε.

Φωτογραφία
ΗΆγκυρα έχει ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς ότι ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα αποδεχθεί αποφάσεις στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων ούτε και θα μετέχει σε συζητήσεις ή θα συνυπογράψει κοινές δηλώσεις, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Νοέμβριο αρχίσει και βαθμηδόν κλιμακώνει τις μεθοδεύσεις της για υπονόμευση της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως βασικό άξονα πολιτικής, τη μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λίγο πριν την έναρξη της κυπριακής Προεδρίας, στις 26 και 27 Ιουνίου, είχαν σταλεί με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επιστολές από διαπιστευμένους πρέσβεις της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, με τις οποίες ξεκαθαριζόταν η τουρκική στάση.
Ουσιαστικά η Άγκυρα διαμήνυσε -μέσω της Δανικής Προεδρίας- πως όχι μόνο δεν θα είχε καμία επαφή με την κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., αλλά δεν θα αναγνώριζε και θα συμμετείχε σε καμία συλλογική απόφαση της Ένωσης με άλλους οργανισμούς. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», ο 
Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Βιέννη, Τομούρ Μπαγέρ, σε επιστολή του προς τον ομόλογό του της Δανίας, η χώρα του οποίου προέδρευε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζει τη στάση της έναντι της κυπριακής Προεδρίας. 
Στην επιστολή, ο Τούρκος διπλωμάτης σημειώνει πως «σας ενημερώνω ως εκπρόσωπο της δανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν πρόκειται να συνεργασθεί σε όλα τα ανακοινωθέντα που θα εκδοθούν εκ μέρους της Ε.Ε., σε φόρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, όπως και άλλων οργανισμών κατά την περίοδο 1η Ιουλίου και 31η Δεκεμβρίου» (την περίοδο που θα ασκεί, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, την προεδρία της Ε.Ε.). Περαιτέρω σημειώνεται στην επιστολή πως η Τουρκία δεν θα εξετάσει πρόσκληση (από την Ε.Ε.) για να συνυπογράψει κοινές δηλώσεις και δεν θα μετέχει σε πολιτικούς διαλόγους, στους οποίους καλούνται τα υποψήφια κράτη της Ένωσης. Κι αυτό, για να μην βρεθεί, προφανώς, στο ίδιο τραπέζι με τον εκπρόσωπο της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

Παρόμοιου περιεχομένου επιστολές στάληκαν προς τον εκπρόσωπο της δανικής Προεδρίας της Ε.Ε. στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων που εδρεύει στη Χάγη καθώς και στον ΟΑΣΕ (Βιέννη). Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα για την προώθηση αυτής της τακτικής έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ένωση για τη Μεσόγειο, όταν η Άγκυρα άσκησε βέτο σε πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα παιδείας, υγείας κ.λπ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει εταίρους της στην Ε.Ε. καθώς και θεσμικά όργανα της Ένωσης για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας σε βάρος της προεδρίας αλλά και ενός κράτους-μέλους. Η Λευκωσία, πάντως, δεν φαίνεται να σκέφτεται να κάνει κινήσεις, που θα εκθέσουν περισσότερο την Άγκυρα, πέραν από τις καταγγελίες και τα μουρμουρητά. Όπως για παράδειγμα, να προχωρήσει σε άνοιγμα κεφαλαίου για την Τουρκία, ρίχνοντας την μπάλα στην Άγκυρα, η οποία προφανώς θα απορρίψει την πρόσκληση, χάνοντας όμως και το επιχείρημα, ότι η Λευκωσία μπλοκάρει την ενταξιακή της πορεία.

Παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται μια δυσφορία μεταξύ κρατών-μελών αλλά και των αξιωματούχων της Ένωσης, για τη στάση της Άγκυρας, ωστόσο δεν καταγράφονται αντιδράσεις. Κάποιες κινήσεις, που ενδεχομένως να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο «τη ζωή των Τούρκων» στην Ένωση, αρχίζουν δειλά-δειλά να γίνονται. Ωστόσο, τη δυσφορία δεν φαίνεται να την αισθάνονται στην Άγκυρα, η οποία στο θέμα της Κύπρου δεν κάνει πίσω γιατί αφορά διαχρονική πολιτική στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:
«Η  Τουρκική  Δημοκρατία δεν πρόκειται να  συνεργασθεί  σε  όλα τα  ανακοινωθέντα που θα εκδοθούν  εκ μέρους της Ε.Ε. και δεν  θα μετέχει σε  πολιτικό διάλογο»

Επιστολή από Μικτή για τους κανόνες συνόδου  
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, απέστειλε επιστολή προς τους Τούρκους βουλευτές για τον προγραμματισμό συνεδρίασης στο τέλος Οκτωβρίου. Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως η σύγκληση της συνόδου, που θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία καθώς αυτή του Ιουνίου έγινε στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί μόνο με βάση τους κανόνες λειτουργίας της, παραπέμποντας ευθέως στην παρουσία της Προεδρίας. Η επιστολή στάληκε την περασμένη εβδομάδα και δεν αναμένεται να απαντηθεί πριν από το Σεπτέμβριο. Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν σίγουρο πως η Άγκυρα θα προτιμήσει να μην συγκληθεί η σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη με την κυπριακή Προεδρία. Τούτο, άλλωστε, διαφάνηκε και από την τελευταία σύνοδο με τις τοποθετήσεις του προσκεκλημένου, υπουργού Ευρώπης της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. 

Ο Γκιουλ εγκαινίασε την τακτική του «μισού κράτους»
Φωτογραφία
Η ΤΟΥΡΚΙΑπροετοίμαζε το έδαφος για την αντιμετώπιση της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. από νωρίς. Άρχισε να καλλιεργείται η θέση της ώστε να εδραιωθεί ως στάση έναντι της Λευκωσίας. Στα πλαίσια αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2011 στο Λονδίνο πως «δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων». Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «μια μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ένωσης». Τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε το Δεκέμβριο και πάλι από το Λονδίνο, τη θέση για «μισή χώρα» ενώ εργολαβικά επιχείρησε να καλλιεργήσει αυτή την προσέγγιση ο λαλίστατος Υπουργός Ευρώπης, Εγκεμέν Μπαγίς. Τον Ιούνιο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε εγκύκλιο στα Υπουργεία, Γενικές Διευθύνσεις και όλα τα τμήματα της τουρκικής δημόσιας υπηρεσίας.

Στην εγκύκλιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου η «νότια Κύπρος» και ζητά από πολιτικούς και τεχνοκράτες της χώρας του να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνεδρία, της οποίας θα προεδρεύει η «νότια Κύπρος». Όταν δε η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε προσκλήσεις με ηλεκτρονική μορφή σε Τούρκους δημόσιους υπαλλήλους, αυτές επιστράφηκαν, αφού οι υπολογιστές προγραμματίστηκαν να μην τις δέχονται.

2 σχόλια:

  1. Καμμιά επιστολή εμείς που να λέμε ότι η στάση της Άγκυρας δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή της πορεία; Κύριε Δελαβέκουρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικά σ΄αυτή τη φάση, τους χρειάζεται των Ευρωπαίων να τους βγάλει η Τουρκία μια γλώσσα δεκαπέντε μέτρα, για να καταλάβουν σε τι παπούτσια τους έχει γραμμένους...
    Αμ πια !
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.